Pretraga

Nekoliko biskupija odgodilo prve pričesti i krizme: Razumijemo poteškoće

A- A+

Epidemiološke mjere opet uzimaju maha i mijenjaju planove čak i podjeli sakramenata. Podjela sakramenata krizme u Porečkoj i Pulskoj biskupiji tako se preporučuje odgoditi do razdoblja od 15. svibnja nadalje, dok Splitsko-makarska nadbiskupija do tog razdoblja preporučuje i odgodu prvopričesničkih slavlja. A zbog odluke o odgađanju krizmi i prvih pričesti mnogi dubrovački i riječki biskup Mate Uzinić našao se na meti kritika.

ilustracija: Jomarc Cala / Unsplash

– Svjesni smo činjenice da se sada nalazimo u tzv. trećem valu pandemije i da je situacija s brojem zaraženih, hospitaliziranih i preminulih itekako ozbiljna i zabrinjavajuća. Također, u redovitom smo kontaktu s osobljem Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ). Oni su izvijestili javnost da je u posljednje vrijeme povećan broj zaraženih osoba u našoj županiji, kažu iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup metropolit, i Dražen Kutleša splitsko-makarski nadbiskup koadjutor obratili su se vjernicima svoje nadbiskupije, ne bi il ih obavijestili kako su župnicima preporučili odgodu krizmi i prvih pričasti. Naime, ove su godine zbog epidemioloških mjera već predvidjeli kako krizmanike neće krizmati dijeliti biskupi (koji imaju “svu puninu svećeničkog reda”), kao što je to predviđeno kanonskim propisima, već krizmu dijele sami župnici.

‘Razumijemo poteškoće’

– I danas smo u Nadbiskupskom ordinarijatu imali susret s odgovornim osobama iz NZJZ-a. Primili smo na znanje njihove podatke te se dogovorili da bi bilo mudro preporučiti odgodu prvopričesničkih i krizmaničkih slavlja do 15. svibnja 2021. godine. Naravno, imamo u vidu da su to isto, na preporuku epidemiologa, učinile i većina biskupija u Hrvatskoj, pišu nadbiskupi.

Naglašavaju kako razumiju “poteškoće koje ovakva preporuka može donijeti bilo župnicima bilo slavljenicima i njihovim obiteljima i uzvanicima, ali u duhu kršćanske ljubavi i solidarnosti te društvene odgovornosti, budimo spremni učiniti i ovu malu žrtvu s privremenom odgodom župnih i obiteljskih slavlja”.

– Braćo i sestre, nemojmo dopustiti da koronavirus preraste u „virus nepovjerenja“ koji bi ugrozio, ne samo zdravlje, nego i naše zajedništvo, zaključuju s upozorenjem.

Dogovor Crkve i Stožera u Istri

A krizme su iz Porečke i Pulske biskupije (to je jedna biskupija sa sjedištem u dvaju gradova) također preporučili održati u drugome terminu.

– Zbog trenutačno nepovoljne epidemiološke situacije, u konzultacijama između Stožera civilne zaštite Istarske županije i Porečke i Pulske biskupije, donesena je odluka da se održavanje podjele sakramenata krizme odgodi i planira od 15. svibnja nadalje, a uz poštivanje epidemioloških mjera na način kako su održavane i protekle godine, navodi se u obavijesti Porečke i Pulske biskupije, na čelu koje je apostolski upravitelj Dražen Kutleša.

Uzinić na meti kritika: Isus se nije bojao gubavaca, a Vi se bojite korone

Apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, koji je ujedno i riječki nadbiskup koadjutor, Mate Uzinić još je prošloga tjedna odgodio krizmana i prvopričesnička slavlja, uz napomenu da broj dozvoljenih na svim misna slavlja može biti najviše devetnaest vjernika, dok je vjeronauk moguće imati isključivo online.

Zbog toga se našao na meti kritika. Vjernike je zanimalo kako to da se Isus nije bojao gubavaca, dok on zbog koronavirusa ljudima brani dolazak na misu. Mons. Uzinić vjernicima je stoga objasnio zašto je tako odlučio.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Tko ne zna odgovor na ovo pitanje, nije spreman za krizmu

– Žao mi je ako sam odlukama i ograničenjima koje donosim za biskupije koje su mi povjerene razočarao neke vjernike. Ni jednu ovakvu odluku nisam donio olako ili što sam želio ograničiti pravo i želju vjernika za redovitim sudjelovanjem u molitvenim okupljanjima. Ograničenja nisu nikad bila cilj. Ona su uvijek sredstvo. Je li to najbolje sredstvo, ne znam. Ali znam da nam u ovom teškom vremenu to sredstvo omogućuje pokazati svoju kršćansku solidarnost sa svima drugima u društvu kojemu i mi kršćani činimo dio, rekao je biskup Uzinić.

Ograničenja koja ponizno i u ljubavi za druge prihvaćamo, poručio je, naš su “vjernički doprinos da se teška situacija s pandemijom koju proživljavamo s cijelim svijetom stavi pod kontrolu, kako bi zdravstveni sustav mogao funkcionirati i moglo biti spašeno što više ljudskih života”.