Pretraga

Započela je nova akademska godina, studenti se vraćaju na fakultete: Evo što su im poručili rektori

A- A+

Započela je nova akademska godina i većina studenata ovih se dana vraća u fakultetske klupe. Početkom akademske godine obično se studentima obrate i rektori sveučilišta. Tako se oglasila riječka rektorica koja je studentima poručila da stanje izazova postaje ‘novo normalno’. Studentima su se obratili pulski i zadarski rektori, zaželjevši svojim studentima uspješan prvi dan nove akademske godine.

Pišu: Marija Pajtak i Hrvoje Debeljak

student sjedi u predavaonici na fakultetu

| Foto: Unsplash

Započela je nova akademska godina. Većini studenata ovih dana počinju predavanja, vježbe i ostale fakultetske obveze. Pisali smo tko su nove dekanice i novi dekanici od ove akademske godine, a svoje poruke studentima poslali su i rektori nekih sveučilišta.

‘Nikada više nego u ovo vrijeme kriza, svijet sveučilišta ima obvezu biti središtem racionalnosti’

Tako je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija kazala da se ova akademska godina dočekuje u ozračju efekta brojnih kriza koje se normaliziraju. Stanje izazova, dodala je, postaje ‘novo normalno’. Sveučilište opisuje kao kuću u kojoj će biti razumijevanja, podrške i u kojoj nema isključenih ili zaboravljenih. Strahovi i pogreške, nastavila je, dio su svakog uspješnog pothvata.

–  Produbljivanje ekonomske i društvene nejednakosti i narastajuća neizvjesnost visoko tehnologizirane budućnosti stvara prestrašene, frustrirane i bijesne ljude koji se u svojoj nemoći okreću protiv znanosti, racionalnosti pa i potrebe osiguranja dostojanstva za svakog čovjeka. Često su za njih vrijednosti istine i ljudskih prava samo apstraktni pojmovi koji ne utječu na kvalitetu njihovih svakodnevica, a na koje se pozivaju neke njima daleke elite. Nikada više nego u ovo vrijeme kriza, svijet sveučilišta ima obvezu biti središtem racionalnosti te svjetionikom vrijednosti. Ljudi sveučilišta trebaju izaći izvan svojih zidova, nastojeći razumjeti konkretne društvene prijetnje i tražiti rješenja koja će omogućiti ljudima da se, svakog običnog dana, manje boje, rekla je riječka rektorica.

Izdvojeni članak
predavanje dvorana

Uskoro počinje nova akademska godina: Ovi savjeti će vam dobro doći ako ste brucoš

Objasnila je i da na početku godine želi poslati poruku ohrabrenja i poticaja jer nema nečeg što se na Sveučilištu u Rijeci ne bi moglo spriječiti u oplemenjivanju radoznalosti, znanstvene poniznosti i intelektualne odgovornosti. Smatra da različita mišljenja nisu prepreka već prilika.

– Ne htjeti čuti onoga s kim se ne slažem neće promijeniti ničije mišljenje, već će ga produbiti i zaoštriti. Društvene polarizacije nisu posljedica različitih mišljenja, već nevoljnosti da se čuju drugačija mišljenja. Upravo zato nam treba mudrost koju samo svijet kritičkog mišljenja i znanosti može donijeti. Uživamo jedinstveni prostor autonomije i slobode koji nam daje snagu i prostor djelovanja. Nema opravdanja za povlačenje, zaključila je Prijić Samaržija.

I rektor Faričić poželio dobrodošlicu studentima

Novi rektor Sveučilišta u Zadru, Josip Faričić, kojemu je to ujedno bio prvi službeni susret u rektorskom mandatu, također je dočekao studente prve godine jednopredmetnih i dvopredmetnih studija povodom početka nove akademske godine.

– Upisom na prijediplomske studije napravili ste važan iskorak u vašim životima na putu prema osamostaljivanju i izgradnji vaše osobnosti, a posebno na putu prema stjecanju novih znanja i vještina, kao i daljnjem razvoju vaših sposobnosti koje će obogatiti vaš kompetencijski profil i, nadam se, kvalitetno vas pripremiti za doprinos društvenoj i gospodarskoj zajednici kojoj pripadate. Pozivam vas stoga da budete vrijedni studenti i aktivni članovi akademske zajednice kako bismo svi zajedno bili obuhvaćeni duhom zajedništva koje počiva na načelu universitas. Budite što više u stvarnom svijetu, a onaj virtualni u kojem sudjelujete preko mobilnih telefona, računala i drugih digitalnih medija te u obliku različitih aplikacija i društvenih mreža svedite u razborite mjere, rekao je rektor Faričić.

Izdvojeni članak
brucoška abeceda

Ako najesen upisujete faks, ove pojmove morate znati: Donosimo brucošku abecedu

‘Iskoristite sve prilike koje vam se nude’

Marinko Škare, rektor Sveučilišta u Puli, s velikim je oduševljenjem i optimizmom pozdravio studente zaželjevši im uspješan, produktivan i nadahnjujući početak nove akademske godine. U obraćanju je istaknuo kako su svi zaposlenici ovog sveučilišta predani u pružanju podrške akademskom putovanju svojih studenata.

– Nova akademska godina otvara vrata ne samo novim saznanjima i iskustvima, već i prilikama za vaš osobni i stručni razvoj. Ova godina pruža svakom od vas temelj za istraživanje, učenje, inovacije i, iznad svega, za osobni rast. Pozivam vas da iskoristite sve prilike koje vam se nude, da pomaknete svoje granice i nastavite graditi svoj jedinstveni put prema akademskoj i životnoj izvrsnosti. Želim vam uspješan, produktivan i nadahnjujući početak nove akademske godine i osobna mi je čast i zadovoljstvo kao rektor pozdraviti naše nove studente, kazao je rektor Škare i dodao kako je privilegija biti u prilici pozdraviti nove generacije koje će ubrzo zajedno s nama izgrađivati budućnost za sve nas.