Pretraga

Iz županije se pohvalili da imaju 14 učenika koji su maturu riješili sa 100%: Svakog nagradili s 500 kuna

A- A+

Ukupno 332 ispita državne mature napisana su bez greške, a nekim je učenicima to pošlo za ruke na više ispita. Među njima je Amalija Rafaj Škriljevečki, ovogodišnja dobitnica Nagrade Soljačić koja je 100% postigla na ispitu iz Matematike i Fizike. Njen kolega iz Prve gimnazije Varaždin, Viktor Pijanec osvojio je nagradu tvrtke S&T Hrvatska za stopostotni rezultat na Informatici. I njih dvoje nisu jedini iz Varaždinske županije koji su ispite riješili bez ijedne greške, još ih je 12. Primio ih je župan te su svi učenici nagrađeni nagradom od 500 kuna.

Konačni rezultati državne mature objavljeni su, a oni su pokazali da su 332 ispita učenici riješili bez greške. Nekima je to pošlo za rukom na više predmeta, već smo vam predstavili Amaliju Rafaj Škriljevečki, ovogodišnju dobitnicu Nagrade Soljačić te maturanta Viktora Pijanca koji je dobitnik nagrade za stopostotni uspjeh na Informatici.

Nagradili sve učenike sa stopostotnim rezultatom

Oboje su iz Varaždinske županije, točnije tamošnje Prve gimnazije Varaždin, a osim njih je još 12 učenika te županije na nekom od ispita postiglo stopostotni rezultat, većinom na Engleskom B razine. Sve njih su primili župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. Varaždinska županija najmaturante nagradila je novčanom nagradom u iznosu od 500 kuna.

– Ove školske godine imali smo desetak prijema naših učenika koji su osvojili medalje na raznim međunarodnim natjecanjima i olimpijadama. Potom prijeme naših državnih prvaka, što u znanju, strukovnim disciplinama, sportu, glazbi, da bi danas imali 14 maturanata, učenika Prve gimnazije Varaždin, Druge gimnazije Varaždin, varaždinske Strojarske i prometne škole, te Elektrostrojarske škole Varaždin koji su pojedine ispite na državnoj maturi riješili 100 posto. Svi ovi rezultati koje su postigli učenici samo govori o tome koliko je obrazovanje u Varaždinskoj županiji na zavidnoj razini – istaknuo je župan Stričak podsjetivši kako ni jedna sjednica županijske Skupštine ne prođe bez točke koja je vezana uz razvoj obrazovanja, pa je tako i prva Odluka koju su vijećnici u ovom sazivu prihvatili, bila Odluka o nagrađivanju učenika i studenata. – Očito je da nismo pogriješili s takvom Odlukom, i da dalje trebamo poticati i nagrađivati naše mlade, njihov trud, rad, marljivost, izvrsnost, zaključio je župan Stričak.

Na njihovom uspjehu učenicima je čestitao i pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

– Ovdje su naši ovogodišnji najmaturanti. Možemo reći kako imamo prekrasan balans – sedam prvih rezultata gimnazijalaca i sedam prvih rezultata strukovnih škola. Ne možemo ne istaknuti da imamo najbolje rezultate u matematici, fizici i informatici, predmetima koji su temelj STEM-a, a imamo i jednu univerzalnost, a to je engleski jezik. Naša je želja da ti učenici budu uspješni i na fakultetu te da se jednog dana vrate u županiju, poručio im je pročelnik Huđek.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Dvoje najboljih maturanata koji dobivaju prestižnu nagradu dolazi iz Prve gimnazije Varaždin

Ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić istaknula je kako je tradicija te škole duga 385 godina, a sudeći prema rezultatima maturanata – pred školom je svjetla budućnost.

– Recept za ovakve rezultate prvenstveno su izvrsni učenici s kojima je moguće raditi, a nakon toga motivirani i izvrsni nastavnici. Ova je generacija stvarno odlična, ako gledamo maturante generacijski i nakon svega što su prošli, u principu kao da su sve svoje snage usmjerili na rad, znanje, aktivnosti i projekte, rekla je ravnateljica Banić.

U ime nagrađenih maturanata zahvalila se Amalija Rafaj Škriljevečki.

– Ova školska godina za mene je bila zaista odlična. Prvo sam osvojila brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike. Zatim prvo mjesto na državnom natjecanju iz astronomije, a sada sam primila i Nagradu Soljačić, a koju dobiva najbolji maturant s riješenim ispitom iz matematike više razine i fizike. Ujedno sam po riješenosti ispita iz hrvatskog jezika polučila peti rezultat u državi, dok sam engleski riješila 95 posto. Trebalo je izdvojiti vremena, ponekad i zagrijati stolicu, ali imali smo izvrsne profesore kako u školi, tako i u centrima izvrsnosti i zaista smo bili izvrsno pripremljeni i za sama natjecanja, ali i državnu maturu, izjavila je Amalija.

Učenici Varaždinske županije koji su riješili ispite sa 100%

Prva gimnazija Varaždin: Amalija Rafaj Škriljevečki  (matematika A razina i fizika), Viktor Pijanec (informatika) Rajna Erjavec (engleski jezik A razina), Izidora Mustak (engleski jezik A razina), Lovro Rozman (engleski jezik B razina) Roko Vugrinec (engleski jezik B razina).

Druga gimnazija Varaždin: Kaja Blaguški (engleski jezik B razina).

Elektrostrojarska škola Varaždin: Marta Habijanec (engleski jezik B razina), Leon Dreven (engleski jezik B razina), Filip Knapić (engleski jezik B razina), Paul Novoselec (engleski jezik B razina), Gabrijel Uršanić (engleski jezik B razina).

Strojarska i prometna škola Varaždin: Aleksandar Fajtović (engleski jezik B razina), David Petric (engleski jezik B razina).

Više o najboljim maturantima 2022. čitajte na sljedećim poveznicama:

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura