Pretraga

Ljudska dlaka unijela pomutnju na B razini Matematike: ‘Frustriran sam i ne znam kako ću proći’

A- A+

Oko 16.300 maturanata danas je pristupilo posljednjem ispitu državne mature na ljetnom roku, B razini Matematike. Ispit je započeo u devet sati, a maturanti su imali maksimalnih 150 minuta da riješe ukupno 30 zadataka. Kao i svake godine i ove se pojavio neki kontroverzni kojeg mnogi nisu znali riješiti – ovoga puta brojnim je pristupnicima bio problematičan zadatak u kojemu su morali izračunati promjer dlake.

matura matematika

Foto: srednja.hr

‘Zadaci s riječima’, kako one na maturi iz Matematike kolokvijalno nazivaju pristupnici i ove su godine nekima stvarali probleme na tom ispitu. A prema napisima u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. čini se kako je najveći broj njih na B razini vodio bitku s izračunavanjem promjera – ljudske dlake! Neki od njih ističu i da im je nešto teži bio zadatak u kojem su pomoću jednadžbi morali izračunati zaradi li se više košnjom trave ili branjem jabuka.

‘Kakav promjer ljudske dlake, kakva pud?’

Među otprilike 16.300 maturanata koji su rješavali te zadatke i pisali Matematiku B razini su i Gabrijel, Stella, Ivan, Ana i Tena, koji su s nama podijelili svoje dojmove.

– Ispit je bio vrlo težak i ispunjen nebitnim zadatcima. Kakav promjer ljudske dlake, kakva pud? Frustriran sam i ne znam kako ću proći. Najtežeg zadatka se ne sjećam, ali zadatci sa pisanim odgovorima su bili vrlo teški. Pitanje o jabukama i košnji trave je bilo pomalo čudno, također i pitanje o pudima i kilogramima. Ali ništa ne prevladava pitanje ‘koliki je promjer ljudske dlake?’ Kakav virus? Brojevi mi ni ne izađu na kalkulatoru, kaže nam Gabrijel iz Obrtničke škole Požega.

Inače, pud je, prema enciklopedija.hr ‘prastara ruska mjerna jedinica mase, vrijednosti 40 ruskih funta, odnosno 16,3805 kilograma’. Ipak, Gabrijel priznaje da se za ispit pripremao vrlo slabo, pomoću ispita provedenih prijašnjih godina.

– Počnem rješavati i kada dođem do vrlo kompleksnih zadataka, odustanem. Očekujem dvicu iz mature, a na faks ne planiram do sljedeće godine, kaže nam Gabrijel koji je vremena imao napretek pa je ispit završio sat i pol prije službenog isteka vremena za pisanje.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Državna matura (@drzavna.matura)

‘Može se nakupiti bodova za prolaz s nekim osnovnim znanjem’

Stella, učenica Srednje škole ban Josip Jelačić u Zaprešiću ipak se pripremala malo više – pohađala je organizirane pripreme i rješavala ogledni ispit i probnu maturu. Ove godine su prošireni ishodi za B razinu te ispit obuhvaća ne samo prva dva, nego i treći i četvrti razred gimnazije.

– Moj ukupni dojam je da je ispit bio dosta težak u odnosu na prošlogodišnje mature, no može se nakupiti bodova za prolaz s nekim osnovnim znanjem. Ja osobno mislim da sam napisala ispit za neku trojku. Zadatak s košnjom trave je bio jedan od lakših, trebali smo izračunati da li se više dobije za košnju trave ili branje jabuka, trebalo je samo prepoznati sustav jednadžbi i ubaciti sve u kalkulator nije bilo nikakvog problema s tim zadatkom, dapače. A što se tiče zadatka s promjerom ljudske dlake taj je već bio malo složeniji, ne sjećam se točno kako je išao ja sam ga nagađala otprilike pa što bude. Meni su osobno najteži zadaci bili oni iz geometrije, računanje kutova i slično te vektori, kaže nam Stella.

Dodaje da je vremena imala dovoljno, a na ispitu očekuje trojku te planira upisati studij sportskog menadžmenta.

Izdvojeni članak

Maturante na Hrvatskom (A) posebno zabavio jedan zadatak: ‘Kakva j****a tjestenina, šta sam ja Špiček?!’

‘Zadatke koje nisam znao rješavao sam tehnikom ‘ono što je oku ljepše’

Njen vršnjak Ivan iz Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu sličnog je dojma kao Stella – kaže da mu je ispit bio poprilično kompliciran upravo zbog ‘zadataka s riječima’ i trigonometrije, koja njemu baš i ne ide.

– Tijekom ispita sam se više puta zapitao ‘jesam li ja ovo radio u srednjoj školi?’. U drugom razredu, kada je bio lockdown geometriju, tj. stereometriju nismo niti radili jer nismo stigli, imali smo neku malu nadoknadu gradiva u trećem srednje, ali ništa posebno! Ne mogu se odlučiti koji zadatak mi je bio najteži jer ih je bilo više – primjerice zadatak s potencijama (npr. 100³⁰⁰) pa mi kalkulator nije izračunao jer su bili ipak preveliki brojevi, kaže nam Ivan.

Prisjeća se i da e pojavio jedan zadatak s prijašnjih matura u kojemu su bile zadane točke A i B, a potom su maturanti trebali odrediti pravac. On je, dodaje, rješavao prošlogodišnji ispit iz Matematike na B razini i imao je rezultat oko 65%, ali se na ovom, pravom ispitu, ne nada takvom rezultatu, očekuje tek prolaz.

– Vremena je bilo dovoljno, a što se tiče protokola sve je bilo super, jedino je izvana dolazila buka i žamor od učenika koji su ranije završili sa ispitom. Imao sam i dovoljno vremena da si brojim moguće točne odgovore pa sam nabrojao, prema mojim parametrima, 14 bodova, nadam se da ću ih i imati. Zadatke koje nisam znao rješavao sam tehnikom ‘ono što je oku ljepše’ te se nadam da ću na tome imati nekih dva do tri točnih odgovora! Od svih matura koje sam pisao (Njemački, Geografija i Hrvatski), Matematika mi je bila najteža i iskreno se nadam da će NCVVO imati dosta ublažene kriterije vrednovanja, jer ipak sam generacija koju je najprije zadesio štrajk, zatim lockdown. I za kraj, neki dojam nakon Matematike – imam osjećaj kao da sam i sada, s 19 godina, na razini prvog razreda osnovne škole s Matematikom, jer su stvarno dosta komplicirani zadaci. Mislim čak i da su neki i na A i na B bili isti, a onda s druge strane tješim se time što sam na rang listama četvrti od 93 na upisima na faks i molim Boga da prođem Matematiku, kaže Ivan.

Izdvojeni članak
matura

Izašla rješenja mature iz Hrvatskog za obje razine: Provjerite koliko imate točnih

Nije bilo incidenata

‘Ako Bog da, dobit ću dva’ – riječi su naše iduće sugovornice, Ane, koja ove godine neće na faks, nego planira pauzirati godinu ili dvije.

– Došla sam na maturu ne znajući toliko matematiku, pa sam bila i pod stresom, ali uspjela sam riješiti većinu zadataka i imam osjećaj da ću proći. Pitanje s jabukama i košnjom je bilo malo teže, morali smo izračunati plaća li nas se više plaća za branje jabuka ili za košnju trave. Pripremala sam se po probnoj maturi i moram reći da je ispit bio teži u odnosu na prošle ispite. U mojoj školi nije bilo nikakvih incidenata, samo ih je dosta došlo bez kalkulatora, ja sam posudila od prijateljice, kaže Ana iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice.

I Tena, učenica Medicinske škole Osijek smatra da je ispit bio težak i da je onaj na probnoj maturi proljetos ipak bio jednostavniji.

– Nakon ispita se osjećam opuštenije jer, iako mi je bilo teško, napokon je prošao stres oko matura. Najteži zadatak su mi bile algebarske funkcije. Nisam se previše pripremala, riješila sam nekoliko prošlih ispita. Osobama koje su se pripremale smatram da će biti dovoljno vremena, meni osobno je bilo i previše. Nadam se prolazu, a fakultet ne planiram upisati, kaže Tena kojoj je, pak, zadatak s jabukama i košnjom bio lagan.

Sudjelujte u anketi:

Koju ocjenu očekujete na maturi iz Matematike?

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.