Pretraga

Gotovo je: Maturantice nam otkrile dojmove s posljednja dva ispita državne mature

A- A+

Gotovo je – preko 34 tisuće maturanata i drugih pristupnika ide na zasluženu pauzu. Ovoga petka pisala su se posljednja dva ispita ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature, Glazbena umjetnost i Etika. Ta dva izborna predmeta pisalo je svega 140 maturanata, a dvije od njih otkrile su nam svoje dojmove s tih ispita.

Photo by Ben Mullins on Unsplash

Ukupno 34.179 pristupnika prijavilo je ove godine neki od ispita državne mature na ljetnom roku, koji se provodio u 374 srednje škole.

Matura 2019. u brojkama

Većina ih dolazi iz strukovnih škola, 16.443 (što je 85% učenika strukovnih škola), dok je gimnazijalaca kojima je državna matura obavezna na ovome roku bilo 12.226. 

Izdvojeni članak

Donosimo rješenja ispita mature iz Matematike na A i B razini: Provjerite što vam je točno

Logično, najveći broj prijava imali su ispiti obaveznih predmeta – Hrvatski jezik, Matematika i Engleski jezik. Hrvatski A razine prijavilo je 21.695 kandidata, a osnovnu njih 9.802. Situacija je obrnuta na Matematici – višu razinu pisalo je 10.852 kandidata, a osnovnu 21.124. Ispit više razine Engleskog, najpopularnijeg stranog jezika na maturi, prijavilo je ove godine 18.459 pristupnika, a na osnovnoj ga je pisalo njih 11.439.

Među izbornim predmetima najviše prijava imao je ispit iz Fizike, kojeg je pisalo 7.896 kandidata, a slijede Biologija (5.563), Politika i gospodarstvo (5.141) te Psihologija (3.873).

Nešto manje popularni među maturantima bili su izborni predmeti koji su se pisali ovoga petka, posljednjeg dana na ljetnom roku državne mature 2019. – Glazbena umjetnost i Etika.

Ispit iz Glazbenog teži nego prijašnjih godina

Ispit Glazbene umjetnosti prijavilo je na netom završenom roku 95 pristupnika, a među njima je i Andrea iz Glazbene škole Franje Kuhača Osijek. Kaže, ispit joj je protekao dosta ‘ležerno’, a problem joj nisu stvarala ni nesnosna vrućina, budući da u učionicama njene škole postoji klima.

Izdvojeni članak

Kakav peh! Maturu iz Matematike riješio dobro pa se šokirao kad je shvatio što je zaboravio učiniti

– Najteži je ove godine bio slušni ispit zbog drugog primjera. Naime, pitanja vezana uz drugi primjer bila su pomalo nejasna i neprecizno definirana, a isto tako bilo je i s dijelom gdje treba usporediti dvije skladbe, tj. dva slušna primjera, kazala nam je Andrea.

Glazbeni je, otkriva, pisala jer planira upisati Muzičku akademiju u Zagrebu ili Umjetničku u Splitu, a polaganjem tog predmeta ostvarit će i bodove pri upisima studija za koje se mogao polagati bilo koji od izbornih.

– Za maturu se nisam posebno pripremala, otišla sam samo jednom na pripreme u glazbenu školu gdje smo napravili kratki rezime cijele povijesti glazbe. Prošla sam kroz dva-tri ispita ranije i ovaj mi se čini težim nego prijašnjih godina zbog spomenutog drugog slušnog primjera. Također, zadaci povezivanja su mi se činili težima nego prijašnjih godina, veli Andrea.

Pred njom je još prijemni za Muzičku u Zagrebu jer je onaj za Umjetničku akademiju već riješila.

– Malo me je strah, no kako bude bit će, zaključuje naša sugovornica.

Maturantica nakon Etike: ‘Osjećam se kao pravi filozof nakon pisanja eseja od 600 riječi’

Kao što smo već poviše spomenuli, osim Glazbene umjetnosti pisao se danas i ispit iz Etike, kojeg je prijavilo 45 kandidata. Jedna od njih je Anđela iz Gospodarske škole Varaždin, koja nam je otkrila kako je Etiku zapravo pisala jer ju je zaboravila na vrijeme izbrisati s popisa odabranih predmeta.

Izdvojeni članak

Još nije kraj, pojedinci maturu pisali i danas: Vrućina kvarila koncentraciju, ali ispit napisala odlično

– Meni osobno je ispit protekao bez ikakvog nerviranja jer mi Etika ne treba za faks, osjećam se kao pravi filozof nakon pisanja eseja od 600 riječi i mislim da ću dobiti pozitivnu ocjenu. Naziv eseja je bio ‘Moć novca’, to jest Marxov esej o utjecajnosti novca u društvu, stvarno je bilo lagano, ali tražilo se minimalno 500 riječi. Dosta teški su mi bili zadaci s kratkim odgovorom jer nisam pretjerano učila Etiku i imala sam dosta dilema oko njih, trebalo je na temelju jedne rečenice odrediti o kojoj vrsti etike ili etičkog stava se radi i tu sam pogađala – i šta treba, i šta ne treba, veli Anđela.

Za razliku od Andreje, Anđela ipak nije imala tako dobre uvjete u učionici u kojoj je pisala ispit, pa joj je vrućina stvarala probleme. Naša posljednja sugovornica otkriva kako je još pisala Psihologiju te obavezne predmete, a plan joj je upisati studij Vojnog pomorstva u Splitu.

Naše sugovornice kazale su nam kako u tijekom ispita u njihovim školama nije bilo kršenja pravila, a pitali smo ih to budući da su ove godine uvedena nova koja se tiču sigurnosti na ispitima. Najznačajnije svakako je ono da maturanti na ispitima više ne mogu koristiti vlastite kemijske olovke, jer su lani dvije učenice uhvaćene kako varaju uz pomoć male slušalice, tzv. ‘bubice’ i kamere koja se nalazila na kemijskoj olovci.

Podsjećamo za kraj, privremeni rezultati državne mature bi će objavljeni 10. srpnja, a običaj je NCVVO-a oko tog datuma objaviti i ovogodišnje pragove prolaznosti za svaki od ispita. Rok za prigovore na rezultate mature traje 48 sati, dakle do 12. srpnja, a konačni rezultati mature bit će poznati 15. srpnja.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.