Pretraga

NCVVO ima važnu obavijest za maturante: U jednom slučaju nećete moći dobiti svjedodžbu

A- A+

Sredinom proteklog tjedna objavljeni su prijevremeni rezultati jesenskog roka državne mature. Konačni izlaze 15. rujna, nakon čega će maturantima biti podijeljene svjedodžbe. No, u slučaju da nisu platili neopravdani izostanak s ispita, svjedodžba im se neće moći ispisati.

Foto: srednja.hr

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja 15. rujna točno u podne objavit će konačne rezultate jesenskog roka, a nakon toga maturanti će moći dobiti svjedodžbe. Izuzetak su oni koji nisu platili izostanak s ispita.

Maturanti moraju platiti izostanak s ispita

– Učenici gimnazija i učenici strukovnih škola preuzimaju svjedodžbe/potvrde u svojim školama prema rasporedu koji je odredila škola (ljetni i jesenski rok). Učenici koji imaju neopravdani izostanak s ispita dužni su uplatiti ispit s kojega su izostali kako bi im se ispisale svjedodžbe/potvrde. Zaduženje i podatci za uplatu vidljivi su na stranici učenika na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Potrebno je odmah uplatiti ispit i skeniranu uplatnicu poslati na e-adresu [email protected]. Svjedodžba/potvrda se ne može ispisati niti preuzeti sve dok se ne izvrši uplata, obavijestili su iz NCVVO-a.

Dodaju, učenici koji nisu ranije preuzeli svjedodžbe/potvrde iz prethodnih godina, trebaju se javiti u školu radi preuzimanja.

– Pristupnici (svi koji nisu redovni učenici, prošlogodišnji maturanti koji su ove godine ponovno polagali ispite i kandidati iz Bosne i Hercegovine) preuzimaju potvrde s jesenskoga i ljetnoga roka 2021. godine na dan 17. rujna od 9.00 do 18.00 sati u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta, Ulica grada Vukovara 68, Zagreb. Potvrde se nakon toga datuma mogu preuzeti u prostorijama Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Damira Tomljanovića-Gavrana 11, Zagreb, radnim danom između 8.00 i 16.00 sati, naglašavaju dalje iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Maturanti na jesenskom masovno padali jedan od lakših ispita: Loše napisali i esej iz Hrvatskog

Pristupnici mogu svjedodžbu zatražiti poštom

Kada je riječ o kandidatima iz škola za obrazovanje odraslih, oni potvrde preuzimaju 17. rujna 2021. godine u prostorijama Pučkoga otvorenog učilišta u Zagrebu. Istog datuma potvrde o položenoj maturi u Pučkom učilištu mogu preuzeti i kandidati koji ih nisu preuzeli prethodnih godina.

– S obzirom na epidemiološku situaciju, molimo pristupnike da koriste zaštitnu masku prilikom preuzimanja potvrda.
Pristupnici koji ne mogu osobno preuzeti potvrde, mogu ovlastiti drugu osobu za preuzimanje uz punomoć ovjerenu kod javnoga bilježnika. Pristupnici koji žive izvan Zagreba mogu zatražiti slanje potvrda poštom popunjavajući zahtjev za dostavu poštom (plaćanje po preuzimanju, cca 50 kn) i slanjem zahtjeva na e-adresu [email protected] . U zahtjevu trebaju navesti osobne podatke i adresu na koju se dokumenti šalju, piše u obavijesti NCVVO-a uz dodatak da se pristupnicima izvan RH potvrde neće moći slati poštom.