Pretraga

Zagrepčani u povlaštenom položaju na jesenskom roku mature

A- A+

Bliži se polaganje ispita državne mature u jesenskom roku, koje će trajati od 26. kolovoza do 11. rujna, a za neke će pristupnike to biti dodatan stres. Osim pripreme i polaganja ispita, pristupnici koji ove godine nisu završili četvrti razred srednje škole, ispite mogu polagati jedino u Zagrebu, što mnogima stvara problem.

zmescience.com

MZOS: Državna matura povećava objektivnost i kvalitetu obrazovanja

‘Uvođenje državne mature osigurava ne samo veću objektivnost učeničkih školskih postignuća na nacionalnoj razini, nego je ujedno i poticaj učiteljima i nastavnicima za bolje poučavanje u osnovnoj i srednjoj školi, a učenicima za bolje učenje te ukupno podizanje kvalitete odgoja i obrazovanja u školi. Državna matura je po prvi puta u Republici Hrvatskoj provedena u školskoj godini 2009./2010.’ Na internetskim stranica MZOS-a navodi se da uvođenje državne mature osigurava veću objektivnost i podiže kvalitetu odgoja i obrazovanja, ali istovremeno ne omogućava svima jednake uvjete za polaganje ispita.

Izdvojeni članak

Usporedba polaganja državne i klasične mature

Zagreb je jedino mjesto u kojemu pristupnici koji ove godine nisu maturanti mogu polagati ispite državne mature na jesenskom roku, što je za mnoge dodatno opterećenje. Pristupnici koji u Zagreb dolaze iz udaljenijih mjesta i županija zboga toga trebaju uz troškove polaganja ispita platiti i putne troškove te evenutane troškove smještaja.

Svi pristupnici moraju položiti obavezna tri predmeta na maturi: matematiku, hrvatski jezik i strani jezik, a uz to većina pristupnika polaže i najmanje jedan izborni predmet. Ispiti obaveznih predmeta održavaju se 1., 2. i 3. rujna, što podrazumijeva ili ponovno putovanje svaki dan ili plaćanje smještaja u Zagrebu, pa se iznosi polaganja mature za pristupnike iz udaljenijih mjesta broje i u tisućama kuna.

Premali broj kandidata 

Na internetskim stranicama NCVVO-a navedeno je da pristupnici koji su u ovoj školskoj godini bili redovni učenici četvrtih razreda srednjih škola ispite pišu u svojim školama, a svi ostali pristupnici ispite pišu u Zagrebu. Za mnoge to stvara organizacijski i financijski problem, jer osim plaćanja ispita, trebaju platiti putne troškove, kao i troškove smještaja.

U NCVVO-u kažu da ima premalo takvih kandidata da bi se ispiti organizirali bilo gdje drugdje osim u Zagrebu i da je većina takvih kandidata iz našeg glavnog grada. Takav uvjet polaganja ispita diskriminira pristupnike koji nisu iz Zagreba, i u suprotnosti je s osnovnom idejom državne mature, koja bi svim kandidatima trebala dati jednake mogućnosti, veću objektivnost i jednake uvjete polaganja, barem u teoriji. 

Izdvojeni članak

[INFOGRAFIKA] Saznajte gdje ima slobodnih indeksa za jesenski rok

Negativne reakcije mladih

Nepravedni uvjeti polaganja ispita državne mature na jesenskom roku izazivaju brojne negativne reakcije. Silvia i Božena prošle su godine završile četvrti razred srednje škole i zbog toga nemaju mogućnost polaganja ispita u srednjim školama koje su pohađale. S obzirom na to da dolaze s otoka Ugljana i iz Zadra, za njih bi troškovi puta i smještaja u Zagrebu za vrijeme polaganja ispita bili dodatno financijsko i organizacijsko opterećenje.

– Zašto moramo ići u drugi grad? Ako je netko lošijeg imovinskog stanja, a želio bi popraviti maturu, vjerojatno će odustati zbog troškova odlaska na maturu što je stvarno velika glupost. Trebalo bi biti tamo gdje si završio srednju školu, da tamo pišeš opet, smatra Božena.

S njom se slaže i Silvia, koja ističe apsurd putovanja u Zagreb zbog polaganja ispita na jesenskom roku, kada je broj pristupnika puno manji nego na ljetnom roku, pa to ne bi smio biti velik organizacijski problem i dodaje da bi se mjesta u školama koje su pohađali svakako našlo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap