Pretraga

‘Lonac za taljenje’ zbunio maturante na PiG-u: Ispitne prostorije napuštali već nakon pola sata

A- A+

Prema broju prijava Politika i gospodarstvo treći je po redu izborni predmet po broju prijava na ovogodišnjoj maturi. Prijavilo ga je 5.143 maturanata, a oko težine ispita i ovoga su puta podijeljeni. Brojni maturanti kao pitanje oko kojega su imali najviše dileme izdvojili su ono o ‘loncu za taljenje’, a mi smo nakon ispita iz PiG-a porazgovarali smo s četiri maturantice koje su nam otkrile svoje dojmove s ovog ispita.

Screenshot: YouTube

Budući da je Politiku i gospodarstvo na maturi polagalo preko pet tisuća učenika, teško je generalizirati je li ispit bio lakši ili teži u odnosu na protekle godine – oko toga maturanti imaju dosta podvojeno mišljenje. Ipak, velik je broj njih kao zadatak koji ih je zbunio izdvojio onaj vezan uz definiciju ‘lonca za taljenje’. ‘Lonac za taljenje’, odnosno ‘melting pot’ enciklopedija.hr definira kao ‘ideju da se multietničko društvo integrira tako da se od kulture svake etničke skupine uzme ponešto kako bi se uspostavila zajednička kultura i identitet te što čvršća međusobna povezanost.’

‘Pitanja na nadopunjavanje su bila jako teška i detaljna’

Da je to pitanje zbunilo brojne njene vršnjake na današnjem ispitu PiG-a, potvrdila nam je maturantica Filipa iz Katoličke gimnazije s pravom javnosti u Požegi. Iako se nakon napisanog ispita odlično osjeća, priznaje, određeni podaci stvarali su joj probleme.

– Odlično se osjećam, ‘abc pitalice’ su bile jako lagane, ali pitanja na nadopunjavanje su bila jako teška i detaljna. Najviše sam problema imala s pitanjima koja su očekivala odlično poznavanje Ustava Republike Hrvatske. Pripremala sam se tako što sam prolazila kroz prošle mature i pitanja na nadopunjavanje su bila teža nego prošlogodišnja. Vremena je bilo dovoljno za razmisliti iako razmišljanje nije bilo učinkovito, otkriva nam Filipa.

Nakon ispita se među maturantima pokrenula i rasprava oko toga je li u pitanjima višestrukog odgovora najviše točnih bilo pod C, pa smo Filipu pitali smatra li i ona tako.

– Možda su išli onom logikom s Potjere ‘ako ne znaš odgovor C je’. Šalim se, i kod mene je bila većina odgovora pod C, ali i pod B, kaže nam Filipa koja će pisati još obavezne predmete i sociologiju, a želi upisati novinarstvo ili politologiju.

Vremena za pisanje bilo je i previše

Izdvojeni članak

Na maturi iz Povijesti tražili se detalji: ‘Žalosno je što nije bilo više Domovinskog rata’

Nešto drugačiji koncept pitanja očekivala je Anja iz Srednje škole Mate Balote u Poreču, otkriva nam ova maturantica nakon ispita.

– Ispit mi je prošao dobro. Bilo je dosta pitanja u kojima je trebalo na temelju primjera odrediti o čemu se radi. Zadatci su mi bili u redu, nisam se puno dvoumila mislim da pitanja nisu bila niti laka niti teška. Za maturu sam se pripremala po skriptama i ispitima od prijašnjih godina pa mogu reći da je ovaj ispit bio otprilike iste težine, kaže Anja.

Iako je vrijeme predviđeno za pisanje obog ispita bilo 90 minuta, naša sugovornica ga je riješila za 35, a iz njega očekuje – četvorku.

Varanja u školama naših sugovornica nije bilo

Sabine iz Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači kaže kako je prije samog ispita i proteklu noć bila vrlo nervozna, ali nakon što je sjela u dvoranu – nervoza je nestala.

– Nakon provedenog ispita mislim da je dobro prošlo, no moglo je to i bolje. Neki zadaci su bili lagani, sjećajući se još da su iz priručnika iz kojeg sam učila i pripremala se. Dosta zadataka je bilo na primjerima. Jedan zadatak se odnosio na trenutno političko stanje u RH što po meni nije moguće odgovoriti jer stanje u politici se svakog dana mijenja, smatra Sabine.

Izdvojeni članak

Slušanje pravilo probleme na maturi iz Njemačkog: ‘Izgubila sam 10 godina života’

Dodaje, ne čini joj se da se ovogodišnji ispit previše razlikovao od onog prijašnjih godina, a ispit je i ona uspjela riješiti vrlo brzo.

– Vremena je bilo dovoljno, ispit sam riješila kroz 40 minuta, zadnjih 10 minuta sam ostavila na dvojbu oko nekih odgovora gdje se očekivalo nadopunjavanje riječju ili jednostavnom rečenicom.

Budući da je ove godine bilo puno govora o novim sigurnosnim pravilima kojima se nastoji stati na kraj varanju, pitali smo naše sugovornice je li u njihovoj školi bilo nekih prekršaja tijekom testa. Sve četiri kazale su kako je ispit iz PiG-a protekao u skladu s pravilima.

– Varanja, prepisivanja i sličnog nije bilo, svatko je rješavao sam svoj ispit bez dovikivanja ili šaptanja. Ipak nam je bitnije da sami bilo kako napišemo nego da nas uhvate i diskvalificiraju, kaže Sabine koja planira upisati novinarstvo na VERN-u ili studij medija i kulture društva u Dubrovniku.

Na ispitu je bilo dosta pitanja s područja ekonomije

Izdvojeni članak

Je li na kraju tikvica ili pipeta? Objavljena točna rješenja ispita mature iz Kemije

Više nego dovoljno vremena za rješavanje imala je i Antonela, također učenica Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači.

– Ispit je protekao neočekivano, bilo je lakih pitanja bilo je i zbunjujućih pitanja. Sve u svemu OK je, očekujem prolaz, kaže nam Antonela.

Bilo je na ispitu puno pitanja s područja ekonomije i gospodarstva, ali konkretnih se nakon ispita nije mogla sjetiti.

– Ne sjećam se baš (zadataka op.a.), ali bilo je pitanje o čemu može odlučivati gradsko vijeće – o izgradnji dječjeg igrališta, odgode nastave i trećeg odgovora se ne sjećam. Iskreno, nisam se uopće pripremala za ovaj predmet. Završila sam smjer upravni referent pa sam dosta toga naučila kroz školovanje, zaključuje Antonela koja će još pisati obavezne predmete, a planira upisati pravo ili upravno pravo.

‘Lonac za taljenje’ zbunio maturante na PiG-u: Ispitne prostorije napuštali već nakon pola sata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap