Pretraga

Rješenja su tu i već znaš da ćeš pasti Matematiku na maturi: Evo što ti je činiti

A- A+

Ljeto s knjigom u ruci, možda godina dana pauze, upis na faks tek iduće godine, koliko god strašno zvuči iz sadašnje perspektive, zapravo, može biti jebena stvar. Štoviše, može postati nešto najbolje što ti se dogodilo u životu. Postavimo stvari ovako; dobit ćeš neko vrijeme, od par mjeseci do godinu dana, da radiš na sebi. Na svim onim navikama koje su te dovele tu gdje jesi. Dat će ti vremena da promisliš kako napredovati, kako biti konkretniji i fokusiraniji na ono što želiš. Na kraju dana, ako se posvetiš tomu dovoljno, iskristalizirat će ti se točno ono što želiš. Imat ćeš priliku raditi i zaraditi za sebe tu godinu, steći nove vještine, naučiti se odgovornosti, skromnosti. Dobit ćeš jedinstvenu priliku da godinu dana, na početku mladosti i na vrhuncu energije, svoj život usmjeriš onako kako želiš.

matematika trigonometrija

Foto: Unsplash; Anoushka S

Državna matura. Najkraća horor priča za trideset tisuća učenika u državi. Koliko stresa, ljutnje, tuge, bijesa može stati u samo dvije riječi. Taj osjećaj nekima je dodatno pojačan, siguran sam, nakon što su danas izašla rješenja mature iz Matematike, predmeta koji titulu ozloglašenog nosi barem desetak godina u životu gotovo svakog školarca.

Izdvojeni članak
matura matematika

Evo rješenja mature iz Matematike: Provjerite koje zadatke ste riješili točno, a koje ne

Loše vijest

Jasno ti je da nije dobro. Prebrojao si sve bodove, dvaput provjerio, izveo postotak. Nije dovoljno. Ispod praga je. Ne za pola posto pa da ti ima što ulijevati nadu. Ne, fali ti poštenih pet bodova i spasa, već sa sigurnošću možeš reći, nema. Pao si maturu. Predivno. ljeto može početi.

Dok se većina tvojih razrednih kolega veseli, planira preseljenje u drugi grad ili se fotka za indeks (ako spada u onu skupinu nesretnika čiji faks tu knjižicu još uvijek ima), ti se kiseliš. Govoriš si da si debil jer si imao vremena pripremiti se. Grizeš se što nisi počeo učiti na vrijeme. Počinješ si predbacivati što si četiri godine pod satom lajkao fotke na Instagramu i scrollao po Tiktoku.

To je sve normalno. Negdje u sebi osjećaš da si htio, ali ono najvažnije, i mogao bolje – a nisi. Baš zajeban osjećaj. Prelazi onu granicu gdje samo možeš uperiti prstom u nekoga ili nešto pa se opravdati. ‘Nije bilo vremena, profa me ne voli, bili su preteški zadaci’. Džabe ti to kad je onaj glupi klinac iz razreda koji ne razumije razliku između limesa i logaritama sjeo, zagrijao stolicu i prošao. Znaš da se ne možeš vaditi na splet okolnosti. Sam si kriv. Nisi učio pa si naučio lekciju.

Još malo loših vijesti

Kad si pao maturu, propustio si ljetni rok upisa na faks. Sve i da na jesenskom ispitu rasturiš, iskreno, postoji (velika) šansa da nećeš upisati ono što si naumio. Istina, upisnih mjesta na faksu redovito ostaje i na jesenskom roku, ali ne na svim. Ovaj pad na maturi, dakle, za sobom povlači i neke druge odluke koje ćeš – ili nećeš – donositi narednih mjeseci.

Izdvojeni članak
matematika A državna matura 2022

Maturante na Matematici (A) zbunio jedan zadatak: ‘Dabogda im se svima mlijeko ukiselilo kad budu ispravljali’

Jedna, možda najvažnija od njih je koji ćeš faks upisati najesen i hoćeš li uopće. Faks, znaš, nije kao srednja škola. Unatoč popularnom mišljenju, ne moraju svi studirati. I ne snalaze se svi na faksu. Posebno to vrijedi za one koji totalno promaše područje. Ovo ti ljeto, ako nisi dosad shvatio, neće biti bezbrižno. Jasno, nećeš svaki dan razbijati glavu o svojim neuspjesima, ali jesenski rok mature, upis faksa, budućnost – sve će ti to biti na pameti i o tim ćeš stvarima itekako razmišljati.

(Malo) bolje vijesti

Znam da ću sada zvučati kao motivacijski guru. I to ne onaj fensi, inteligentan lik, nego najgori šljam koji ti zadnjih mjeseci doslovno zagađuje for you page na Tiktoku i nikako ga se ne možeš riješiti. Znam da ću tako zvučati, ali ovo što ću reći živa je istina. Sve ovo što sam napisao gore, koliko su to loše, toliko su i dobre vijesti jer će te nečemu naučiti.

Kad padneš maturu, pa to povuče pitanje faksa, narednih godinu dana, pa dalje budućnosti, karijere, života, počet ćeš, možda po prvi put u životu, proživljavati posljedice svojih odluka. Shvatit ćeš da nebriga i nerad, koliko se slatki u trenucima mogu činiti, ponekad ostavljaju gorak okus u ustima i da prije svega treba dobro promisliti.

Naučit ćeš i da ne vrijedi plakati za prolivenim mlijekom. Nakon tri dana samosažalijevanja, vidjet ćeš da to nema nikakvog smisla. I to ćeš, ako si pametan, iskoristiti. Kvalitetno ćeš utrošiti vrijeme, spremati se za jesenski rok, odraditi sezonu. Bit ćeš pametniji, krenuti učiti na svojim greškama. Možda ne toliko ambiciozno, ali ćeš krenuti naprijed i živjeti s posljedicama svojih odluka. To je vrjednije nego što misliš.

Zapravo dosta dobre vijesti

Ljeto s knjigom u ruci, možda godina dana pauze, upis na faks tek iduće godine, koliko god strašno zvuči iz sadašnje perspektive, zapravo, može biti jebena stvar. Štoviše, može postati nešto najbolje što ti se dogodilo u životu. Postavimo stvari ovako; dobit ćeš neko vrijeme, od par mjeseci do godinu dana, da radiš na sebi.

Izdvojeni članak
matura matematika

Ljudska dlaka unijela pomutnju na B razini Matematike: ‘Frustriran sam i ne znam kako ću proći’

Na svim onim navikama koje su te dovele tu gdje jesi. Dat će ti vremena da promisliš kako napredovati, kako biti konkretniji i fokusiraniji na ono što želiš. Na kraju dana, ako se posvetiš tomu dovoljno, iskristalizirat će ti se točno ono što želiš. Imat ćeš priliku raditi i zaraditi za sebe tu godinu, steći nove vještine, naučiti se odgovornosti, skromnosti.

Dobit ćeš jedinstvenu priliku da godinu dana, na početku mladosti i na vrhuncu energije, svoj život usmjeriš onako kako želiš. Mnogima koji nisu tako ‘failali’ kao ti u ovom trenutku života, već sve napravili u roku – srednja, faks, posao – tih će godinu dana kasnije tako nedostajati. Oni će si poslije nalaziti načine kako tu godinu dobiti, kako shvatiti što žele i, jednostavno, samo dobiti vremena da razmisle i rade na sebi. I to ti je najvrjednije u cijeloj ovoj priči. Zapamti, svaka je situacija dobra onoliko koliko ju ti dobro iskoristiš.


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.