Pretraga

Kako su riječki studenti tisućama maturanata olakšali maturu iz Kemije

A- A+

Državna matura iz Kemije nije ‘mačji kašalj’, a ako vam je cilj postići dobar rezultat, ovaj važan ispit iziskuje dugotrajnu pripremu. Stvari su se dodatno zakomplicirale prošle godine, otkada su u katalog uvrštena pitanja koja se odnose na pokuse. Naime, veliki dio učenika ne samo da na nastavi Kemije nikada vidio niti jedan pokus, već se nikada nije niti susreo s osnovnom laboratorijskom opremom. Tu u pomoć priskače Udruga studenata biotehnologije iz Rijeke, koja je izradila DVD s prikazom svih pokusa iz ispitnog kataloga za državnu maturu iz Kemije.

Screenshot: Facebook; Pokusi za državnu maturu

Martina Mušković studentica je diplomskog studija na Odjelu za biotehnologiju u Rijeci. Uz fakultet, predavala je Kemiju u privatnoj školi za poduke. Prilikom pripreme maturanata za maturu iz tog predmeta, shvatila je da dosta njih nikada nije vidjelo pokuse, pa čak niti laboratorijsko posuđe, budući da srednje škole u Hrvatskoj baš i nisu opremljene laboratorijima, niti opremom koje bi omogućavala praktičnu izvedbu kemije. 

– Od prošle godine u katalogu za državnu maturu postala su obvezna pitanja koja se odnose direktno na pokuse (tijek kemijske reakcije, ishod te izračun), a učenici nisu mogli predočiti niti izgled i ishod kemijskih reakcija jer se nikada nisu susreli s njima. Martina je pokušala pokuse potražiti na internetu međutim bezuspješno, pa je došla na ideju da te iste pokuse snimi i pomogne maturantima da se što bolje pripreme, objašnjavaju nam iz Udruge studenata biotehnologije, u koju se Martina i javila sa svojom idejom.

Izdvojeni članak

[Matura ’17] Provjerite što vas očekuje u trosatnom ispitu iz Kemije

DVD sa svim pokusima iz ispitnog kataloga za maturu iz Kemije

Nastao je tako DVD koji sadrži sve pokuse iz ispitnog kataloga za državnu maturu za ovu godinu, u trajanju od dva sata. Cilj snimanja DVD-a, kažu nam studenti, upravo je pomoći maturantima da dođu u doticaj s laboratorijem i pokusima, kako bi znali odgovoriti na pitanja u ispitu. 

– Na DVD-u je kreirano sučelje na kojem se može izabrati točno koji pokus se želi slušati. Svaki pokus započinje prikazom i objašnjenjem laboratorijskog posuđa i kemikalija koje će se u pokusu koristiti, zatim se pokus izvodi uz detaljno objašnjenje koraka i reakcija koje se događaju, a na kraju pokusa se izvodi kemijski račun u kojemu je korak po korak objašnjeno kako se sve računa. Bitno je naglasiti da svi izračuni pokusa nisu ispali po idealnom izračunu (postoje odstupanja), upravo iz razloga što rad u laboratoriju te pokusi gotovo nikada ne ispadnu po idealnim izračunima već postoje odstupanja zbog okolnih čimbenika na koje sam laborant/znanstvenik ne može utjecati (ne izvode se svi pokusi u isto doba dana, sobna temperatura može odstupati od idealne itd.) Samim time pokazali smo realno stanje laboratorija i rada u laboratoriju te na taj način približili potencijalne buduće znanstvenike na realne situacije koje ih očekuju, objašnjavaju riječki studenti. 

Međutim, njihov DVD nije namijenjen samo maturantima koji će na maturi polagati Kemiju, već svim učenicima srednjih škola kojima pokusi mogu pomoći u učenju gradiva, budući da pokusi prate gradivo koje se obrađuje. Ove zanimljive pokuse mogu pogledati i ostale zainteresirane osobe sličnih i srodnih struka. 

– Jedan od ciljeva samog projekta je popularizacija znanosti, jer smo željeli pokazati kako je znanost primjenjiva u svakodnevnom životu te da nije nešto daleko, strano i nezanimljivo. Jednako tako, jedan od glavnih ciljeva djelovanja Udruge studenata biotehnologije je popularizacija znanosti od vrtićke dobi nadalje. Upravo to nastojimo ostvariti kroz još nekoliko projekata, poput Putujućih znanstvenika i Dana otvorenih vrata Odjela, objašnjavaju iz riječke Udruge.

Izdvojeni članak

Matura iz kemije: Nije u redu da traže zaključivanje, ako su nas učili samo suhoparne činjenice

Interes za DVD i izvan granica Hrvatske 

Za izradu ovog DVD-a, odnosno snimanje i montiranje, bilo im je potrebno nešto više od dva mjeseca.

– Interes za DVD je veoma velik, budući da smo prvotnu zalihu rasprodali za manje od dva tjedna. Zainteresiranost prelazi i granice Republike Hrvatske te su nam upiti za DVD stigli iz Bosne i Hercegovine i Mađarske. DVD se može nabaviti putem ispunjenja obrasca na Facebook stranici Pokusi za Državnu maturu. Također iz razloga velike zainteresiranosti odlučili smo svima olakšati pristup pokusima te smo zbog toga cijeli DVD podigli na Online platformu Onetius. Na taj način donacijom Udruzi u simboličnom iznosu od 20 kuna dobivate pristup platformi na kojoj se pokusi nalaze te tako niste ograničeni teritorijalno, jedino što vam je potrebno je laptop i pristup internetu, kažu studenti. 

Za kraj, naglašavaju kako DVD nisu radili iz materijalnih razloga, već im je jedina namjera bila pomoći studentima i približiti im najbitniji dio kemije-praktičnu izvedbu kojoj inače nemaju pristup. 

– Sve donacije odlaze Udruzi studenata biotehnologije kako bi nam pomogli u realizaciji ostalih projekata popularizacije znanosti, kazali su nam budući biotehnolozi.