Pretraga

Kaos oko mature: Učenici u neizvjesnosti, još uvijek nepoznato mijenja li se kalendar polaganja ispita

A- A+

Iako je još i prije završetka velikog obrazovnog štrajka najavljena dopuna Pravilnika o polaganju ispita državne mature, kojom se otvara mogućnost polaganja tih ispita i prije završetka nastavne godine, maturanti još uvijek ne znaju hoće li se ispiti pisati prema dosadašnjoj najavi ili u izmijenjenim terminima. Hoće li se kalendar mature uopće mijenjati ili uvoditi izmjene u ispite, ne znaju niti u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja jer se s Ministarstvom obrazovanja oko eventualnih izmjena još uvijek nisu dogovorili.

foto|srednja.hr

Najdulji obrazovni štrajk u Hrvatskoj trajao je 36 radnih dana i okončan je početkom prosinca. Nadoknade nastave su počele, u većini županija skraćeni su zimski praznici, ali maturanti još uvijek ne znaju hoće li i na koji način štrajk utjecati na raspored pisanja ispita mature i hoće li zbog duljine njegova trajanja u ispite biti uvedene i neke druge izmjene.

Najprije su iz NCVVO-a poručili kako će Ministarstvu predložiti promjenu datuma pisanja eseja iz Hrvatskog i to tako termin pisanja održi u svibnju, umjesto u lipnju. Navedeni esejski zadatak ne bi uključivao sadržaj koji je dio plana i programa u četvrtim razredima srednjih škola. Drugi prijedlog NCVVO-a bio je da se u svim ispitima državne mature, a za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednje škole, svim učenicima dodjeli maksimalni broj bodova koji zadatak nosi.

Potom je Ministarstvo i izmijenilo Pravilnik o polaganju državne mature koji otvara mogućnost da se, u izvanrednim situacijama, izborni predmeti i dijelovi obaveznih predmeta polažu i prije završetka nastavne godine.

Nema odgovora na pitanje hoće li se i kako mijenjati kalendar mature

Izdvojeni članak

Pozor, maturanti: Na jednom mjestu doznajte odgovore na najvažnija pitanja u vezi mature

Izmjene Pravilnika već su stupile na snagu, a iako je drugo polugodište već započelo, iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja nisu nam mogli odgovoriti na pitanja jesu li od Ministarstva zatražili suglasnost za izmjene termina pisanja ispita mature te što će se točno mijenjati u ovogodišnjem kalendaru mature, odnosno hoće li se kako je i najavljeno, mijenjati datumi pojedinih ispita. Jer ministrica obrazovanja i ravnateljica NCVVO-a još nisu postigle dogovor oko tog pitanja koje se tiče gotovo 30 tisuća pristupnika maturi.

– Obzirom da je na snagu tek stupila izmjena Pravilnika o polaganju državne mature kojom se otvara mogućnost polaganja ispita prije završetka nastavne godine, na prvo i drugo pitanje ne možemo konkretno odgovoriti prije postizanja dogovora između ministrice gospođe Blaženke Divjak i ravnateljice Centra gospođe Ivane Katavić, kažu nam iz NCVVO-a.

Pitali smo ih i što je s prijedlogom da se za pitanja koja se odnose na gradivo drugog polugodišta završnog razreda srednje škole, svim učenicima dodjeli maksimalni broj bodova koji zadatak nosi. Do te izmjene u ovogodišnjim ispitima mature ipak neće doći.

– Sve škole predvidjele su nadoknade kojima će u potpunosti uspjeti nadoknaditi nastavu izgubljenu štrajkom. Stoga nema potrebe razmišljati o tada predviđenom rješenju, a koje bi imalo smisla u slučaju nemogućnosti nadoknade nastave, kažu iz NCVVO-a.

Planira li NCVVO i neke druge izmjene u ispitima mature s obzirom na dugotrajnost štrajka prosvjetnih djelatnika, posljednje je pitanje iz našeg upita.

– NCVVO ne može unaprijed podcijeniti kvalitetu nastave koja će biti nadoknađena, već moramo uvažiti činjenicu da su škole iznijele planove nadoknada nastave, te da će na taj način i nadoknaditi u nastavi sve što je maturantima potrebno za završetak srednjoškolskog obrazovanja, odgovaraju iz NCVVO-a.

Komplicirana situacija za maturante

Izdvojeni članak
Blaženka Divjak na satu kemije

Divjak na početku turneje najavila veliku novost: Objavit će koliko je koja škola dobra po uspjehu na maturi

Brojni su pristupnici s pripremama već započeli, a činjenica da još uvijek ne znaju očekuju li ih i koje promjene na maturi, za njih je frustrirajuća. Više njih javilo nam se u potrazi za odgovorom hoće li biti izmijenjeni termini ispita, a jedna od njih je i maturantica Helena. Odgovor na pitanje hoće li biti izmjena u kalendaru joj je važan, jer bi joj eventualne izmjene termina pisanja ispita mogle omogućiti i odlazak na svjetsko natjecanje u robotici. Voljela bi već sada znati kako će organizirati svoje obaveze.

– Mislim da bismo već trebali znati kada ćemo pisati koje mature. Mature su nam jako važne, ali imamo i drugih planova za lipanj. Iako ćemo, naravno, svi staviti mature na prvo mjesto, bilo bi lijepo da se možemo organizirati za ostalo. Osobno, zbog matura ne mogu sudjelovati na svjetskom natjecanju iz robotike, jer pišem dvije mature za vrijeme natjecanja pa me neće niti prijaviti za natjecanje. Bio bi veliki peh kada ja ne bih otišla na to natjecanje, a oni bi kasnije pomaknuli mature i termin u kojem sam trebala pisati ispite bi bio slobodan da sam mogla otići natjecanje. Jednostavno, smatram da su mature prevažne da nam toliko mijenjaju raspored kada ćemo ih pisati. Samo neka se dogovore jer ovo hoće, neće, malo ovako, malo onako, je stvarno neizvjesno i glupo, kaže Helena.

Kako nam dodatno pojašnjava, ako bi se pojedini termini ispita pomicali na ranije, postojala bi mogućnost da sudjeluje na svjetskom natjecanju u lipnju i s njega se vrati na vrijeme na ispit iz Matematike.

– Trenutno postoji mogućnost da odem u svibnju na europsko, umjesto na svjetsko, pa ako mi stave esej u to doba, onda ne mogu ni na to. A bitno mi je to znati da se može napraviti onda druga ekipa koja će ići na natjecanje. Sve u svemu, dosta komplicirano, a to što ne znamo kad su mature i hoće li se mijenjati još to dodatno komplicira, požalila nam se Helena.

Kada se ministrica Divjak planira sastati s ravnateljicom NCVVO-a Katavić, kada će maturanti doznati mijenja li im se raspored pisanja ispita i očekuju li ih još neke promjene u ispitima, upit je koji smo poslali i u samo Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Odgovor do zaključenja ovog teksta nije nam stigao, a čim ga dobijemo, o njemu ćemo pravovremeno izvijestiti čitatelje.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap