Pretraga

Izašla je nova lista najpopularnijih fakseva: Evo koliko je prijava na svakom na početku mature

A- A+

Započela je državna matura, a s početkom ovog tjedna je i Središnji prijavni ured objavio najnovije podatke o broju prijava svakog od studija koji se nude na upisima. I dalje je prema omjeru upisne kvote i broja maturanata kojima je to prvi izbor najpoželjnija Gluma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. No, stanje je podložno promjenama sve do 17. srpnja, do kada u većini slučajeva traju prijave studija.

sveučilište u zagrebu rektorat zgrada

foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Tek što je za maturante završila nastava, započeo je prvi ovogodišnji rok državne mature. U punom su jeku i prijave studijskih programa – maturanti popis mogu mijenjati sve do objave konačnih rezultata mature. S time da se nešto ranije zaključuju prijave studija za koje se provode prijemni ispiti. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje objavio je s početkom tjedna i novu listu s brojem prijava studija iz koje je vidljivo i koji su trenutno najatraktivniji.

Top 10 najpoželjnijih studija

Omjer koji definira poželjnost izračunava se dijeljenjem broja maturanata kojima je neki studij prvi izbor i ukupne upisne kvote. Ako se izuzmu samo studiji na koje se može upisati više od deset novih studenata, i dalje je najpoželjniji studij Gluma na ADU-u u Zagrebu. Ondje je 12 mjesta, prvi je to izbor za 170 kandidata, a ukupno je studij prijavilo njih 294. Sljedeća je na ovoj listi Logopedija na ERF-u, s kvotom od 50 mjesta, 358 maturanata kojima je to prvi izbor i ukupno 995 prijava. Po poželjnosti slijedi izvanredni stručni studij sestrinstva na ZVU-u, gdje je 20 mjesta, prvi je to izbor za 115 maturanata, a ukupno su ga prijavile 464 osobe. Svih deset trenutno najpoželjnijih studija je u nastavku.

1. Gluma, Akademija dramske umjetnosti Zagreb
2. Logopedija, Edukacijsko – rehabilitacijski fakultet u Zagrebu
3. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
4. Fizioterapija, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu
5.  Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
6. Kriminalistika (stručni), MUP, Policijska akademija ‘Prvi hrvatski redarstvenik’, Veleučilište kriminalistike i javne sigurnosti
7. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka
8. Radiološka tehnologija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
9. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
10. Dizajn, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Izdvojeni članak
maturant

VIDEO: Donosimo vodič za maturante, ovih 7 stvari morate znati ako pišete ispite u 2024.

Top 10 studija po ukupnom broju prijava

Ako se ne računa spomenuti omjer, studij s najviše prijava trenutno  je Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo na FER-u. Može ga upisati 650 maturanata, a broj prijava je 2.233. Slijedi Poslovna ekonomija na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu s 2.209 prijava, a broj mjesta ondje je 980. Na Pravu i Građevinarstvu u Zagrebu je po 1.577 prijava. Svih deset studija s trenutno najvećim brojem prijava je u nastavku.

1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo, Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb
2. Poslovna ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
3. Ekonomija, Ekonomski fakultet u Zagrebu
4. Građevinarstvo, Građevinski fakultet u Zagrebu
5. Pravo, Pravni fakultet u Zagrebu
6. Psihologija (jednopredmetni), Fakultet hrvatskih studija u Zagrebu
7. Farmacija, Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu
8. Strojarstvo, Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu
9. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
10. Medicina, Medicinski fakultet u Zagrebu

Podsjetimo da ove godine u većini slučajeva prijave studija traju do 17. srpnja 2024. u 13:59, osim ako fakultet nije odredio raniji rok. To je obično slučaj kod onih koji provode prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studije izlaze isto 17. srpnja 2024. i to iza 15 sati, a čitav kalendar upisa možete vidjeti ovdje.

Ispod teksta možete pronaći popis svih studija s upisnom kvotom, ukupnim brojem prijava, brojem prvih prijava te omjerom koji definira poželjnost nekog studija. Napomenimo da ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam još prijašnjih godina pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju na način da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.