Pretraga

Izašla rješenja mature iz Hrvatskog za obje razine: Provjerite koliko imate točnih

A- A+

Maturanti su u četvrtak i petak pisali maturu iz Hrvatskog jezika. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je rješenja prvog dijela ispita – testa jezika i književnosti za obje razine.

matura

Foto: srednja.hr

Maturanti su u četvrtak pisali prvi dio mature iz Hrvatskog – test iz jezika i književnosti, a u petak drugi dio – esej. Višu razinu mature prijavilo je 17496 maturanata, a osnovnu njih 8730. Maturanti koji su pisali A razinu složili su se da je ispit nije bio osobito logan.

– Ukupni dojam ispita – ispit nije bio lako rješiv, ali nije bio ni pretežak, uz malo vremena što sam uložio u pripremu, sasvim sam zadovoljan kako sam napisao. Kao najteži zadatak, odnosno zadatke, bih vjerojatno odabrao pitanja poput onog sa Smail-agom Čengićem gdje smo morali uvrstiti citat u čin djela, rekao nam je nakon ispita maturant Nikša N. iz Salezijanske klasične gimnazije s pravom javnosti u Rijeci.

Maturanti s B razine primijetili su da su se neki zadaci ponovili s prethodnih matura, a kao najteže zadatke izdvojili su one s polaznim tekstovima.

– Od najtežih zadataka izdvojio bih većinu iz II. ispitne cjeline, u njima je bilo najviše dvojbe. Bilo je ponešto zadataka i s prijašnje mature, vezano za jezik. U zadatku je bilo potrebno odabrati rečenicu u kojoj je podcrtana riječ bila ispravno napisana, a zadatak je identičan s ljetnog roka mature 2020./2021, objašnjava Ivan.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja sada je objavio zadatke i rješenja pa maturanti mogu otprilike procijeniti kako su napisali ispit. Za svaku godinu određuju se zasebni pragovi prolaznosti. Prošle je godine na obje razine iznosio 35 posto, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze ispiti i rješenja Hrvatskog na ljetnom roku mature u 2022. za obje razine, a ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Hrvatski jezik A razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [685.42 KB]

Hrvatski jezik B razina

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [582.71 KB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.

matura
Share via
Copy link
Powered by Social Snap