Pretraga

[Matura ’20] Uvedena velika izmjena na maturantima najteži dio ispita iz Glazbenog

A- A+

Glazbena umjetnost među manje je popularnim predmetima na državnoj maturi. Prošle godine taj je ispit polagalo malo manje od stotinu pristupnika, a najtežim su okarakterizirali slušni dio ispita. Upravo u taj dio ispita uvedene su za ovu godinu velike novosti: došlo je do izmjene popisa glazbenih primjera – umetnuti su novi primjeri, dok su provedeni uklonjeni.

‘Čarobna frula’; screenshot: YouTube, Royal Opera House

Izmijenjen popis glazbenih primjera

Ispit iz Glazbenog na maturi se sastoji od dvije ispitne cjeline. Prvom ispitnom cjelinom, ispituje se poznavanje glazbene teorije, dakle, temeljnih glazbenih pojmova, glazbenih vrsta i oblika, specifičnosti njihove građe, glazbenih stilova te uloge najistaknutijih skladatelja i njihovih reprezentativnih skladba.

Izdvojeni članak

Od prijava ispita do konačnih rezultata: Donosimo najvažnije datume mature 2020.

Drugom ispitnom cjelinom – analiza glazbenih primjera, ispituje se vještina slušanja s razumijevanjem. Maturanti kroz nju trebaju pokazati primjenu glazbenih pojmova pri analizi dvaju glazbenih primjera. Kako stoji u ispitnom katalogu iz ovog predmeta, od pristupnika se traži da prepoznaju i razlikuju sastavnice glazbenih djela svjetske i nacionalne glazbene baštine, te razlikuju glazbene stilove i prepoznaju reprezentativne skladbe najistaknutijih skladatelja.

Važno je za naglasiti kako je ove godine u ispitnom katalogu iz glazbenog izmijenjen popis glazbenih primjera koji će vrijediti u školskim godinama 2019./2020. i 2020./2021. Točnije, umetnuti su novi glazbeni primjeri, a provedeni glazbeni primjeri su uklonjeni, pa bi maturanti koji se pripremaju za ovaj ispit na to trebali obratiti pažnju.

 Prvi dio ispita koji se odnosni na poznavanje teorije sadrži 21 zadatak, a u analizi glazbenih primjera ih je ukupno 30. Ispit iz Glazbene umjetnosti traje 90 minuta bez stanke, od čega prva traje 20 minuta, a druga 70. Pristupnik u ispitu može ostvariti 100 bodova.

Savjeti za pripremu

U ispitnom katalogu iz ovog predmeta, pristupnicima se za pripremu savjetuje:

• pozorno slušati glazbene primjere te otkrivati njihove sastavnice i stilska obilježja
• uspoređivati različite glazbene primjere i otkrivatisličnosti i razlike među njima
• opisivati glazbene sastavnice djela (primjerice, melodiju, dinamiku, tempo, izvođački sastav, slog, oblik, tonsku građu i sl.) upotrebom odgovarajućih glazbenih pojmova
• povezivati pojedina stilska razdoblja s tehnikama skladanja, glazbenim vrstama te istaknutim skladateljima i njihovim najznačajnijim skladbama (uključujući i predstavnike hrvatske glazbe i njihova djela)
• prepoznati i razlikovati načine bilježenja glazbe, izgled i zvuk tradicijskih glazbala, glazbala simfonijskoga orkestra i glazbala specifičnih za pojedina stilska razdoblja
• poznavati glazbena obilježja pojedinih multimedijalnih glazbenih vrsta (primjerice, opere, operete, mjuzikla, baleta i sl.)
• prepoznati utjecaj razvoja tehnologije na glazbu tijekom povijesti.

Dojmovi prošlogodišnjih pristupnika

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Prosječna postotna riješenost ispita iz Glazbenog lani se kretala između 51 i 60%. Maturantica s kojom smo porazgovarali nakon ispita otkrila nam je da joj je najteži bio slušni dio testa.

– Najteži je ove godine bio slušni ispit zbog drugog primjera. Naime, pitanja vezana uz drugi primjer bila su pomalo nejasna i neprecizno definirana, a isto tako bilo je i s dijelom gdje treba usporediti dvije skladbe, tj. dva slušna primjera. Za maturu se nisam posebno pripremala, otišla sam samo jednom na pripreme u glazbenu školu gdje smo napravili kratki rezime cijele povijesti glazbe. Prošla sam kroz dva-tri ispita ranije i ovaj mi se čini težim nego prijašnjih godina zbog spomenutog drugog slušnog primjera. Također, zadaci povezivanja su mi se činili težima nego prijašnjih godina, kazala nam je nakon ispita sada već bivša maturantica Andrea.

Glazbene primjere za ovu godinu možete pronaći na poveznici, a u nastavku se nalazi i katalog iz tog ispita (ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu).

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.42 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.