Pretraga

Izašli su konačni rezultati jesenskog roka mature, provjerite do kada možete prijavljivati fakseve

A- A+

Nakon završetka roka za prigovore, ove srijede točno u podne objavljeni su konačni rezultati jesenskog roka državne mature. Ipak, danas neće završiti i prijave na studijske programe – tu radnju kandidati mogu obaviti do sutra.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Protekle srijede objavljeni su prijevremeni rezultati ovogodišnjeg jesenskog roka državne mature, nakon čega je počeo teći rok za prigovore, koji je završen u petak.

Prijave studija do četvrtka

Konačne rezultate mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio je ove srijede u podne, a maturantima i drugim kandidatima vidljivi su u sustavu Postani student. Bodovni pragovi za ocjenu na svakom od ispita određeni su još u srpnju i važeći su i za ljetni i za jesenski rok, a možete ih proučiti ovdje.

Iako su danas izašli konačni rezultati mature, ove srijede neće završiti i same prijave na studijske programe, kao što je to inače slučaj. Maturanti mogu prijavljivati, odjavljivati ili mijenjati poredak fakulteta sve do 16. rujna u 14:59 sati. Visoka učilišta mogla su odrediti i raniji rok prijave, što je obično slučaj sa studijima koji provode neku vrstu prijemnog ispita pa za njih ne vrijedi prethodno navedeni rok.

U četvrtak će maturanti doznati i jesu li upali na željeni faks – konačne ljestvice poretka bit će objavljene 16. rujna u 16 sati. U tom trenutku maturanti će dobiti i upisni broj za studijski program na kojem su ostvarili pravo upisa.

Izdvojeni članak

NCVVO ima važnu obavijest za maturante: U jednom slučaju nećete moći dobiti svjedodžbu

Trebaju li se brisati studiji s popisa?

Treba naglasiti kako maturanti ne trebaju brisati studije na koje u ovom trenutku ne ostvaruju pravo upisa. S popisa je ‘potrebno obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa’, naglašavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

– Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (DA) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, objašnjenje je Središnjeg prijavnog ureda.

Podsjetimo, privremeni rezultati jesenskog roka mature pokazuju kako se maturanti na ovim ispitima baš i nisu ‘proslavili’. Naime, na taj je rok izašlo 4.715 učenika, a ukupan broj jedinica na šest ključnih ispita, višim i osnovnim razinama Hrvatskog, Matematike i Engleskog, bio je čak 2.274. Najgore su riješili ispit B razine Engleskog jezika, kojeg je palo 749 pristupnika, što je oko polovine učenika koji su ga prijavili. Loši su bili i rezultati osnovne razine Hrvatskog, gdje je jedinicu dobilo 514 osoba, odnosno također oko polovina prijavljenih. Više o statistici jesenskog roka mature i rezultatima koje su ostvarili učenici možete čitati ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Izašli su konačni rezultati jesenskog roka mature, provjerite do kada možete prijavljivati fakseve
Share via
Copy link
Powered by Social Snap