Pretraga

[Matura ’21] Maturanti moraju učiti iz Ustava i još četiri knjige: Provjerite kako će izgledati ispit iz PiG-a

A- A+

Politika i gospodarstvo jedan je od najpopularnijih izbornih predmeta, a u prošloj godini pisalo ga je oko 4.800 učenika. Iako se može steći dojam da je riječ o laganom predmetu jer se u gimnazijama održava kroz jednu godinu, rezultati govore drugačije. Prosječna postotna riješenost tog ispita je između 41 i 50%, odnosno prevladavaju dvojke i trojke. Ispitni katalog za maturu 2021. već je objavljen, pa donosimo sažeti prikaz onoga što vas očekuje na PiG-u.

Foto: Unsplash

Prema kalendaru državne mature za ovu školsku godinu, oni koji za izborni predmet odaberu Politiku i gospodarstvo taj će ispit pisati 10. lipnja.

Ispituje se znanje u osam područja

Kako stoji u ispitnom katalogu NCVVO-a, ispitom iz PiG-a provjerava se dostignuta razina znanja te kompetencija pristupnika u osam područja: temeljni pojmovi politike, politički sustav (struktura i način funkcioniranja), politički sustav Republike Hrvatske, ljudska prava i civilno društva, temeljni pojmovi gospodarstva, gospodarski sustavi, poduzetništvo te gospodarski razvojni trendovi.

U ispitnom katalogu kojeg možete pronaći pri dnu ovog teksta navedeno je detaljno što u svakom od područja pristupnik mora znati kako bi uspješno riješio ispit iz PiG-a.

Ispit iz PiG-a sastoji se od ukupno 60 zadataka od kojih je polovica na zaokruživanje, a druga polovica zadaci su kratkog odgovora. Najveći dio pitanja odnosi se na politički sustav općenito te politički sustav Hrvatske, te na područje gospodarskih sustava.

Svaki točni zadatak pristupniku donosi po jedan bod, što znači da se na ispitu maksimalno može ostvariti 60 bodova. Ispit iz Politike i gospodarstva traje 90 minuta bez stanke.

Učenje za ispit

Obvezna literatura:
1. Ustav Republike Hrvatske
2. Đuro Benić, Nataša Vulić: Politika i gospodarstvo, udžbenik za gimnazije, Školska knjiga, Zagreb
3. Nenad Fanuko: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Profil, Zagreb
4. Ana Knežević-Hesky: Politika i gospodarstvo, udžbenik za četvrti razred gimnazije, Alfa, Zagreb
5. Goran Sunajko, Dario Čepo, Ivo Goldstein: Politika i gospodarstvo, udžbenik gimnazije, SysPrint, Zagreb
Dopunska literatura:
1. Izborni zakon Republike Hrvatske; www.vlada.hr; www.sabor.hr
2. Eckard Jesse: Tipologija suvremenih političkih sustava, Pan Liber, Osijek – Zagreb – Split, 1999.; www.izbori.hr

Dojmovi nakon ispita

Već smo spomenuli kako su lani najčešće ocjene iz PiG-a bile dvojka i trojka, a prag za prolazak ispita bio je 33% od ukupnog broja bodova.

Izdvojeni članak
matura fizika

[Matura ’21] Objavljeno kako će izgledati ispit iz Fizike: 37 zadataka učenici rješavaju tri sata

– Najteži zadatak je bio zadnji u kojem se pita neka godina kad je organizacija osnovana, nisam učila godine i nisam obraćala pažnju na to. Općenito su zadaci s riječima bili dosta teži nego oni na zaokruživanje, rekla nam je nakon ispita maturantica Martina.

Općeniti dojam nakon ispita bio je takav da on nije pretežak.

– Mislim da je PIG takav predmet da nema baš teških/lakih zadataka. Jednostavno ili znaš ili ne znaš. Da je bilo pikanterija, bilo je… Osobno mi najviše problema zadaju zadaci tipa ‘kojom većinom se odlučuje o xy predmetu’, dojam je maturantica Marite.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Politike i gospodarstva možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.56 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.