Pretraga

Miočanka Ana Matematiku riješila sa 100%: ‘U 3. i 4. srednje učenici bi trebali birati koje će predmete slušati’

A- A+

Od 29 najboljih maturanata u 2023., njih čak sedmero dolazi iz zagrebačke XV. gimnazije poznate i kao MIOC. Jedna od nagrađenih miočanki je i Ana Pažulinec, koja je ispit iz Matematike na višoj razini riješila bez ijedne greške. Pisala je još tri ispita na kojima je postigla najvišu, ocjenu odličan. Za srednja.hr otkriva kako se pripremala za ove ispite, ali i što misli o našem obrazovnom sustavu.

Ana Pažulinec

Ana Pažulinec|foto: privatna arhiva

Na maturi je pisala ispite iz Hrvatskog i Engleskog jezika, Matematike te Fizike. Iz sviju navedenih ispita dobila je najvišu, ocjenu odličan, a iz Matematike je imala stopostotni rezultat. Sve to pošlo je za rukom Ani Pažulinec, učenici XV. gimnazije u Zagrebu.

‘Uvijek može bolje’

Zbog svog uspjeha na obveznim ispitima Ana je čak i dobila nagradu Ministarstva od 333 eura.

– Kad sam vidjela rezultate, bila sam više-manje zadovoljna, ali smatram da uvijek može bolje. Iznenadila sam se rezultatima iz Hrvatskog i Engleskog jezika jer sam očekivala da će biti gori no što su bili. Nisam očekivala nagradu Ministarstva, ali sam zahvalna što sam ju dobila. Premda ju zasad ne planiram potrošiti, u budućnosti bih ju mogla iskoristiti za neko putovanje, kaže nam Ana.

Na naše pitanje kako je izgledala priprema za ove ispite odgovara nam da se je za njih počela pripremati početkom lipnja. Za ispite iz Hrvatskog i Engleskog, kaže, nije gotovo ništa učila, već je samo riješila nekoliko ispita provedenih prijašnjih godina.

– Za ispite iz Matematike i Fizike pripremala sam se tako da sam u nekoliko dana ponovila pojedine dijelove gradiva kojih sam se manje sjećala i također sam rješavala ispite s prijašnjih matura. Smatram da mi je pomoglo znanje koje sam stekla tijekom sve četiri godine u srednjoj školi. Zahvaljujem svojim profesorima na trudu i svem znanju koje su nam dali, ali i onim razrednim kolegama i prijateljima koji su uvijek bili spremni pomoći s rješavanjem zadataka ili objašnjavanjem gradiva. Rekla bih da su mi znanje s nastave u kombinaciji s kontinuiranim samostalnim učenjem tijekom cijele srednje škole, a ne neposredno prije državne mature, omogućili uspjeh na maturi, smatra Ana.

Izdvojeni članak
Lucija Stipetić

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

‘Smatram da bi ispit iz Matematike i dalje trebao imati dvije razine’

Promjene na maturi iz Hrvatskog, koja se pisala na jedinstvenoj razini, nisu joj predstavljale problem. No, ispit iz Matematike i dalje bi se trebao provoditi na dvjema razinama, smatra ova izvrsnica.

– Iskreno nemam mišljenje o tome je li bolje provoditi ispit na dvjema ili samo na jednoj razini, ali smatram da je dobro što je esej ponovno uvjet za prolaz. Iako sam se i sama od svih ispita najviše bojala upravo eseja, mislim da svatko treba moći napisati jedan cjeloviti strukturirani tekst na određenu temu, a to je ujedno i dobar način za provjeru znanja iz pravopisa i gramatike onoga koji ga piše. Smatram da bi ispit iz Matematike i dalje trebao imati dvije razine, kako bi svaki maturant mogao odabrati onu koja najbolje odgovara njegovim sposobnostima ili zahtjevima studija koji namjerava upisati, kaže Ana za srednja.hr.

Upisala je studij fizike na PMF-u, istraživački smjer, a odabrala ga je jer je fizika baš jako zanima.

– Ne znam čime bih se točno željela baviti u životu, no voljela bih da mi posao bude povezan s fizikom. Željela bih ostati živjeti u Hrvatskoj, ali ako mi se ukaže kakva prilika za usavršavanje u inozemstvu, primjerice u Francuskoj, voljela bih ju iskoristiti, kaže Ana.

Izdvojeni članak
Paula Sviben

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Obrazovnom sustavu nedostaje izbornosti

Francuska nije baš slučajan odabir, upravo je iz tog jezika sudjelovala na natjecanjima. Ana je bila i na natjecanjima iz Fizike i Hrvatskog i to joj je iskustvo, ističe, bilo dosta korisno kod rješavanja ispita mature.

– Nemam mnogo hobija, ali u slobodno vrijeme volim slušati glazbu, učiti strane jezike, čitati knjige, družiti se s prijateljima i svirati klavir, odgovara nam na pitanje o tome što voli raditi u slobodno vrijeme.

Na naš obrazovni sustav, pak, sada već bivša učenica zagrebačke XV. gimnazije nema puno zamjerki. Ali jednu promjenu priželjkuje za buduće generacije.

– Smatram da je hrvatski obrazovni sustav dobar jer pruža široko znanje iz mnogih područja. Ipak, mislim da bi učenici kasnijih razreda srednje škole, primjerice 3. i 4. razreda, trebali moći odabrati predmete koje će pohađati i tako se bolje koncentrirati na ono što će im trebati za studij ili na ono što ih zanima, navodi Ana.

Budućim maturantima poručuje da se zaista nemaju čega bojati ako su redovito učili tijekom srednje škole.

– Za one koji nisu, preporučujem da se krenu pripremati čim prije, kako bi sve gradivo uspješno savladali prije državne mature, kaže ova miočanka.

Više o najboljim maturantima:

Kristijan otkriva kako dobiti petice na maturi: S pripremama je krenuo već ljeto prije četvrtog srednje

Na mnogima teškom ispitu Tea je imala samo jednu grešku: ‘Obrazovni sustav nije toliko loš koliko se svi žale’

Nagrađena maturantica Dina: ‘Voljela bih nakon studija raditi kao programerka i ostati u Hrvatskoj’

Ella je bila prva na rang listi najpoželjnijeg fakulteta u državi: ‘Pisanje skripti olakšavalo mi je učenje’

Lucija je potpuno ‘rasturila’ na maturi, a od jeseni sjeda u klupe FER-a: ‘Nastavnici imaju premale plaće’

Ana je jedna od 20 najboljih učenika na maturi: ‘Škola za život nije bila dobar pokušaj’

Paula je bila prva na rang listi jednog od najvećih fakulteta: ‘Kvaliteta profesora treba više pažnje’

Bruna je iz šest ispita mature dobila peticu, na dva imala 100%: ‘Ne mislim da sam najpametniji maturant’

Upoznajte Dejana, maturanta koji je najbolje riješio prijemni za Medicinski u Zagrebu i bio prvi na listi

Teo je iz četiriju ispita mature dobio peticu: Završio je dvije škole, a sada ide na zanimljiv studij u Nizozemsku

Dobitnik Nagrade Soljačić je maturant Andrej iz Zagreba: Otkrio nam je što će studirati

Maturantica Dorotea u kombinaciji je najbolje riješila Hrvatski i Povijest pa dobiva 5.000 eura

Maturant Mate bez greške riješio Matematiku i Informatiku, ide na Cambridge: ‘Ne mislim se vratiti u Hrvatsku’


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.