Pretraga

Kako su žabe i kruške na ispitu Biologije izazvale pomutnju i lavinu reakcija među maturantima

A- A+

Svake godine, pa tako i ove, izborni predmet Biologija među maturantima vrlo je popularan. Oko 6.500 kandidata danas su dočekala neka zanimljiva pitanja koja su među maturantima izazvala burne reakcije; ono vezano uz prometni znak o žabama uz cestu, te pitanja vezana uz pojavu partenokarpije.

foto: pixabay

Prvo pitanje koje je izazvalo pomutnju među maturantima koji su pisali ovogodišnju maturu iz Biologije, glasilo je ‘što predstavlja prometni znak na slici’:

foto: amisimms.com

Među ponuđenim odgovorima bile su ‘otrovne žabe’, ‘treba ukloniti sve žabe s ceste’ i ‘treba paziti na mogućnost pojavljivanja žaba na prometnici’. Mnoge je maturante ovo pitanje začudilo, a na društvenim mrežama zapitali su se kakve veze ono ima s predmetom Biologija. I vjerovali ili ne, bilo je i onih koji su pogrešno odgovorili. 

Osim toga, pitanja koja su izazvala nejasnoće među maturantima odnosila su se na kruške i pojavu partenokarpija (razvoj biljnih plodova bez oplodnje. Takvi plodovi ne sadrže sjemenke (ili ih imaju samo rudimentarno), a prirodno se pojavljuju, primjerice, u agruma, rajčica, ananasa). 

Prvo pitanje glasilo je ‘može li se kruška rasprostranjivati partenokarpijom i zašto?’ Drugo, ‘zašto partenokarpija pomaže u rasprostranjivanju kruške u novim staništima?’ Možete primijetiti kako drugo pitanje zapravo odgovara na prvo. I treće, vezano uz pojavu, ‘mogu li se orašasti plodovi (koji su većim dijelom sjemenka) uzgajati partenokarpijom?’ 

Iako su nam naši maturanti sugovornici kazali kako im matura iz Biologije nije bila preteška, a omjer logičkih zadataka i pitanja u kojem se isključivo tražilo poznavanje činjenica dobro izbalansiran, mnoge su ova pitanja poprilično zbunila.