Pretraga

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

A- A+

Lovro iz zagrebačkog MIOC-a jedan je od najboljih maturanata ove godine. Riješio je ispite iz Fizike i Matematike bez greške, a peticu je još dobio i iz Informatike te Engleskog. Na Hrvatskom mu je nedostajalo tek dva boda to najviše ocjene. Sjajni ga rezultati nisu iznenadili jer se dugo i detaljno pripremao za ispite mature.

lovro nidogon

Foto: privatna arhiva

Lovro Nidogon iz zagrebačkog MIOC-a jedan je od ovogodišnjih najmaturanata. Jedan je tek od deset njih u državi koji su uspjeli bez greške riješiti ispite iz Fizike i više razine Matematike. Za portal srednja.hr podijelio je svoje dojmove.

Izdvojeni članak
Amalija Rafaj Škriljevečki

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Nisu ga iznenadili sjajni rezultati

Kada je vidio rezultate ispita državne mature, priznaje nam Lovro, nije bio iznenađen jer je potrošio puno vremena učeći i vježbajući za maturu. Osim toga, kaže nam, imao je dosta iskustva u natjecanjima iz fizike što mu je pomoglo jer su, pojašnjava nam, sličnog formata kao ispit na državnoj maturi.

Usto što je stopostotno riješio ispite iz Fizike i Matematike, Lovro je dobio peticu iz Informatike i Engleskog jezika. Na ispitu iz Hrvatskog jezika, kaže nam, petica mu je iščezla za samo dva boda. Tako dobre rezultate može zahvaliti predanosti u pripremi za ispite mature.

Rješavao po tri mature dnevno

Konkretno, da bi se pripremio za ovogodišnju državnu maturu, Lovro bi svakog dana uzeo i riješio po tri ispita s prethodnih matura.

– Na primjer, ako je sljedeća matura iz Fizike, a nakon toga iz Hrvatskog, sve do mature iz Fizike bih rješavao dvije mature iz Fizike na dan i jednu maturu iz Hrvatskog. Nakon što prođe matura iz Fizike, krenuo bih rješavati dvije mature iz Hrvatskog i jednu iz onoga što je nakon Hrvatskog. U mojemu slučaju to je bila Matematika, pojašnjava nam Lovro.

Napominje da su i prijatelji jako bitan dio pripreme za maturu jer, kako nam kaže, bez društva učenje postaje zamorno i gubi se volja za njime.

Izdvojeni članak
viktor foto

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

‘Matura je dobar način provjere znanja’

Nakon završetka XV. gimnazije, zagrebačkog MIOC-a, i sjajnih rezultata na maturi Lovro se upisao na zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER), što mu je i želja oduvijek. Za kraj nam je prokomentirao ispite državne mature u cijelosti.

– Po mojemu mišljenju državna matura je dobar način provjere znanja, jedino što bih uzeo kao negativno je to što posuđuje pitanja prošlih godina. Primjer toga je na maturi iz hrvatskog pitanje s velikim i malim slovom koje je isto zadnje tri godine, a koristi se i na ljetnim i na jesenskim rokovima. Pitanja bi trebala biti što više originalna jer ponavljanje pitanja, pa čak i formata pitanja potiče štrebanje zadataka a ne učenje gradiva. Sveukupno mislim da je trenutni sustav državne mature dobar, zaključio je naš mladi sugovornik.

Više o najboljim maturantima:

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.