Pretraga

Istječe važan rok za sve koji žele upisati najpopularniji studij među maturantima

A- A+

Baš kao i prošle godine, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu odnosno tamošnji studij logopedije najpoželjniji je izbor maturanata prema omjeru kvote i prvog izbora studija. Osim tog studija na ERF-u je moguće upisati i studij rehabilitacija te socijalna pedagogija. Uvjet za upis sva tri studija neka je vrsta dodatne provjere. Dodatne provjere održavaju se od 1. do 4. srpnja, a ovih dana istječe rok za uplatu tog prijemnog testiranja i slanje upisne dokumentacije na fakultet.

Screenshot: YouTube

Po 50 redovnih studenata upisuje se ove godine na svaki od studija Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta. No, da bi ih mogli upisati, maturanti moraju, uz maturu, proći i određeni oblik dodatne provjere.

24. svibnja istječa važan rok

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Doznali smo koji su najpoželjniji, a koji najmanje poželjni studiji na četiri velika hrvatska sveučilišta

Provjere se održavaju od 1. do 4. srpnja, a do 24. svibnja maturanti moraju uplatiti troškove polaganja provjere i potvrdu o uplati dostaviti na fakultet. Troškovi iznose 250 kuna ako se pristupa dodatnoj provjeri na jednom studiju, 400 kuna za dva studija i 550 kuna ako se pristupa dodatnoj provjeri na sva tri studija ERF-a. Uz potvrde o uplati maturanti do spomenutog datuma na faks moraju dostaviti i ispunjene obrasce prijave dodatne provjere koje je moguće preuzeti na ovoj poveznici. Na istome mjestu možete pronaći i potvrde nadležnog školskog liječnika o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studije logopedije i socijalna pedagogije, koji su također sastavni dio prijavne dokumentacije za upis.

Dan 24. svibnja ujedno je i krajnji rok prijave studija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u sustavu Postani student.

Inače, bodove za upis na studije ERF-a maturanti mogu ostvariti temeljem tri kriterija: uspjeha u srednjoj školi, položenih ispita na državnoj maturi te dodatne provjere/provjere preduvjeta.

Kriteriji za upis studija logopedije

Izdvojeni članak

Mlada logopedinja objasnila čime se bave oni koje završe najtraženiji studijski smjer u Hrvatskoj

Za upis logopedije uspjeh u srednjoj školi donosi najviše 300 bodova. Kandidati na državnoj maturi moraju položiti više razine Hrvatskog i stranog jezika i time dobivaju maksimalno 200 bodova. Matematiku je potrebno položiti na B razini i ona se ne boduje, a od izbornih predmeta traži se polaganje Biologije i Psihologije, što donosi najviše 300 bodova.

Isključujući kriteriji pri upisu logopedije je maloprije spomenut zdravstveni kriterij. Pregledavaju se, između ostaloga: ravnoteža, kognitivno, emocionalno i perceptivno funkcioniranje, vid, sluh, psihomotoričko funkcioniranje te stabilnost stanja svijesti.

Dodatna provjera za upis logopedije je intervju kojim se procjenjuje jezično-govorno-glasovni status kandidata. Nepovoljna procjena jezično-govorno-glasovnog statusa isključuje pristupnika iz daljnjeg postupka.

Kriteriji za upis studija rehabilitacije

Za upis u studij rehabilitacije temeljem uspjeha u srednjoj školi može se ostvariti najviše 280 bodova. Hrvatski i strani jezik polažu se na A razini i donose po 200 bodova, a Matematika na B razini i ona se neće bodovati. Od izbornih predmeta kandidati za upis rehabilitacije odabiru Biologiju, Sociologiju ili Psihologiju, a izborni predmet donosi 200 bodova.

Izdvojeni članak
logoped s djetetom

Popularni studij logopedije pokreće se na još jednom hrvatskom sveučilištu

Među kandidatima se provodi dodatna provjera funkcionalnih sposobnosti i vještina potrebnih za studij i ona je isključujući kriterij. Osim toga, maturanti moraju proći i usmenu procjenu informiranosti, sklonosti i motivacije za studij koja im donosi do 120 bodova.

Kriteriji za upis studija socijalne pedagogije

Isto kao i na prethodno spomenuta dva studija ERF-a, za upis socijalne pedagogije maturanti na temelju uspjeha u srednjoj školi dobivaju do 280 bodova. Po maksimalno 200 bodova donose Hrvatski i strani jezik položeni na A razini, a isto toliko boduju se izborni premeti Sociologija ili Psihologija. Za upis socijalne pedagogije dovoljno je položiti Matematiku na B razini i ona se ne boduje.

Isključujući kriterij i pri upisu ovog studija jest onaj zdravstveni. Dodatna provjera zapravo je usmena procjena informiranosti, sklonosti i motivacije za studij i ona donosi do 120 bodova.

Podsjetimo za kraj, među većim fakultetima u Zagrebu koji još uvijek održavaju prijemne ispite su Filozofski, Medicinski i Kineziološki fakultet. Test provjere intelektualnih sposobnosti na Filozofskom se održava 29. lipnja, prijemni na Medicinskom na rasporedu je 5. srpnja, a na KiF-u 1. i 2 srpnja za studij kineziologije, odnosno 3. srpnja za studij izobrazbe trenera.

_____________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.