Pretraga

[Matura ’20] Na PiG-u maturanti imaju minutu i pol po zadatku: Ovo su 4 savjeta za pripremu tog ispita

A- A+

Nešto više od pet tisuća maturanata prošle je školske godine na državnoj maturi polagalo ispit iz Politike i gospodarstva, čime se taj predmet svrstava u popularnije izborne na maturi. Ovogodišnji ispit u svojoj se strukturi neće razlikovati od onoga koji se pisao lani – vrijeme pisanja i broj zadataka ostali su isti, baš kao i gradivo koje maturanti moraju usvojiti da bi postigli uspjeh na ispitu.

Screenshot: YouTube

Ukupno je osam područja u kojima će se ispitivati znanje pristupnika na Politici i gospodarstvu:  temeljni pojmovi politike, politički sustav (struktura i način funkcioniranja,  politički sustav Republike Hrvatske,  ljudska prava i civilno društvo, temeljni pojmovi gospodarstva, gospodarski sustavi, poduzetništvo, gospodarski razvojni trendovi.

Detaljne opise obrazovnih ishoda, odnosno onoga što pristupnici moraju znati i razumjeti da bi ostvarili željeni rezultat u ispitu iz PiG-a nabrojani su od 6. stranice ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu ovoga teksta.

Minuta i pol po zadatku

Već smo spomenuli kako je na PiG-u osam područja, a njihovo poznavanje maturanti će pokazati kroz 60 zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora. Najveći broj zadataka, njih 15, odnosi se na politički sustav Republike Hrvatske i ti zadaci donose četvrtinu bodova na ispitu. Za rješavanje svih 60 zadataka maturanti imaju maksimalno 90 minuta, a sveukupno je na ispitu moguće ‘zaraditi’ 60 bodova jer svaki od zadataka, bez obzira na tip, donosi po jedan bod.

Kako se navodi u ispitnom katalogu, za uspješno savladavanje gradiva i rješavanje ispita važno je ovaj nastavni predmet proučavati šire od samoga pamćenja temeljnih pojmova. Drugim riječima, za dobru ocjenu neće biti dovoljno napamet ‘naštrebati’ definicije. Katalog iz PiG-a maturantima, osim rješavanja prethodnih ispita i proučavanja opisa ispitnih cjelina, pruža još nekoliko savjeta za dobru pripremu:

  • povezivati gradivo sa sadržajima ostalih srodnih predmeta (Povijest, Filozofija, Sociologija, Psihologija, Etika, Vjeronauk i sl.)
  • pratiti politička i ekonomska zbivanja u društvenoj zajednici kroz medije i moći prepoznati širinu i dubinu njihovih utjecaja
  • kritički promišljati o stvarnosti i tražiti kreativna rješenja za njezino poboljšanje na temelju uočenih činjenica političkoga i gospodarskoga života – razumjeti temeljne pojmove iz Politike i gospodarstva radi lakšega aktivnoga uključivanja u suvremeni politički i gospodarski život
  • osvijestiti činjenicu da u uvjetima sveopće i globalne povezanosti utjecaj pojedinca nema granica (osobna odgovornost i svijest o važnosti pojedinačnih odluka).

Literatura za pripremu

Obavezna:
1. Ustav Republike Hrvatske
2. Đuro Benić, Nataša Vulić: Politika i gospodarstvo, udžbenik za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb
3. Nenad Fanuko: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Profil, Zagreb
4. Ana Knežević-Hesky: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Alfa, Zagreb
5. Goran Sunajko, Dario Čepo, Ivo Goldstein: Politika i gospodarstvo, udžbenik gimnazije,SysPrint, Zagreb
!function(v,t,o){var a=t.createElement("script");a.src="https://ad.vidverto.io/vidverto/js/aries/v1/invocation.js",a.setAttribute("fetchpriority","high");var r=v.top;r.document.head.appendChild(a),v.self!==v.top&&(v.frameElement.style.cssText="width:0px!important;height:0px!important;"),r.aries=r.aries||{},r.aries.v1=r.aries.v1||{commands:[]};var c=r.aries.v1;c.commands.push((function(){var d=document.getElementById("_vidverto-97da7397f45e56237e273d846abbe17c");d.setAttribute("id",(d.getAttribute("id")+(new Date()).getTime()));var t=v.frameElement||d;c.mount("6082",t,{width:720,height:405})}))}(window,document);Dodatna:
Izborni zakon Republike Hrvatske| www.vlada.hr | www.sabor.hr
2. Eckard Jesse: Tipologija suvremenih političkih sustava, Pan Liber, Osijek – Zagreb – Split, 1999. | www.izbori.hr

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Prošlogodišnji maturanti nisu imali previše problema na ovom ispitu, a najčešća ocjena koju su dobivali bila je trojka.

– Odlično se osjećam, ‘abc pitalice’ su bile jako lagane, ali pitanja na nadopunjavanje su bila jako teška i detaljna. Najviše sam problema imala s pitanjima koja su očekivala odlično poznavanje Ustava Republike Hrvatske. Pripremala sam se tako što sam prolazila kroz prošle mature i pitanja na nadopunjavanje su bila teža nego prošlogodišnja. Vremena je bilo dovoljno za razmisliti iako razmišljanje nije bilo učinkovito, nakon ispita nam je otkrila bivša maturantica Filipa.

Napomenimo i to kako je lani prag prolaznosti na PiG-u iznosio samo 33%, a bodovne pragove ostalih ocjena možete vidjeti na poveznici. U nastavku se nalazi ovogodišnji ispitni katalog iz Politike i gospodarstva, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.56 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.