Pretraga

Karlo je na maturi bio jedan od najuspješnijih strukovnjaka, a ima poruku za sve buduće maturante

A- A+

Karlo Kolar jedan je od četvero učenika strukovnih škola koji su nagrađeni u Ministarstvu znanosti i obrazovanja krajem prošlog tjedna zbog uspjeha na maturi. Karlo je donedavno bio učenik zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića, a nagradu od 2.500 kuna dobio je zbog sto posto točno riješenog ispita na maturi iz Engleskog.

Karlo Kolar | Foto: Privatna arhiva

Osim Engleskog kojeg je pisao na osnovnoj razini i ostvario sto postotni rezultat, Karlo je ostvario odličan rezultat i na maturi iz matematike (viša razina 90 posto) i fizike (95 posto).  Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo ga je s 2.500 kuna kao jednog od učenika strukovnih škola koji su neki ispit na maturi riješili bez greške. Karlo je jedan od dva učenika Tehničke škole Ruđera Boškovića koji su nagrađeni prošlog tjedna u MZO-u, a njegov kolega Dino bez greške je riješio maturu iz Fizike.

Iznenađen rezultatom: ‘Nisam očekivao 100%, neke dijelove ispita slušanja nisam jasno čuo’

Izdvojeni članak

Najboljoj maturantici uručena Nagrada Soljačić: Još četiri strukovnjaka dobila po 2.500 kuna

– Stvarno nisam očekivao 100 posto iz Engleskog, posebno jer neke dijelove ispita slušanja nisam jasno čuo, a pri pisanju e-maila sam koristio fraze za koje nisam siguran postoje li uopće, iskreno nam govori Karlo i dodaje da je u školi i inače imao 5 iz ovog predmeta, te da je engleski osim u školi, dobro naučio i gledajući snimke i filmove na tom jeziku i kroz igrice.

Na maturi mu Engleski uopće nije bio najlakši ispit, već Fizika za koju se, kaže, možda najviše i pripremao budući da su mu za željeni studij bile najvažnije Fizika i Matematika. Karlo je upisao studij zrakoplovstva na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu jer je odmalena htio postati ili izumitelj ili pilot, pa mu se FSB čini kao dobra opcija.

‘Želio bih poručiti svim budućim maturantima da se ne brinu’

Priznaje nam da je bio jako nervozan dok je pisao maturu.

– Mislim da je strah čovjekov najveći neprijatelj, općenito u životu pa tako i na maturi, i da matura nije vrijedna tolike brige koja se često nepotrebno mladima stavlja na leđa, kaže Karlo.

Izdvojeni članak

Dino je jedan od najuspješnijih strukovnjaka na maturi: Na Fizici imao 100%, a petice ‘pobrao’ iz još tri predmeta

Na pitanje o tome koju poruku bi poslao budućim maturantima odgovara:

– Prvo bih želio reći da svatko tko se trudi i ustraje u učenju ili bilo čemu uz Božju pomoć sve može ostvariti i ako je njegov rad usmjeren dobru i drugima on neće biti uzaludan. Bilo da radi stvari koje drugi smatrali važnima ili ne, rad svakog čovjeka je dostojanstven, jer je na sliku Onoga prvog radnika koji svakog čovjeka čini dostojanstvenim. Također bih želio poručiti svim budućim maturantima da se ne brinu, da će biti dobro i da nije toliko važno koji će posao u konačnici raditi jer, iako je predobro vidjeti čovjeka koji radi sa žarom i strašću, krivo je misliti da nas jedino posao određuje. Bolje je ulagati u obitelj, prijatelje, skupljati blaga na nebu, a ne novce i prolazna zadovoljstva na zemlji, zaključuje jedan od najuspješnijih ovogodišnjih maturanata.