Pretraga

Jedan fakultet Sveučilišta u Zagrebu nagrađuje brucoše: Svi dobivaju stipendiju!

A- A+

Stipendija kao oblik sufinanciranja studentskog života za studente znači mnogo. Džeparac koji dobivaju na mjesečnoj razini studentima može značiti olakšanje, pogotovo ako ono zamjenjuje studentski posao uz studij. Studenti jednog faksa imaju priliku dobiti mjesečnu stipendiju u iznosu od 700 kuna. Riječ je o Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, čiji studenti koji upišu studij Metalurgije dobivaju stipendiju!

Metalurški fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Sisačko-moslovačka županija i ove godine svim upisanim studentima na redovni preddiplomski sveučilišni studij Metalurgija na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dodjeljuje stipendiju. Iznos stipendije za jednu akademsku godinu iznosi 8.400 kuna, a ona se raspodjeljuje na 12 mjeseci, odnosno studentima će mjesečno na račun sjedati 700 kuna. Studenti Metalurgije ovu stipendiju mogu primati do kraja studija, ako sve svoje studentske obaveze izvršavaju na vrijeme, odnosno, ako se svaka upisana godina završi u roku.

Metalurški fakultet nalazi se u Sisku gdje se odvija i sva nastava. Ovaj faks, osim Metalurgije, izvodi i preddiplomski sveučilišni studij Sigurnost, zdravlje na radu i radni okoliš te preddiplomski sveučilišni stručni izvanredni studij Ljevarstvo. Na studijskom programu Metalurgija moguće je birati između dva smjera – Metalurško inženjerstvo i Industrijska ekologija.

 A što je točno metalurgija?

Metalurgija je znanost, grana inženjerstva koja osim izvorne definicije podrazumijeva izučavanje daleko šireg spektra fenomena, procesa i svojstava. Danas je moderna metalurgija specifično polje koje se bavi dizajnom, razvojem i karakterizacijom materijala od onih svakodnevnih koji nas okružuju u našim domovima, radnim mjestima, ali i materijala s posebnim zahtjevima za specifične namjene poput onih za automobilsku ili svemirsku industriju.

Pritom treba poznavati i proizvodne procese. Sve navedeno izučava se na smjeru Metalurško inženjerstvo. Kroz ove prethodne spoznaje provlači se oporaba i zbrinjavanje metalnih materijala, nusproizvoda i otpada iz proizvodnje kojim se bavi Industrijska ekologija.

Gdje rade diplomirani metalurzi?

Po završetku Metalurškog fakulteta prvostupnici i magistri inženjeri mogu se zaposliti u poduzećima metaloprerađivačke industrije kojih u Hrvatskoj ima stotinjak. Djelatnosti kojima se mogu baviti su poslovi u metaloprerađivačkoj industriji i obrazovanju, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom, sanaciji okoliša, građevinarstvo i dr. Isto tako, podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju kako se nakon završetka faksa studenti zapošljavaju u roku od 3 mjeseca.

Studenti Metalurškog po završetku faksa pronalaze posao u Hrvatskoj i inozemstvu. Neke od tih tvrtki u kojima metalurzi uspješno rade su ABS u Sisku, Impol-TLM u Šibeniku, TPK Zavod u Zagrebu, TŽV Gredelj u Zagrebu, MIV u Varaždinu, FERRO-PREIS u Čakovcu te u osnovnoškolskom, srednjoškolskom i visokom obrazovanju, kao i u državnim službama.

Studenti Metalurškog fakulteta često imaju terensku nastavu | foto: Facebook Metalurški fakultet

Kako izgleda studiranje?

Studentske grupe na Metalurškom fakultetu su male, što za studente znači izravan pristup nastavnicima i istraživačkoj opremi, stjecanje dodatnih znanja, komunikacijskih i poslovnih vještina kroz aktivno sudjelovanje u aktivnostima cjeloživotnog obrazovanja i usavršavanja.

Prije početka nastave na 1. godini preddiplomskog studija organizira se Pripremni semestar iz kolegija kao što su matematika, fizika i kemija, kako bi se ujednačilo znanje svih studenata i prilagodilo zahtjevima studija. O studentima također brinu i tutori  iz redova nastavnika i studenata koji ga vodi kroz studij i na taj mu način svakako olakšava prolazak kroz studij!!

Tijekom studija organiziraju se brojne stručne posjete i terenska nastava u različita poduzeća i industrije koje se bave metalurgijom i industrijskom ekologijom, a sve kako bi se studenti što bolje upoznali s onim što ih čeka nakon što završe studij. Također, tu su i stručne prakse, organizacijske aktivnosti, mogućnost sudjelovanja na znanstvenim konferencijama gdje kroz studentske sekcije mogu prezentirati svoje znanstvene radove te steći nova poznanstva, pronaći nove interese ili razviti poslovnu komunikaciju.

Upiši se!

Ako si još uvijek u potrazi za faksom po svojoj mjeri, možda je Metalurški fakultet baš za tebe. Više informacija o samom faksu i upisima možeš dobiti na njihovoj web stranici ili na Facebooku.

GIFA sajam ljevarstva i metalurgije 2019. | foto: Facebook Metalurški fakultet