Pretraga

Matematika mnogima nije bila jako teška, ozbiljan problem bio zadatak s vektorima

A- A+

Više od 20 tisuća maturanata diljem zemlje danas je pristupilo osnovnoj razini ispita iz matematike na maturi, dok je nešto manje od devet tisuća učenika izabralo višu razinu. Ispit mnogima nije bio težak, a jedini problem bio je zadatak koji je uključivao vektore, i to na višoj razini. Neki su pak uvjerenja da su ispiti ove godine puno lakši – kako bi se popravio prošlogodišnji loš nacionalni prosjek iz matematike.

X. gimnazija Ivana Supeka

Nakon ispita iz matematike, koji se pisao danas u prvom dijelu dana, mnogi maturanti će odahnuti jer im je ovaj predmet predstavljao najveći problem. Svejedno, kandidati koje smo zatekli ispred zagrebačke Pete i Desete gimnazije kazali su nam kako ispit nije bio težak, a da su prošlogodišnji ispiti bili puno kompliciraniji. Negdje se moglo prepisivati, tvrde učenici, dok su u nekim drugim razredima profesori bili jako strogi.

Izdvojeni članak

Analiza ispita iz matematike na državnoj maturi: ‘Država treba pooštriti kriterije prolaznosti’

Osnovna razina mnogima bila jednostavna

 – Na osnovnoj razini je bilo relativno lagano. Pitagorin poučak, površina strelice i određivanje cijelih brojeva – gotovo sve je meni djelovalo kao zadaci za osnovnu školu ili prvi razred srednje, kazao nam je Matija iz zagrebačke X. gimnazije Ivana Supeka

Matija nam je odao kako nije bilo ‘masovnog prepisivanja’, no svejedno su učenici mogli međusobno provjeravati zadatke.
– Bez problema sam se mogao okrenuti i provjeriti rezultate kod drugih kratko, ali nisam mogao baš prepisivati, zaključio je ovaj maturant. 

Njegovoj kolegici Matei, koja je također išla na nižu razinu, ispit je bio lagan, pogotovo zato što su sve formule bile dostupne na listi s formulama.         – Očekujem visok rezultat jer sam sve riješila, a pripremala sam se svega par dana sama i na pripremama. Inače imam dva iz matematike, no ispit na B razini stvarno nije bio težak, rekla je Matea.

Izdvojeni članak

Za prepisivanje na maturi kaznit će se učenik, ali ne i profesor koji je to dopustio

Na višoj razini problem samo zadaci s vektorima 

Zvonimir iz X. gimnazije jedan je od osam i pol tisuća maturanata koji su izabrali višu razinu. Iako ima trojku iz matematike, viša razina mu nije bila problem.

– Mislim da su prošlogodišnji ispiti dosta teži, pa da sakriju loše rezultate hrvatskih učenika – ove godine su napravili lakše ispite. Ja sam sve riješio, jedino mi je posljednji zadatak s vektorima bio teži, ispričao je Zvonimir i dodao kako se nije previše spremao jer mu je bilo bitnije ‘na ispit doći smiren i bez stresa’. 

Ispred Pete gimnazije smo naišli na grupu maturanata koji su također polagali višu razinu, a učenica Jelena kazala je kako joj je ispit, jednako kao i drugima, bio prilično jednostavan.
– Zadovoljna sam, jer sam sad provjerila s prijateljem i  ispada da smo dobili isti rezultat u zadatku s vektorima. Sve ostalo bilo je lagano, a situacija je bila takva da se nitko nije ni usudio prepisati, objasnila je Jelena. 

Kako u zagrebačkoj Petoj gimnaziji mnogi učenici imaju i do sedam sati matematike tjedno, ovaj im ispit, čak i višoj razini nije predstavljao veliki problem.