Pretraga

Koliko je prijava za svaki studij nakon pisanja mature? Izašli su najnoviji podaci, pogledajte kakvo je stanje

A- A+

Sve ispite državne mature u ovom ljetnom roku učenici su već napisali, a budući da su objavljena i njihova rješenja, već sada otprilike mogu znati koliko su ih uspješno riješili. Ove srijede Središnji prijavni ured objavio je i ažurirane podatke o proju prijava na svaki od studija, a iz njih se može iščitati i koji su studiji trenutno najatraktivniji među maturantima.

ffos

Razmišljate li o tome upisati jedno- ili dvopredmetni studij, evo vodiča o tome kako donijeti odluku | Foto: Unsplash

Iako su učenici riješili sve ispite mature, ljetni tok državne mature službeno završava 18. srpnja, kada će biti objavljeni konačni rezultati mature. Tog će dana nakon 15 sati, prema kalendaru Središnjeg prijavnog ureda, izaći i konačne liste upisa na studijske programe. U većini slučajeva maturanti listu prioriteta u sustavu Postani student mogu mijenjati do 18. srpnja u 13:59 sati, a izuzetak su studiji koji su odredili ranije rokove prijave, što je obično slučaj s onima koji provode dodatne provjere.

Ove srijede, upravo na dan kada su izašla rješenja posljednjeg, ispita iz Matematike, Središnji prijavni ured objavio je i ažuriranu listu s brojem prijava za svaki studijski program. Iz nje je vidljivo i koji su studiji u ovom trenutku najpoželjniji.

Izdvojeni članak
matematika trigonometrija

Rješenja su tu i već znaš da ćeš pasti Matematiku na maturi: Evo što ti je činiti

Kada je riječ o studijima s kvotom većom od deset mjesta, nakon provedenih ispita mature s vrha liste najpoželjnijih studija nije sišla logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Na studij se ove godine upisuje 50 maturanata, prvi je izbor za njih 312, a ukupni broj prijava u ovom je trenutku 743. Ipak, treba naglasiti da se za ovaj studij tek treba provesti prijemni ispit, procjena jezično-govorno-glasovnog statusa, koja je isključujući kriterij. Datume i raspored te provjere možete pronaći ovdje.

Drugi po poželjnosti je studij psihologije na Filozofskom u Zagrebu. Kvota je 76 mjesta, broj prvih prijava je 396, dok je ukupni broj prijava 1.352. S kvotom od 15 mjesta i 72 maturanata kojima je to prvi izbor, treći je po poželjnosti studij grafički dizajn i vizualne komunikacije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Ukupni broj prijava za taj studij je 260.

Što se još trenutno nalazi u deset najpoželjnijih studija u Hrvatskoj, provjerite u tablici ispod.

Deset najpoželjnijih studija na dan 29. lipnja|izvor: Središnji prijavni ured, studij.hr

Popis svih studija u Hrvatskoj, s ukupnom kvotom i trenutnim brojem prijava te prvih prioriteta možete vidjeti ispod članka. Napomenimo kako ‘broj prijava’ koji se nalazi na popisu ispod nije isto što i ‘plasman’ kojeg u sustavu Postani student vide maturanti. Kako su nam pojasnili iz Središnjeg prijavnog ureda AZVO-a, rang-liste funkcioniraju tako da svaki kandidat vidi svoj plasman na svom trenutnom najboljem odabiru (studij kraj kojeg stoji riječ DA) i na studijima viših prioriteta. Na studijima nižeg prioriteta od svojeg trenutnog najboljeg odabira ne može vidjeti svoj plasman (šifru), ali može vidjeti mogući rang prema bodovima koji bi ostvarivao kada bi promijenio prioritete studijskim programima, tj. taj studij stavio iznad trenutnog najboljeg odabira na svojoj listi prioriteta.

Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [210.90 KB]