Pretraga

Dino je jedan od najuspješnijih strukovnjaka na maturi: Na Fizici imao 100%, a petice ‘pobrao’ iz još tri predmeta

A- A+

Krajem prošlog tjedna petero je maturanata nagrađeno za uspjeh na državnoj maturi. Uz Ivu Barać, djevojku koja je Matematiku i Fiziku riješila bez greške i dobila Nagradu Soljačić, nagrada Ministarstva znanosti i obrazovanja uručena je četvorici najuspješnijih maturanata iz strukovnih škola. Jedan od njih je Dino Držaić, donedavni učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića, kojemu je pošlo za rukom pokupiti odličan iz svih predmeta kojima je pristupio. Fiziku je pritom riješio sa stopostotnim učinkom. Zahvaljujući sjajnom rezultatu, Dino od jeseni sjeda u klupe FER-a.

Dino Držaić
Foto: Privatna arhiva

– Tijekom srednje škole nisam briljirao u Fizici, čak sam prve tri godine imao četiri iz Fizike, ali to je moja odgovornost jer nisam nikad pucao na jako visoke prosjeke s obzirom na to da većinu bodova za fakultet donosi državna matura. Uvijek sam smatrao da je važnije vrijeme trošiti na ostale stvari koje me zanimaju i koje će mi kasnije biti bitne u životu, nego na učenje samo zato da bih imao pet iz nekog predmeta, započinje nam Dino Držaić, jedan od četvorice maturanata iz strukovnih škola koji su iz nekog predmeta ostvarili stopostotni rezultat.

Jaka konkurencija pri upisu fakulteta bila mu je najveća motivacija: Briljirao na svim ispitima mature

Izdvojeni članak

Kakav uspjeh: Ivan je maturu iz Kemije riješio sa 100%, a na Fizici imao samo jednu grešku

Iako u Fizici tijekom srednje škole i nije briljirao, na ovogodišnjoj maturi iz tog predmeta ovaj je bivši učenik Tehničke škole Ruđera Boškovića pokazao suprotno. Stopostotni rezultat, kaže, ipak nije očekivao, no bio je poprilično zadovoljan napisanim.

– Nije bilo nikakvih neočekivanih zadataka pa sam nakon ispita bio jako zadovoljan, priznaje Dino.

Kako matura iz Fizike nosi 24% bodova za upis FER-a, upravo je upis željenog fakulteta Dini bila motivacija za valjanu pripremu tog ispita mature. Tijekom školske godine pripremao se na dodatnoj nastavi u školi, a nakon završetka školske godine samostalno je rješavao mature prethodnih godina.

No, nije Fizika jedini predmet na kojem je Dino na maturi rasturio. S nevjerojatnih 98,33% riješenosti položio je višu razinu Matematike, a petice je pokupio i iz Engleskog jezika više razine te niže razine Hrvatskog jezika. Ukratko, iz svih predmeta koje je polagao.

Nakon što je kao učenik tehničke škole ostvario ovako dobre rezultate, upitali smo Dinu smatra li da ispiti mature nisu prilagođeni strukovnjacima.

Matura je neprilagođena strukovnjacima, no ‘strah’ od nekvalitete strukovnih škola smatra neopravdanim

Izdvojeni članak

Kapa dolje: Toni je iz šest ispita mature dobio odličan, a jedan od njih riješio bez greške

– Da, program strukovnih škola iz općih predmeta, kao na primjer Hrvatskog jezika je problem jer on nema veze s gimnazijskim programom, a mi moramo pisati istu maturu iz Hrvatskog jezika kao i gimnazijalci, ističe Dino manjkavost mature.

Velika je odgovornost, stoga, tvrdi ovaj budući student, na nastavnicima. Kako kaže, oni se ponekad moraju odmaknuti od zadanog programa i koliko-toliko pokušaju pratiti gimnazijski kako bi učenike pripremili za maturu. To su njegovi nastavnici, kaže, uspješno činili. Ipak, svjestan je da nije tako u svim školama pa ga ne čude ovogodišnji loši rezultati mature. Posebice među strukovnjacima.

– Mislim da rezultati ove godine nisu ništa neočekivano, puno ljudi je predalo prazne eseje, a ispit iz Matematike je bio dosta težak; valjda prvi put da u zadacima produženih odgovora zadatak nema rješenja. Prošle godine je mišljenje mnogih bilo da je matura iz Hrvatskog jezika bila lakša na višoj razini nego na nižoj pa je puno maturanata ove godine prijavilo Hrvatski višu razinu u nadi da će opet dobiti “lakši” esejski zadatak, pa im je pao mrak na oči kad su vidjeli pjesništvo, navodi Dino.

Na kraju, kako osmaši često nerado biraju četverogodišnje strukovne škole, njen bivši učenik i po tom pitanju ima nešto za reći.

– Kod odabira srednje škole osmaši često imaju strah da će ostati zakinuti za neko znanje ako ne upišu gimnaziju ili da će ih dočekati loše društvo u strukovnim školama. Čak 23 od 24 učenika iz mog razreda je 4. razred prošlo s odličnim uspjehom, a više od pola razreda je upisalo FER. Znači, ti rezultati ipak nešto govore, zaključno će Dino Držaić.

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

Treba napomenuti da je ovaj mladić prošle godine dobio zlatnu medalju na izložbi INOVA-i za eDnevnik Android aplikaciju. Ona pruža značajke koja uobičajna eDnevnik aplikacija nema.

Primjerice, njegov eDnevnik može računati prosjek, slati obavijesti pri upisu nove ocjene, upisati ocjenu s ciljem računjanja prosjeka ocjena, grafički prikazati zaključne ocjene, ali i spremiti nekoliko korisničkih računa. Kako nam je Dino spomenuo tijekom razgovora, njegova je aplikacija zato pomogla mnogim učenicima.