Pretraga

Ovo su danas najtraženiji ekonomisti na tržištu rada

A- A+

Dok mnogi govore o nesrazmjeru obrazovnog sustava i tržišta rada, kao i o ekonomistima koji su nerijetko suficitarni na tržištu rada, na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike postoji ekonomski smjer koji obrazuje najtraženije ekonomiste na tržištu rada – one koji nemaju problema sa zapošljavanjem!

Studenti FOI-ja posao u struci pronalaze i prije završetka studija | foto: FOI

Ekonomika poduzetništva naziv je sveučilišnog studijskog programa na preddiplomskoj i diplomskoj razini na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, nakon čijeg završetka polaznici stječu naziv sveučilišnog provostupnika/ce ekonomije, odnosno magistra/ce ekonomije.

No u čemu je razlika između klasičnih ekonomskih sveučilišnih studijskih programa i Ekonomike  poduzetništva na FOI-ju te zbog čega njegovi polaznici nemaju problema sa zapošljavanjem?

Izdvojeni članak

Umjetna inteligencija u poslovanju i računalne igre u studijskim programima FOI-ja

Ključ uspjeha studija Ekonomika poduzetništva

Ključ uspjeha ovog studija je u vrlo uspješnom balansu ekonomskih i informatičkih znanja i poslovnih vještina!

Studijski program Ekonomika poduzetništva upoznaje studente s novim ekonomskim i informatičkim spoznajama, konceptima i poslovnim modelima poduzetništva koje je utemeljeno na znanju i stvaralaštvu. Uspješni studenti imaju temeljna znanja iz ekonomskih disciplina, prava i informatike kojima mogu i znaju unaprijediti poslovne procese u organizacijama iz privatnog i javnog sektora, a odličan su preduvjet i za pokretanje vlastitog poduzetničkog pothvata.

Nastavni plan i program na varaždinskom FOI-ju dodatno obogaćuje velik broj gostiju predavača iz struke. Među prvim fakultetima u Hrvatskoj, FOI se povezao s poslodavcima iz cijele Hrvatske, stoga ih danas samo u bazi stručne praske, koja je obavezan dio ovog studija, ima više od 550.

Dio njih uključuje i u nastavni proces, pa tako i više od 10 puta tijekom akademske godine poslodavci održavaju tematske radionice i predavanja, kao i Sajam studentskih proizvoda kao simulaciju praktičnog poslovanja u kojoj studenti sami pribavljaju inpute za proizvodnju, organiziraju i realiziraju proizvodni proces, definiraju cjenovnu strategiju te jačaju prodajne vještine.

Sve to im omogućuje stjecanje vrijednih iskustava i nezaboravnih lekcija, zbog čega ih poslodavci prepoznaju na tržištu i nude vrlo dobro plaćene startne pozicije u svojim tvrtkama.

Izdvojeni članak

Ovaj ti fakultet omogućava da studiraš na stručnom studiju poslovne informatike u čak četiri grada kontinentalne Hrvatske

Širok spektar poslova

Ekonomistima FOI-ja nudi se vrlo širok i dinamičan spektar poslova. Dio njih specijalizirani su za financije (bankarski poslovi, osiguranja, platni promet, analiza..), značajan dio njih bavi se računovodstvenim poslovima u privatnom i poslovnom sektoru.

Također su važan dio brzorastuće marketinške industrije, a dio njih svoje područje djelovanja pronalazi u menadžmentu, gdje se bave poslovima istraživanja u području ljudskih resursa i razvoja i ostalih konzultantskih poslova. Komercijalni poslovi zapošljavaju najviše ekonomista, a vrlo su traženi i u turizmu.

Ekonomisti u poslovnoj informatici

Danas je pak na tržištu rada vrlo atraktivna struka ekonomista specijaliziranih za područje poslovne informatike, a tu se FOI dokazao kao vodeći fakultet u interdisciplinarnom obrazovanju ekonomista koji svoja ekonomska znanja mogu i znaju iskoristiti za uvođenje modernih rješenja primjene informacijsko-komunikacijske tehnologije u poslovanju.

Najviše ekonomista varaždinskog FOI-ja zapošljava se u IT sektoru, brzorastućoj grani gospodarstva, koja ne potražuje samo informatičare, već za napredno poslovanje potražuje neizostavan ekonomski kadar – koji dobro vlada osnovnim znanjima i vještinama informatičke struke!

STARTUP@FOI – podrška za pokretanje biznisa za vrijeme studiranja

Mnogi se nakon FOI-ja odluče i na pokretanje vlastitog biznisa. FOI je iz tog razloga prije nekoliko godina pokrenuo vlastiti program podrške u osnivanju, razvoju i upravljanju vlastitog poduzetničkog pothvata – STARTUP@FOI. Program nudi besplatno korištenje poslovnog prostora u Tehnološkom parku Varaždin, podršku u računovodstvenim i pravnim uslugama, stručno savjetovanje i edukaciju te spajanje s uspješnim poduzetnicima. Polaznici ovog programa na FOI-ju danas su vrlo uspješni poduzetnici, a primjere njihovih startup poduzeća možete vidjeti ovdje.