Pretraga

Za prepisivanje na maturi kaznit će se učenik, ali ne i profesor koji je to dopustio

A- A+

Ukoliko učenik za vrijeme mature odluči prepisati od kolege ‘štrebera’ i oboje napišu pogrešan odgovor – mogao bi biti pozvan da ponovno piše ispit. Ocjenjivači će prilikom ispravljanja ispita obratiti i pozornost na jednake greške kod učenika, pa će ih se sankcionirati tako da će ići na ‘popravni iz mature’. Međutim, profesorima koji su prepisivanje dopustili neće se ništa dogoditi, već sve ovisi o raspoloženju ravnatelja.

Prema novom Pravilniku o polaganju državne mature, koji je ministar Željko Jovanović donio u prosincu prošle godine, postrožile su se mjere za prepisivanje. Tako je određeno da će se i oni učenici za koje se prilikom ispravljanja ispita bude utvrdilo da su prepisivali, pozvati na ponovno polaganje ispita. 

Međutim sankcije za profesore koji su prepisivanje svojom nepažnjom omogućili – ne postoje, već su ‘na dušu’ ravnateljima. Provjerili smo s troje ravnatelja poznatih srednjih škola da nam kažu kako bi oni u ovoj hipotetskoj situaciji sankcionirali svoje profesore.

Izdvojeni članak

‘Nova šefica’ državne mature: ‘Mi smo spremni i za prepisivače, a ispiti se teško mogu ukrasti’

Pravila za učenike jasna, za profesore pravila nema

 – Teško je nekom profesoru dati sankciju ako to nije pokriveno zakonom. Mislim da je profesor koji je dežuran u ispitnoj prostoriji najodgovorniji ukoliko ima prepisivanja, kazao nam je Igor Kos ravnatelj Elektrostrojarske škole u Varaždinu

U članku 38 Pravilnika o polaganju državne mature stoji da će svaki učenik za kojeg postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje, a koje su uočili ocjenjivači biti pozvan na ponovno polaganje ispita. Samo vrijeme i mjesto polaganja ispita odredit će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a to će biti svojevrsna sankcija učeniku koji se usudio prepisivati. 

 Međutim, postavlja se pitanje što je u tom slučaju sa sankcioniranjem profesora ‘čuvara ispita’ koji nisu obavili svoj dio posla kako treba, osobito ako se dogodi da je više učenika imalo očigledno jednake odgovore. 

– U tom slučaju ja bih pozvao nastavnika na odgovornost i tražio očitovanje. Mislim da nema smisla svakoga kažnjavati i razviti strahovladu, već raditi na otklanjanju problema, kazao je Kos i dodao kako treba postojati i ta stavka u Pravilniku jer iako se uvijek ide za time da se ne dogodi ništa loše, treba imati i mehanizam sankcioniranja ovakvih situacija.

Izdvojeni članak

Ove godine nema zimskog roka, a prepisivači će morati ponovno dokazivati znanje

Osim učenika, trebali bi se sankcionirati i nastavnici

 S Igorom Kosom slaže se i njegov našički kolega, ravnatelj Srednje škole Isidora Kršnjavog iz Našica, Željko Filjak.

 Filjak nam je objasnio da ravnatelj može dati upozorenje i službenu zabilješku kao trag da je upozorio svoga kolegu, a nakon upozorenja išlo bi upozorenja prije otkaza o radu, no to su zaista drastične situacije.
– U slučaju da moj profesor u školi dopusti prepisivanje, zatražio bih očitovanje i onda vidio kako dalje postupati. Jer nastavnik koji je zadužen da pazi na učenike, a dogodi mu se kolektivno prepisivanje – nije obavio svoj posao kako treba, poručio je našički ravnatelj. 

U splitskoj Trećoj gimnaziji, Miocu, ravnateljica Mirjana Matijević toliko je uvjerena u svoje profesore da joj je nezamislivo da bi kršili pravila i dopustili prepisivanje. No kad bi joj se to dogodilo, svejedno ne bi samo tako prešla preko toga. 

– Mislim da sankcioniranje nastavnika treba biti uvedeno u Pravilnik o polaganju državne matuer, a ne da ravnatelji na svoju dušu odlučuju što da rade s profesorom, kazala je Matijević i zaključila kako bi u toj situaciji i profesorima i učenicima bile jasnije sankcije, pa bi bilo manje prepisivanja.

Izdvojeni članak

Prepisivanje kod nas često prolazi nekažnjeno, a susjedi gube pravo studiranja do godinu dana

Uvjeti postroženi, prijašnjim generacijama bilo lakše prepisivati

 Kao i svaki zakon i pravilnik, tako se i Pravilnik o polaganju državne mature mjenjao sukladno okolnostima. Ove nove promjene znače da učenik prepisivač može biti sankcioniran čak i kad pomisli da je uspio sve prepisati te da ga nitko nije uhvatio. Ako ocjenjivači prilikom ispravljanja vide iste greške – učenici će ponovno pisati ispit. 

Ove inovacije nije bilo na maturi prošle tri godine, stoga se da zaključiti da su uvjeti od ove godine za trenutnu generaciju maturanata – daleko stroži, ali ne i za njihove profesore.