Pretraga

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

A- A+

Ljetni rok državne mature je završio i studenti upisuju fakultete. I dok su se neki zadovoljili samo s prolazom, drugi maturanti su zadivili svojim izvanrednim uspjehom. Jedan od njih je Viktor Pijanec, maturant Prve gimnazije Varaždin koji je ispit iz Informatike položio bez ijedne greške. Zbog izvrsnog uspjeha dobio je nagradu od 5.000 eura koju dodjeljuje tvrtka S&T Hrvatska.

viktor foto

Foto: privatna arhiva, srednja,hr

Viktor Pijanec, maturant Prve gimnazije Varaždin ove je godine na maturi iz Informatike ostvario 100 posto. Za izvanredan uspjeh nagrađen je Nagradom za informatiku u iznosu od 5.000 eura koju ove godine dodjeljuje tvrtka S&T Hrvatska. Osim izvrsnog uspjeha iz Informatike, Viktor je ostvario odlične rezultate i na višim razinama mature iz Matematike i Engleskog jezika te na maturi iz Fizike.

Odličan uspjeh na maturi

Viktor Pijanec je završio Prvu gimnaziju Varaždin i osim stopostotnog uspjeha na maturi iz Informatike, ostvario je odličan uspjeh i na drugim predmetima. Na višoj razini mature iz Matematike ostvario je 96,67 posto, a na višoj razini mature iz Engleskog jezika 95,83 posto. Odličan je bio i na maturi iz Fizike, gdje je ostvario 95 posto. Odlični rezultati nisu iznenadili Viktora, koji je imao dojam da je maturu dobro napisao.

– Bio sam sretan i zadovoljan jer sam shvatio da ću upisati željeni fakultet, a očekivao sam relativno dobre rezultate jer sam imao dojam da sam dobro napisao maturu, rekao je Viktor.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Priprema uz stare mature

Za maturu se pripremao rješavajući stare mature. Najviše se pripremao za maturu iz fizike, a za ostale predmete se počeo pripremati nekoliko dana prije same mature. Kao najteži ispit izdvojio je onaj iz više razine Hrvatskog jezika. zadovoljan je i sa znanjem koje je stekao u Prvoj gimnaziji Varaždin i ističe kako zahvaljujući angažmanu škole ni pandemija nije utjecala na njegov uspjeh na maturi.

– Znam da je to bio problem nekim učenicima, no ja nisam to osjetio u toj mjeri jer mislim da smo mi imali dobru online nastavu, a i dio gradiva koji nismo obradili je maknut s matura, istaknuo je Viktor.

Sudjelovao je na natjecanjima

Viktorov odličan rezultat na maturi iz Informatike ne iznenađuje jer je kao gimnazijalac redovito išao na natjecanja. Osim županijskih natjecanja ih matematike i informatike, sudjelovao je i na državnom natjecanju iz informatike te međunarodnom natjecanju American Computer Science League.

– Na županijska natjecanja sam svake godine išao iz matematike i informatike, a na državna sam išao samo u 4. razredu iz informatike (iz kategorije Algoritmi sam bio 11., a iz Osnova informatike sam bio četvrti). U osnovnoj školi sam također sudjelovao na državnom natjecanju iz informatike. Prva gimnazija Varaždin uz to svake godine sudjeluje u međunarodnom natjecanju ACSL, koje se zadnje 3 godina održava online zbog korone, a ove godine smo Bruno Kosmačin i ja u kategoriji Intermediate osvojili zlatne medalje, ispričao je Viktor.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Doznajte koje su studije upisali najbolji maturanti, što je bilo najpoželjnije i gdje je ostalo mjesta

Preblagi profesori u osnovnim školama

Viktor smatra kako su veliku ulogu u njegovom uspjehu odigrali škola i profesori, a smatra kako bi kriteriji za upise u srednju školu trebali biti teži.

– Mislim da su najveći propusti kod upisa u srednje iz osnovnih škola jer mislim da je u osnovnim školama ocjenjivanje preblago i ovisno o karakteru profesora i mislim da bi puno bolji kriterij upisa učenika u srednju školu bio prijemni ispit, smatra Viktor.

Upisao je FER

Osim zbog dobivene nagrade, Viktor je zadovoljan i jer je uspio upisati željeni fakultet. Nagradu namjerava uložiti u daljnje školovanje, a ostatak će potrošiti na prijatelje i obitelj.

– Upisao sam Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu jer smatram da je to područje koje me najviše interesira i u kojem se najviše vidim, a i znam da je to jako dobar fakultet za nastavak školovanja, rekao je Viktor.