Pretraga

[FOTOGALERIJA] Ivan Skeledžija najbolji maturant i dobitnik ‘Nagrade Soljačić’

A- A+

Ivan Skeledžija dvostruki je šampion ovogodišnje državne mature. Osim što je najbolji maturant, prvi je dobitnik ‘Nagrade Soljačić’ za najboljeg ‘fizičara’ i ‘matematičara’ što se uspjeha na državnoj maturi tiče. Oba je ispita riješio 100 posto.

Prva ‘Nagrada Soljačić’

Ivan Skeledžija, sad već bivši učenik zagrebačke XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, prvi je dobitnik ‘Nagrade Soljačić’ za izvrstan rezultat iz matematike i fizike na ovogodišnjoj državnoj maturi. A koliko je izvrstan govori i podatak da je oba spomenuta ispita riješio 100 posto. Kako je to pošlo za rukom još 12 ljudi, presudni kriterij je bio uspjeh iz hrvatskog, što je Ivanu osiguralo nagradu.

– Spremao sam se dva tjedna prije mature, ali nije to sad bilo danonoćno. Čak mi se činilo da sam malo lijen, da odugovlačim s tim, priča nam Ivan i ne skriva zadovoljstvo s osvojenih pet tisuća dolara.

Izdvojeni članak

Ovaj maturant je osvojio Nagradu Soljačić vrijednu 33 500 kuna

Kaže, neće ih zapiti jer ‘baš i ne pije’, ali nam budući FER-ovac otkriva i svoju poduzetničku crtu.

– Imam neke dionice, porasle su 10 posto od prošle godine pa mislim da se tu može nešto, priča Ivan te se nada kako će mu odabrani faks pružiti dobre prilike za zaposlenje jer će, kako kaže, nastojati ostati u Hrvatskoj.

I MZOS dodijelio priznanja najboljima

A osim ‘Soljačića’, i MZOS je dodijelio svoja priznanja. Tablete je dobilo 20 najboljih na državnoj maturi. Kriteriji su bili ukupan uspjeh iz hrvatskog, matematike i engleskog. I ovdje je, s 97,71 posto, najbolji upravo Ivan. Kako dolazi iz Jastrebarskog ispričao nam je i kakva je ‘atmosfera’ po pitanju njegovog uspjeha u tom gradu.

– S obzirom da sam iz malog mjesta, oni su izrazito ponosni, bio sam i kod gradonačelnika. I meni je drago što je njima drago, kroz smijeh priča Ivan.

Izdvojeni članak

Mladi vam daju ideje kako zabavno i korisno provesti ljetni odmor

‘Oni su najbolje što imamo’

Inače, ‘Nagradu Soljačić’ uspostavio je hrvatski znanstvenik s bostonskog MIT-a Marin Soljačić. Kaže da je to u SAD-u dugogodišnja praksa.

– Ideja je da imućniji čovjek uspostavi jednu takvu nagradu koja će se zvati po njemu. Ja sam dobio puno takvih nagrada kroz karijeru i znam koliko su mi bile bitne i poticajne za daljnji napredak. Već godinama imam želju da, kad budem u financijskoj mogućnosti, takvo nešto napravim u Hrvatskoj. Sad sam to i ostvario i izuzetno mi je drago zbog toga, kaže Soljačić te dodaje kako mu je bilo izrazito dirljivo vidjeti koliko ima talentiranih i motiviranih mladih ljudi u Hrvatskoj. Obećao je da će Nagradu dodjeljivati i ubuduće.

Svečanosti je prisustvovao i resorni ministar Vedran Mornar koji, također, nije skrivao zadovoljstvo što se našao u probranom društvu.

– Ova zemlja ima zbilja puno toga za pokazati, a ova djeca koja su ovdje s nama su najbolje što imamo, zaključio je Mornar.

Osim Ivana, ovogodišnji najbolji maturanti su Lovro Marinović, Tanja Jelinić, Luka Banović, Toma Budanko, Katarina Vulić, Mirna Baksa, Tea Gaberc, Marijana Zrilić, Zorica Žitko, Luka Kiseljak, Ana Vučak, Marko Šobak, Daniel Čolić, Zvonimir Ercegovac, Matea Boban, Iva Brnić, Marko Lamza, Marta Han i Dina Hrastović.