Pretraga

Velika navala na pojedine fakultete: Ovaj studij prvi je izbor za 316 maturanata, upisuje ih se 50

A- A+

Od početka ovogodišnjih prijava studijskih programa u sustavu Postani student proteklo je točno mjesec i pol. Središnji prijavni ured Agencije za znanost i visoko obrazovanje, preko kojeg se provode upisi, objavio je ovih dana novu listu s brojem prijava na svaki od 916 studija. Iz nje je vidljivo kako je i dalje najatraktivniji među maturantima logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Trenutno je to prvi izbor za 316 maturanata, ali upisuje ih se šestina te brojke.

fakultet_studenti_upisi na fakultete

Foto: Srednja.hr/pixabay

Zahuktava se drugo polugodište, a ono je posebno dinamično maturantima koji se, osim što uče za posljednje ispite u školama, pripremaju i za izlazak na maturu te upise na studije. Prijave studijskih programa otvorene su još prvog veljače, a mi ćemo na mjesečnoj bazi objavljivati listu s brojem prijava na svaki od studija, kao i listu najatraktivnijih.

Logopedija i dalje uvjerljivo najpoželjnija

Prema podacima Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a objavljenima ovih dana, a uzevši u obzir studije na koje se upisuje više od deset maturanata, učenicima je najatraktivniji studij logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Atraktivnost studija određena je omjerom broja maturanata kojima je taj studij prvi izbor i ukupne upisne kvote. Logopedija na ERF-u u ovom je trenutku prvi izbor za 316 maturanata, s time da je mjesta za njih 50. Ukupan broj prijava tog studija je čak 853.

Drugi na ovoj listi je izvanredni studij sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, koji je prvi izbor za 108 kandidata, ali je mjesta za njih samo 20. Ukupno su studij prijavile 272 osobe.

Izdvojeni članak

Povećava se broj upisnih mjesta na jednom od najpopularnijih studija u državi: Nema prijemnog ni u 2023.

Što još trenutno ulazi u top 10?

Na listi slijedi studij psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji je prvi izbor za 346 maturanata. Još uvijek u sustavu Postani student stoji da je ukupna kvota 76 mjesta, no kako nam je potvrđeno s Filozofskog, ona će biti povećana na 80 mjesta, o čemu više možete čitati ovdje. Ukupan broj prijava tog studija je čak 987.

Koji još studiji trenutno ulaze na listu najpoželjnijih, možete vidjeti u nastavku.

  1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Zagreb
  2. Sestrinstvo (izvanredni, stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  3. Psihologija (jednopredmetni), Filozofski fakultet u Zagrebu
  4. Aeronautika – modul vojni pilot, Fakultet prometnih znanosti Zagreb
  5. Animirani film i novi mediji, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb
  6. Arhitektura i urbanizam, Arhitektonski fakultet Zagreb
  7. Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola
  8. Grafički dizajn i vizualne komunikacije, Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci
  9. Dizajn, Arhitektonski fakultet u Zagrebu
  10. Fizioterapija, Odjel zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu

Prema kalendaru upisa Središnjeg prijavnog u reda u ovoj godini studiji se mogu prijavljivati sve do konačnih rezultata mature, odnosno do 19. srpnja u 13:59 sati. No, iznimke postoje i to su obično studiji koji imaju prijemne ispite. Fakulteti koji ih provode određuju nešto ranije rokove prijave pa je važno da maturanti prate web stranice fakulteta koje prijavljuju. Orijentacijske rang-liste za upise na fakultete bit će objavljene 28. travnja, a ostale važne datume oko upisa u 2023. možete vidjeti ovdje.

U nastavku možete vidjeti listu 916 studija i broj prijava na svakom od njih, a riječ je, naglasimo još jednom, o podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab