Pretraga

Izašli su konačni rezultati jesenskog roka mature, provjerite do kada možete prijavljivati fakseve

A- A+

Nakon završetka roka za prigovore, ove srijede točno u podne objavljeni su konačni rezultati jesenskog roka državne mature. Ipak, danas neće završiti i prijave na studijske programe – tu radnju kandidati mogu obaviti do sutra.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Protekle srijede objavljeni su prijevremeni rezultati ovogodišnjeg jesenskog roka državne mature, nakon čega je počeo teći rok za prigovore, koji je završen u petak.

Prijave studija do četvrtka

Konačne rezultate mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje objavio je ove srijede u podne, a maturantima i drugim kandidatima vidljivi su u sustavu Postani student. Bodovni pragovi za ocjenu na svakom od ispita određeni su još u srpnju i važeći su i za ljetni i za jesenski rok, a možete ih proučiti ovdje.

Iako su danas izašli konačni rezultati mature, ove srijede neće završiti i same prijave na studijske programe, kao što je to inače slučaj. Maturanti mogu prijavljivati, odjavljivati ili mijenjati poredak fakulteta sve do 16. rujna u 14:59 sati. Visoka učilišta mogla su odrediti i raniji rok prijave, što je obično slučaj sa studijima koji provode neku vrstu prijemnog ispita pa za njih ne vrijedi prethodno navedeni rok.

U četvrtak će maturanti doznati i jesu li upali na željeni faks – konačne ljestvice poretka bit će objavljene 16. rujna u 16 sati. U tom trenutku maturanti će dobiti i upisni broj za studijski program na kojem su ostvarili pravo upisa.

Izdvojeni članak

NCVVO ima važnu obavijest za maturante: U jednom slučaju nećete moći dobiti svjedodžbu

Trebaju li se brisati studiji s popisa?

Treba naglasiti kako maturanti ne trebaju brisati studije na koje u ovom trenutku ne ostvaruju pravo upisa. S popisa je ‘potrebno obrisati samo one prijavljene studijske programe koje kandidat nema ni u kojemu slučaju namjeru upisati, čak ni onda kada bi ostvario pravo upisa’, naglašavaju iz Središnjeg prijavnog ureda.

– Kandidati se mogu upisati samo na studijski program za koji su u sustavu NISpVU nakon objave konačnih rang-lista ostvarili pravo upisa (DA) i dobili upisni broj. Dodjelom upisnoga broja za određeni studijski program nastaje obveza kandidata da se upiše na taj studijski program. Ako kandidat ne obriše studijski program, a na njemu ostvari pravo upisa, te ga ne ode fizički upisati, tada mu visoko učilište može zaračunati oportunitetne troškove zbog nepopunjenog upisnog mjesta koji mogu iznositi i do iznosa jednogodišnje školarine, objašnjenje je Središnjeg prijavnog ureda.

Podsjetimo, privremeni rezultati jesenskog roka mature pokazuju kako se maturanti na ovim ispitima baš i nisu ‘proslavili’. Naime, na taj je rok izašlo 4.715 učenika, a ukupan broj jedinica na šest ključnih ispita, višim i osnovnim razinama Hrvatskog, Matematike i Engleskog, bio je čak 2.274. Najgore su riješili ispit B razine Engleskog jezika, kojeg je palo 749 pristupnika, što je oko polovine učenika koji su ga prijavili. Loši su bili i rezultati osnovne razine Hrvatskog, gdje je jedinicu dobilo 514 osoba, odnosno također oko polovina prijavljenih. Više o statistici jesenskog roka mature i rezultatima koje su ostvarili učenici možete čitati ovdje.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.