Pretraga

I ove godine najuspješniji maturant ima priliku osvojiti 33.500 kuna

A- A+

Maturanti i ove godine imaju dodatnu motivaciju da se dobro pripreme za državnu maturu. Nagrada Soljačić u iznosu od pet tisuća dolara dodjeljivat će se i ove godine maturantu s najboljim rezultatom ispita iz matematike i fizike, te hrvatskog jezika.

Arhiva: Srednja.hr

U srpnju prošle godine prvi je puta maturantu za izniman uspjeh na državnoj maturi dodijeljena Nagrada Soljačić. Ona se dodjeljuje na inicijativu hrvatskog znanstvenika Marina Soljačića, profesora na odsjeku za fiziku na najprestižnijem svjetskom tehničkom sveučilištu, MIT u Bostonu. U dogovoru s MZOS-om, a dodjeljivat će se i ove godine.

Izdvojeni članak

Najboljem maturantu 5 tisuća dolara, a ostalim iznimnima po tablet računalo

Nagrada kao dodatna motivacija za daljnji rad i napredak

Nagrada je utemeljena financijskom donacijom profesora Soljačića, a dodjeljuje ju on osobno, zajedno s ministrom znanosti, obrazovanja i sporta.

– Dogovoreno je da će se nagrada dodjeljivati i narednih godina. Marin Soljačić, odlučio je financirati ovu nagradu kako bi odao posebno priznanje mladim ljudima u Hrvatskoj, iznimno talentiranima za fiziku i matematiku, kako bi pokazao da se izvrsnost prepoznaje i cijeni, te mladim ljudima dao dodatnu motivaciju za daljnji akademski rad i napredak, kažu nam iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nagrada iznosi pet tisuća američkih dolara, odnosno 33.5 tisuća kuna. Dobitnik nagrade bit će maturant koji postigne najbolji rezultat, odnosno ima najviši postotak riješenosti testa iz matematike (A razina), što se zbraja s postotkom iz fizike.

– Ukoliko bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testova prema ovom kriteriju, u kriterij ulaze i rezultati testa iz hrvatskog jezika, s time da se razina A hrvatskog boduje 20% više nego razina B. Ako i nakon toga kriterija ponovno bude dvoje ili više maturanata s jednako visokim postotkom riješenosti testa, nagradu će dijeliti svi takvi kandidati, pojasnili su nam iz Ministarstva.

Upit vezan uz ovogodišnju dodjelu Nagrade poslali smo i samom profesoru Marinu Soljačiću u Boston, a on kaže kako će javnost uskoro biti obaviještena o svemu.

– Za nekoliko tjedana ćemo napraviti detaljnu objavu za javnost o tome, kazao nam je Soljačić.

Izdvojeni članak

[FOTOGALERIJA] Ivan Skeledžija najbolji maturant i dobitnik ‘Nagrade Soljačić’

Prošlogodišnji dobitnik imao stopostotnu riješenost oba ispita

Podsjećamo, prošle je godine nagradu osvojio Ivan Skeledžija, bivši učenik zagrebačke XV. gimnazije. On je ispite iz fizike i matematike riješio sa 100 posto, a isti je rezultat imalo još dvanaest maturanata, stoga je njemu nagradu osigurao uspjeh na ispitu hrvatskog jezika.

Osim Nagrade Soljačić, prošle je godine najboljim maturantima dodijeljeno i dvadeset tableta. Kriteriji su bili ukupan uspjeh iz hrvatskog, matematike i engleskog. I ovdje je, s 97,71 posto, najbolji upravo Ivan.

Ova je nagrada zasigurno dobra dodatna motivacija maturantima da se prime posla, ‘zagriju stolicu’, te svojim znanjem zarade pristojan džeparac. Ne sumnjamo kako će i ove godine konkurencija biti velika, a tko će biti dobitnik saznat ćemo nakon objave rezultata državne mature.

Dopuna 11.5.2016.: U službenom pripćenju za javnost objavljeno je kako će nagrada ove godine biti dodjeljena 22. kolovoza 2016. Nagradu će dodjeliti profesor Soljačić i ministar Predrag Šustar.