Pretraga

Na fakultetima ostalo 6.501 prazno mjesto: Provjerite koji su studiji bili najpopularniji na jesenskom roku

A- A+

Za sve koji nisu bili zadovoljni rezultatima ispita ljetnog roka državne mature ili, pak, na nekom od predmeta nisu ostvarili prolazni rezultat, upravo je održan jesenski rok, čiji su konačni rezultati objavljeni jučer. Nakon ovog roka na fakultetima je ostalo nepopunjeno 6.501 mjesto, a najpopularniji su većinom bili studiji zdravstvenog područja.

Foto: srednja.hr

Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanje, nakon ljetnog upisnog roka, za jesen je ostalo 10.287 mjesta. Dio tih mjesta popunilo je 3.768 kandidata koji su nakon provedenog jesenskog roka mature, ostvarili pravo upisa na neku od odabranih visokoškolskih ustanova.

Izdvojeni članak

Za najveće kreativce: Osijek dobiva studij koji u Hrvatskoj nije postojao, a obožavat će ga ljubitelji stripa

– Podsjećamo, u ljetnom je upisnom roku pravo upisa ostvario 28 331 kandidat. Kada zbrojimo oba upisna roka, pravo upisa u iduću akademsku godinu ostvarilo je više od 30 tisuća kandidata, poručuju iz AZVO-a.

Prema omjeru broja prijava prioritetnog studija i kvote, među preostalim studijskim programima za koje su fakulteti provodili jesenski rok, najpoželjniji je bio izvanredni studij Fizioterapija na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Popularan je bio i Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, također izvanredni studij Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u Petrinji, a treće je mjesto po popularnosti zauzeo smjer Farmacija na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Među pet najpopularnijih smjestio se i izvanredan studij Radiološka tehnologija, također na zagrebačkom Zdravstvenom veleučilištu te studij Fizioterapija Veleučilišta ‘Lavoslav Ružička’ u Vukovaru.

Za maturante i ostale pristupnike koji su na jesenskom roku ostvarili pravo upisa, upisi počinje danas, 20. rujna, a završetak ovog upisnog roka traje do datuma kojeg odrede visoka učilišta.