Pretraga

Kako birati studij? ‘Istraži sve opcije, ne idi za najpopularnijom’

A- A+

Na konferenciji Žene u STEM-u ugostili smo Ivonu i Miu iz tvrtke Syntio. Obje su podatkovne inženjerke, a za sve buduće studente imaju važan savjet: ne želiš upisati faks samo zato što je popularan. Objasnile su kako ne biti povodljiv već donijeti vlastitu odluku.

žene u stem-u

Mia Tadić i Ivona Lipovac, Syntio | Foto: srednja.hr

Zagazili smo u drugo polugodište ove nastavne godine i državna matura je svakim danom sve bliža. Maturanti će vrlo brzo morati donijeti svoje konačne odluke oko upisa studija. Ta odluka je iznimno važna, ali ne mora biti previše komplicirana – ako joj pristupimo na pravi način.

Na konferenciji Žene u STEM-u ugostili smo Ivonu Lipovac i Miu Tadić. Ivona je magistra inženjerka računarstva (FER), Mia je magistra računarstva i matematike (PMF Zagreb), a obje su trenutno stručnjakinje za podatkovno inženjerstvo u tvrtki Syntio.

Syntio je tvrtka koja se bavi podatkovnim inženjeringom. Specijalizirani su za izradu podatkovne infrastrukture koja omogućuje podatkovne integracije i analitiku u stvarnom vremenu. Posluju od 2017. godine kada je otvoren njihov prvi zagrebački ured. Od onda su otvorili urede i u Kopenhagenu i Seattleu, a partneri su im neke od najvećih IT kompanija na svijetu, poput Googlea, Microsofta i Amazona.

@srednja_hr Čime se voditi prilikom odabira faksa? 😏 O ovome, ali i položaju žena u STEM području razgovarali smo s Mijom Tadić i Ivonom Lipovac, data inženjerkama iz tvrtke Syntio. Više o tome pronađite preko linka u opisu profila! 👆 #syntio #syntiodataengineering #faks #upisi #upisinafaks #fakultet #srednjahr #stem #znanost #it #hrvatska #postanistudent ♬ original sound – srednja_hr

Kad biraš faks, slušaj samo sebe

U svom su gostovanju govorile o tome što je podatkovno inženjerstvo, čime se na poslu svakodnevno bave i kako su, uopće, odabrale tu struku. Samo studiranje je velika promjena, komentirale su, ali nakon što se na nju navikneš, studiranje može biti najbolje razdoblje tvog života. Za sve koje zanima neki studij u STEM području, Ivona ima i savjet.

– STEM je jako popularan u zadnje vrijeme, ali ja bih rekla da u svakom slučaju istraži opcije, da ne ide za najpopularnijem već da stvarno sluša sebe – što joj se sviđa, u čemu se pronalazi, da u skladu s tim pogleda što se sve nudi. Bez straha, rekla je Ivona.

Izdvojeni članak
žene u stem-u

[VIDEO] Podatkovne inženjerke o tome kako je biti žena u većinski muškoj struci: ‘Cura je sve više’

Djevojkama koje zanima STEM, ali u svoj odabir nisu sigurne, Mia je poručila: STEM je super područje, pogotovo za žene. Najvažnije je, pri tome, biti motivirana, ustrajna i jednostavno prionuti na posao.

– Uvijek imaš neki osjećaj da ne možeš, ali stvarno možeš. Ako si dovoljno motivirana, ako želiš, ako ćeš dovoljno raditi, ti to možeš. Nisi slabija od muškog spola, istaknula je Mia.

Cijeli razgovor s Mijom i Ivonom pogledajte na našem YouTube kanalu.


Projekt Žene u STEM-u organizira portal srednja.hr. Partneri projekta u Syntio, KONČAR, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Huawei i Predstavništvo Europske komisije u Republici Hrvatskoj. Više o projektu možete pročitati ovdje. U sklopu projekta organizirali smo video konferenciju koju možete pogledati na našem YouTube kanalu.