Pretraga

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura

A- A+

Danijel Vukelja najbolje je na maturi riješio Hrvatski jezik i Povijest pa se time, no pun intended, upisao u povijest postavši prvi dobitnik Nagrade Ante Žužul u iznosu od 5.000 eura. Još uvijek ne zna kako će potrošiti dobiveni iznos, veći će dio vjerojatno sačuvati za poslije, no neko putovanje nije isključeno.

danijel vukelja

Foto: privatna arhiva

Već smo dugi niz godina upoznati s dvjema nagradama za najbolje STEM maturante. Nagrada Soljačić ove je godine otišla u ruke maturantice Amalije, a Sakač u ruke njenog školskog kolege Viktora. No, po prvi puta ove godine dodjeljuje se i Nagrada Ante Žužul za maturanta koji je ostvario najbolji rezultat na ispitima državne mature iz Hrvatskoga jezika i Povijesti. Iznos od 5.000 eura kao prvi dobitnik ove nagrade ikada kući će odnijeti Danijel Vukelja iz II. zagrebačke gimnazije.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Sve mature položio s peticom

Malo smo porazgovarali s njim, a on je za srednja.hr otkrio svoje dojmove nakon što su pristigli rezultati. Kako su izlazila rješenja pojedinih ispita, kužio je da je dobro napisao maturu, barem u onom dijelu koji je mogao usporediti. No, ipak su ga konačni rezultati ugodno iznenadili jer su, kaže, bili i bolji nego što je očekivao.

– Pisao sam četiri mature, tri više razine obaveznih predmeta i povijest. Svaku sam položio s odličnim uspjehom. Za Hrvatski i Matematiku pripremao sam se rješavajući mature ranijih godina, mislim da je za te predmete to najpraktičniji način pripreme jer se tipovi zadataka često ponavljaju. Što se tiče Povijesti, za nju sam se najviše pripremao. Od prijatelja iz drugih generacija posudio sam udžbenike kako bih imao po jedan iz svakog razreda te sam si prema njima radio bilješke po kojima sam učio.

Zbog uvođenja novih kurikuluma unutar Škole za život, parcijalnog reformskog pothvata bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ispit na maturi iz Povijesti ove je godine bio nešto drugačiji. Zbog toga što je ispit ove godine drugačiji i Danijel se, kaže nam, odlučio temeljito za njega pripremiti.

Izdvojeni članak
viktor foto

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

‘Najbitnije je biti sabran i opušten’

Nakon što se toliko pripremao, rasturio državnu maturu i pokupio 5.000 eura, očekivano, naš sugovornik upisuje studij povijesti. Svoje će mjesto pod suncem naći na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nema želju studirati u inozemstvu jer bi mu, kaže nam, bilo teško napustiti život koji ima ovdje, a trenutno se nema na što požaliti kad su u pitanju mogućnosti u Hrvatskoj. Uputio je i poruku budućim maturantima.

– Najbitnije je biti sabran i, koliko je to moguće, opušten. Profesori znaju predstavljati mature puno težima nego što one zaista jesu pa često dolazi do bespotrebne panike. Dobra je stvar da su stare mature dostupne svima, tako da svaki učenik može za sebe vidjeti “kako stoji” i koliko mu je pripreme potrebno. To bih zaista svakome savjetovao, da prije nego što počnu s pripremama, riješe pokoju maturu iz predmeta koje bi polagali jer će time dobiti najrealniju sliku o težini ispita, zaključuje naš mladi sugovornik.

Još uvijek nije razmišljao kako će potrošiti dobiveni iznos. Veći će dio sigurno sačuvati za kasnije, kaže, kad mu bude bilo potrebno, no otkriva nam da bi rado otišao na neko putovanje s dijelom nagrade.

Više o najboljim maturantima:

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.