Pretraga

Biskup snimio poruku maturantima: Ispred vas je važno životno razdoblje

A- A+

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije monsinjor Mate Uzinić maturantima je poručio kako su, zbog pandemije, bili zakinuti za mnoge lijepe stvari i mnoga iskustva te da je to teret koji ih razlikuje od prethodnih generacija, ali i stavlja u ozračje svijeta i vremena u kojem živimo. Poželio im je da sada krenu ka ostvarenju onoga zbog čega postoje na zemlji.

mons. Mate Uzinić, apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije | screenshot: YouTube

– Što vam poručiti nakon ovoliko godina vjeronauka u školi? Prvo, nadam se da vam je na vjeronauku bilo lijepo, a drugo, da s vjeronauka nosite osnovne poruke kršćanstva, od kojih je ona najosnovnija ljubav za čovjeka pored sebe – ne propisi i zakoni, već ljubav za čovjeka, poručio je maturantima Dubrovačke biskupije voditelj tamošnjeg dijecezanskog Katehetskog ureda Šime Zupčić.

‘Dajte životu svoj doprinos’

Zbog epidemioloških mjera, ali i kako je rekao Zupčić, još više zbog brige i ljubavi za čovjeka kraj sebe, ove se godine u Dubrovačkoj nadbiskupiji neće održati zajedničko misno slavlje maturanata i biskupa.

Međutim, voditelj Katehetskog ureda, ali i mons. Mate Uzinić, apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, koji je ujedno i nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije, maturantima su se obratili videoporukom.

– Želim ovu priliku iskoristiti da bih Vam čestitao, ali i zaželio uspjeh na ovom važnom dijelu vašeg života. Nadam se da će vam upravo ovo razdoblje pomoći da krenete ka konačnom ostvarenju svog poslanja, onoga zbog čega postojite na zemlji, da ćete se uključiti u život i svijet i dati mu svoj doprinos, kazao je maturantima biskup Uzinić.

Nosite teret koji vam može pomoći

Istaknuo je kako su ovogodišnji maturanti bili zakinuti za mnoge lijepe stvari i mnoga iskustva te da je to teret koji ih razlikuje od prethodnih generacija, ali i stavlja u ozračje svijeta i vremena u kojem živimo.

– Zbog iskustva pandemije, mislim da imate priliku naučiti da je ovaj život jako složen te da ono što u mladenaštvu smatramo velikim vrijednostima ne vrijedi, ali zato postoje neke trajnije vrijednosti koje ni pandemija ne može poljuljati. Volio bih da i to bude vaša matura koju ćete sada položiti, rekao je monsinjor Uzinić.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zaključio je kako mladima želi obilje Božjeg blagoslova kako bi sada uložili znanje čije će obilje služenja kasnije pretakati u maturi koja traje i nakon ovozemaljskog života.

Izdvojeni članak

Nekoliko biskupija odgodilo prve pričesti i krizme: Razumijemo poteškoće

Podsjetimo, biskup Uzinić nedavno se, zbog odluke da odgodi pričesti i krizme na području Dubrovačke biskupije i Riječke nadbiskupije, našao na meti kritika mnogobrojnih vjernika.