Pretraga

Loše vijesti za maturante: Fakultet izglasao smanjenje upisnih mjesta za popularnu logopediju

A- A+

Najpoželjniji studij među maturantima trenutno je, a prema omjeru ukupne kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor, logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Iako službeni podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje kažu kako je broj upisnih mjesta za ovu godinu 80, na fakultetu je izglasan prijedlog prema kojemu se upisna kvota smanjuje na 50 mjesta. Tu brojku još formalno treba potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Screenshot: YouTube; LLUHealth

Fakultetsko vijeće Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta na svojoj je sjednici u veljači izglasalo prijedlog da upisna kvota za preddiplomski studij logopedije za ovu godinu iznosi 50 mjesta. To je za 30 mjesta manje u odnosu na lani. Trenutno u sustavu Postani student Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje stoji kako je kvota za logopediju 80 mjesta.

Upit tome zašto se smanjuje broj upisnih mjesta za najtraženiji studij u Hrvatskoj poslali smo u dekanat, ali odgovor na to pitanje nismo dobili. Dekanica Snježana Sekušak-Galešev tek nam je kratko odgovorila kako prijedlog Fakultetskog vijeća ERF-a o kvoti za logopediju još treba potvrditi Senat Sveučilišta u Zagrebu i tada će biti unesena promjena u sustav u kojemu maturanti već mjesec i pol prijavljuju studije.

Izdvojeni članak
predavanje, studenti

Preko tisuću maturanata želi upisati najpopularniji studij, a mjesta je za njih samo 80

Redovna sjednica Senata Sveučilišta održava se u u utorak, 16. ožujka, a sljedeća nakon toga, prema službenom rasporedu Sveučilišta, je 13. travnja. Očekuje se kako će upisne kvote za sve studije biti izglasane na nekoj od njih.

Inače, kvota za logopediju i prijašnjih godina, izuzev na upisima 2020./2021., iznosila 50 mjesta. Na 80 je povećana prošle godine. Istodobno je lani studij logopedije pokrenut i na Sveučilištu u Rijeci, gdje se upisalo prvih 30 studenata. Prema službenim podacima Središnjeg prijavnog ureda, kvota za logopediju u Rijeci i ove će godine biti 30 mjesta.

Prema poslejdnjim podacima AZVO-a, studij logopedije na ERF-u u Zagrebu nalazi se na listi prioriteta 1.028 maturanata, a za njih 398 to je prvi izbor. Logopediju u Rijeci prijavilo je za sada 550 maturanata, a prvije to studij na listi 81 kanidata.