Pretraga

[FOTO] Ministarstvo nagradilo 43 najboljih maturanata: Pogledajte iz kojih škola dolaze

A- A+

Danas je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana svečana dodjela nagrada najboljim maturantima. Nagradu Soljačić za stopostotno riješene ispite iz Matematike i Fizike te sjajan rezultat iz Hrvatskog jezika dobio je Matko Trupinić, učenik XV. gimnazije pa kući odnio 5.000 dolara. Iznos od 5.000 eura, odnosno Nagrada Sakač pala je u ruke Davora Marenića, za stopostono riješen ispit iz Informatike.

dodjela nagrada najmaturanti 2021

(s lijeva nadesno) Marin Soljačić, Matko Trupinić, Davor Marenić i Radovan Fuchs
Foto: srednja.hr

Prisutnima se odmah na početku dodjele obratio resorni ministar Radovan Fuchs. Čestitao je nagrađenim učenicima kao i svim maturantima koji su položili državnu maturu na ljetnom roku te izrazio zadovoljstvo što je sve proceduralno prošlo kako treba.

‘Daju nadu u ovim teškim trenutcima’

– Posebno mi je drago, što pokazuju rezultati ispita mature, da smo uspjeli provesti posebnu brigu o maturantima, što su slušali nastavu licem u lice, istaknuo je Fuchs.

Nakon njega prisutnima se obratio profesor Marin Soljačić koji je istaknuo kako sjajni učenici koji su osvojili nagrade “daju nadu u ovim teškim trenutcima” da će budućnost biti svjetlija i bolja. Zajedno s ministrom Fuchsom dodijelio je nagradu Matku Trupiniću.

dodjela nagrada najmaturanti 2021

Matko Trupinić primio je Nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 dolara
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

MATKO JE ODRŽAO KRATKI GOVOR

– Zbilja smo privilegirani mi maturanti u Hrvatskoj što nas gospodin Soljačić motivira da budemo uporni. To sam znanje stekao u XV. gimnaziji koju sam silno želio upisati. Pokazali smo da se u njoj stječu iznimno znanje i sposobnosti. Zahvaljuje profesorice na poučavanju i prijateljima na pozitivnoj konkurenciji, istaknuo je Matko.

‘Izuzetno je bitno školovanje’

Boris Sakač, informatički stručnjak po kojemu i nagrada od 5.000 eura nosi ime, svečanoj se dodjeli pridružio putem ZOOM-a.

– Već 40 godina radim u informatici na svjetskom tržištu i davno sam spoznao da je to jedna od bitnih karika svega što će se događati. Nažalost, godinama svjedočim da u tome kasnimo.

Izuzetno je bitno školovanje, dodao je, što nažalost kod nas još uvijek nije na razini, jer informatika nije obvezan predmet od početka osnovne škole.

dodjela nagrada najmaturanti 2021

Davor Marenić primio je Nagradu Sakač u iznosu od 5.000 eura
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

– Svi bi studijski programi trebali u kurikulume ubaciti informatičke kolegije, a FER i srodni fakulteti bi trebali povećati svoje kvote. Ovu sam nagradu osnovao da motiviram učenike da što više pažnje posvete informatici, rekao je Sakač.

Nagradu Sakač je Davoru Mareniću uručio ministar Radovan Fuchs.

Cijelu fotogaleriju s današnje svečane dodjele nagrada pogledajte ispod.

Nagrađeno još 43 maturanata

Iako nisu fizički, već putem ZOOM-a, prisustovali današnjoj svečanosti, Ministarstvo je nagradilo i 43 maturanata – gimnazija i sturkovnih škola. Gimnazijalci su nagrađeni za najbolji postotak riješenosti obveznih predmeta na maturi, dakle Matematike, Hrvatskog i stranog jezika, dok su iz strukovnih nagrađeni svi učenici koji su barem jedan ispit riješili stopostotno.

Cijelu listu 43 dobitnika nagrade od 2.500 kuna za izrazite uspjehe na ispita državne mature u ljetnom roku 2021. godine pogledajte u tablici ispod.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [243.43 KB]