Pretraga

Luka je razvalio Matematiku i dao savjet maturantima: ‘Dovoljno je odvojiti jedan sat u danu za vježbu’

A- A+

Luka Čučuković iz zagrebačkog Ruđera jedan je od najboljih maturanata ove godine. Riješio je A razinu Matematike bez ijedne greške, a petice je dobio i iz Engleskog jezika te Fizike. Riječ je svakako o impresivnim rezultatima koje se nitko ne bi posramio, a kako kaže Luka, takav se uspjeh vrlo lako može postići marljivim radom.

Luka Čučuković, jedan od najboljih maturanata 2022. godine. Foto: Privatna arhiva

Luka Čučuković iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu, jedan je od najboljih maturanata ove godine. Višu razinu Matematike riješio je bez greške, a petice je dobio i iz Fizike te Engleskog. Rezultatima je bio pomalo iznenađen, jer kako kaže, ispite nije pisao s ciljem da ostvari stopostotnu riješenost.

Provjera je zadužena za 10 posto bodova

– Inače sam sklon sitnim greškama poput krivog pisanja postupka iz reda u red. Ispit sam napisao za oko 90 minuta te sam ostatak vremena iskoristio na provjeru rezultata i ponavljanja postupaka u zadacima za koje nisam bio siguran u svoja rješenja. Upravo ta provjera zadužena je 10 posto bodova, objašnjava Luka.

Istaknuo je da je zadovoljan svim rezultatima mature, čak i trojkom iz Hrvatskog, no ipak mu je žao što nije iskoristio vrijeme koje mu je ostalo na ispitu Fizike za provjeru rezultata, zbog čega je na koncu ‘bacio’ dio bodova na ‘glupe’ greške. Ako išta, dodaje Luka, to ga je potaknulo na pametniju strategiju za rješavanje Matematike.

Za ispit iz Engleskog nije se pripremao, jer je smatrao da je njegovo znanje bilo sasvim dostatno, što se na koncu pokazalo točnim. Za Hrvatski je tri dana rješavao prijašnje ispite te pisao bilješke za esejske teme.

– Ispiti iz Matematike i Fizike su zadobili najviše pažnje s oko tjedan dana rješavanja prijašnjih matura po ispitu. Smatram da je tjedan dana po ispitu i više nego dovoljno za svakoga da se pripremi za maturu ako je bar u 3. i 4. razredu marljivo radio, napominje Luka.

Izdvojeni članak
boris španić

Boris je rasturio Matematiku i Fiziku, a misli da je matura nepotrebna: ‘Književnost i esej su beskorisni’

Čini se kao puno posla, ali…

Inače, Luka je upisao studij istraživačke fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, sa željom da postane znanstvenik. Otkrio nam je da planira doktorirati, ali trenutno još nije siguran hoće li poslijediplomski studij završiti u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Za kraj, Luka je poručio budućim maturantima da kroz sljedeću školsku godinu marljivo rade na područjima iz kojih žele pisati ispite na maturi. Za Matematiku i Fiziku treba se vježbati skoro svaki dan, što je zapravo radio i Luka tijekom 4. razreda srednje škole.

– Nije potrebno raditi stvari koje nisu u programu kao što sam to ja činio; dovoljno je odvojiti jedan sat u danu za vježbu. Čini se kao puno posla, ali ako vas zanima to što radite motivacija dolazi sama. Ovakvim se radom stvara radna navika koja će biti potrebna na fakultetu i u životu, smatra Luka.

Maturantima koji moraju položiti neke predmete koji ih ne zanimaju, Luka savjetuje da ‘stisnu zube’ te da se pripreme što bolje, jer se ipak radi o upisu na fakultet, odluci o kojoj može ovisiti njihova budućnost.

Više o najboljim maturantima:

David je iz svega na maturi dobio peticu: Bez ijedne greške uspio riješiti višu Matematiku i Fiziku

Izidora je A razinu Engleskog na maturi riješila bez greške: ‘Oslonite se na sebe, ne na druge ni na šalabahtere’

Bartol je sa 100% riješio dvije teške mature: ‘Hrvatska ne pruža mladim perspektivnim ljudima mnogo mogućnosti’

Boris je rasturio Matematiku i Fiziku, a misli da je matura nepotrebna: ‘Književnost i esej su beskorisni’

Nikola je na maturi bez greške riješio Fiziku i Engleski: ‘Nisam se trebao puno pripremati’

Nagrađeno 96 najboljih maturanata u 2022. godini, pogledajte tko su i iz kojih škola dolaze

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.