Pretraga

Ispit mature riješila bez greške pa poručila: Reforma je potrebna, profesore bi se trebalo pitati više

A- A+

Čak četiri učenika III. gimnazije Osijek jedan su od predmeta na državnoj maturi riješila sa stopostotnim rezultatom. Jedina djevojka među ovom fantastičnom četvorkom je Dora Kristek, koja je bez greške riješila A razinu ispita iz Engleskog jezika. Upoznajte ovu osječku izvrsnicu!

Dora Kristek|fotografija iz privatne arhive

– Iskreno, ovako dobrom rezultatu iz Engleskog jezika se nisam nadala iako sam znala da sam ga dobro napisala. Ostalim rezultatima sam isto zadovoljna, kaže nam na početku našeg razgovora Dora koja se stopostotnom rezultatom na Engleskom svrstala u najbolje maturante 2019.

Razloga za zadovoljstvo rezultatima itekako ima, sve predmete pisala je na A razini – postotak riješenosti Matematike joj je 75% iz Hrvatskog 72,50%, na Kemiji je ostvarila 78,71%, a Fizici 75%.

Za Engleski se netom prije ispita nije pripremala

Izdvojeni članak

Strukovnjak ‘rasturio’ Fiziku na maturi: ‘Ključni uzrok loših rezultata su učenici koji ne uče dovoljno’

– Na maturi mi je najteži bio esej iz Hrvatskog jezika jer sam pjesništvo najmanje pripremala prije izlaska na ispit. Tijekom školske godine sam išla na pripreme za ispite iz Fizike i Kemije, a za Hrvatski jezik i Matematiku sam ponavljala par dana pred ispit. Najviše sam učila Kemiju jer je to bila prva matura koju sam pisala pa nisam ništa htjela prepustiti slučaju, otkriva nam Dora.

Dodaje, za ispit na kojemu je postigla najbolji rezultat, Engleski, nije se pripremala netom prije testa.

– Smatrala sam da mi je znanje koje sam stekla u III. gimnaziji Osijek i prilikom pohađanja Pučkog otvorenog učilišta u Osijeku dovoljno za uspješno rješavanje ispita. Također imam i položen CAE (Cambridge English: Advanced) ispit C1 razine poznavanja jezika, kaže Dora.

‘U učenju vidim priliku za stjecanje znanja i mudrosti potrebnih za promjene’

Osim toga, tijekom školovanja sudjelovala je na natjecanjima iz engleskog, što je zasigurno također doprinijelo izvrsnom rezultatu. Osim u engleskom, okušala se Dora i na natjecanjima iz njemačkog jezika.

Izdvojeni članak

Karlo je na maturi bio jedan od najuspješnijih strukovnjaka, a ima poruku za sve buduće maturante

– U učenju vidim priliku za stjecanje znanja i mudrosti potrebnih za promjene koje su u svijetu potrebne. Nije znanje samo ono što pročitamo u knjizi već i ono što nam prenesu naši roditelji i profesori. Uvijek sam se trudila što više upiti na satu kako ne bih morala puno učiti kod kuće. U prosjeku mi je za školske obaveze preko tjedna dovoljno dva sata dnevno, osim pred ispite. Preko vikenda većinom učim par sati dnevno i radim prezentacije i referate. Naravno, pred ispite učim više, ovisno o tome koliko sam gradiva savladala na satu, odgovara nam Dora na pitanje o tome što ju motivira te kakve su njene radne navike tijekom školske godine.

Zato slično savjetuje i budućim maturantima – da slučaju na satu i slijede svoj tempo učenja.

– I da se ne preopterećuju svakom ocjenom koja im nije po volji jer je znanje bitno, a niti jedan test ga ne može savršeno izmjeriti, nastavlja Dora.

Dora: Sustav treba mijenjati, a profesore bi se više toga trebalo pitati

Za loše ovogodišnje rezultate mature najveći je krivac obrazovni sustav, smatra naša sugovornica. Mišljenja je da je reforma itekako potrebna, a da bi njen temelj trebali biti nastavnici.

Izdvojeni članak

Prva na listi Medicine u Splitu: Tina je iz šest ispita mature dobila odličan, a na jednom imala 100%

– Mislim da je za loše rezultate prvenstveno kriv obrazovni sustav, koji ne daje dovoljno poticaja profesorima da se iskažu na nastavi i učenicima približe gradivo na svoj način već sve žele digitalizirati i zakomplicirati umjesto da reduciraju gradivo i olakšaju učenicima da se lakše nose s vlastitim obavezama. Osobno smatram da bi se naš obrazovni sustav trebao promijeniti, a da bi se profesore koji zapravo rade s učenicima trebalo pitati kakve bi se promijene trebale postupno uvoditi. Profesori koji znaju na kojem dijelu gradiva učenici nailaze na poteškoće te koje bi se gradivo trebalo proširiti su oni koji bi trebali biti temelj reforme jer imaju iskustvo na kojem se njihovo mišljenje temelji, smatra Dora.

A dok brojni školarci i dalje iščekuju ove nužne promjene Dora iz srednjoškolskih prelazi u klupe Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, kojeg je upisala zahvaljujući već spomenutim izvrsnim rezultatima državne mature.

– Životinje su oduvijek bile moja ljubav i nadam se da ću biti uspješna veterinarka, kaže nam za kraj ova osječka izvrsnica.