Pretraga

Maturante pregazila pitanja na maturi iz Biologije: ‘Nadam se da ću navući tih 18 bodova’

A- A+

Danas se na maturi pisala Biologija. Razgovarali smo s nekoliko maturanata, a oni nam svi uglavnom kažu da je ispit bio teži nego prijašnjih godina. Mučila su ih pitanja o leptirima, nacionalnim parkovima i genetici.

matura biologija

Foto: srednja.hr

Danas je na redu državne mature bio jedan od najpopularnijih ispita među maturantima – Biologija. Prijavilo ga je 5.214 kandidata, a ukupno su imali 135 minuta za rješavanje. Nekoliko maturanata nakon pisanja s nama je podijelilo dojmove.

‘Teži od prošlogodišnjih’

Razgovarali smo s Andrejem, maturantom Tehničke škole u Slavonskom Brodu. Prema njegovom mišljenju, ovogodišnji je ispit iz Biologije na maturi bio teži od prijašnjih.

– Pitanja su bila više za razmišljanje i za povezivanje. Najteži zadatak mi je bio onaj s kromosomima. Vremena je bilo i više nego dovoljno i sve se stigne napisat. očekujem solidnu dvojku iz ispita, a sljedeće što pišem je kemija, hrvatski i matematika, kazao nam je Andrej.

Za ispit se pripremao tako što je išao na pripreme, a rješavao je i prošlogodišnje ispite s mature. Kad maturira, najavljuje nam, planira upisati Medicinsko-laboratorijsku dijagnostiku na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu.

'LEPTIRI S ENGLESKOG SLETJELI NA BIOLOGIJU'

Maturante koji su danas pisali ispit iz Biologije mučila su različita pitanja, a među onima koje su istaknuli su bila pitanja o leptirima, nacionalnom parku s najviše šuma i endosimbiotskoj teoriji.

‘Nadam se da ću navućih tih 18 bodova za dvojku’

– Ne znam za ostale, ali meni je ispit bio jako težak jer nisam imala biologiju od osnovne škole pa sam neke stvari morala sama nadoknaditi, priča nam Tena, maturantica Srednje škole Matije Antuna Reljkovića, također iz Slavonskog Broda.

Iskreno nam kaže da se baš nije pripremala za današnji ispit iz Biologije. Pregledala je nekoliko skripti, prošla kroz par ispita mature s prijašnjih godina i to je to. Ipak kaže da je po njenom mišljenju bilo i previše vremena za rješavanje ispita jer se sva dalo zgotoviti i u kraćem roku. U njenoj školi nije bilo nikakvih pokušaja prepisivanja ili varanja, sve je prošlo u najboljem redu.

– Nadam se da ću navući tih 18 bodova za dvojku. Od dodatnih predmeta pisala sam samo biologiju, a planiram upisati Fakultet agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, kaže nam Tena.

‘Nikad nisam uspio naučiti genetiku’

Matko iz Drvodjeljske škole u Zagrebu slaže se s ostalim kolegama glede težine ispita. Većina pitanja, kaže, uopće nije ni bila u skriptama za pripreme za maturu. Najteži zadatak mu je bio križanje gena jer, priznaje, nikad nije uspio naučiti genetiku.

– Za ispit sam se pripremao na pripremama za maturu u Trinomu, a rješavao sam i stare ispite. Ispit mi se čini tezim nego prošlogodišnji. Vremena je bilo sasvim dovoljno, čak i pola sata previse. Incidenata nije bilo, osim što jedan učenik nije došao, ispričao nam je Matko.

Očekuje da će imati 40-50 posto riješenosti, a na maturi će još pristupiti ispitima iz Hrvatskog i Matematika.

– Još nisam siguran što ću upisati, razmišljam o znanosti o moru ili agronomiji, uglavnom nešto vezano za biologiju, zaključuje Matko.


KOJU OCJENU OČEKUJETE?

Podsjetimo, prošle je godine bilo potrebno imati riješenost od 30 posto za prolaz, 48 posto za trojku, 70 posto za četvorku, a 82 posto ili više za peticu.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.