Pretraga

[Matura ’21] Objavljeno kako će izgledati ispit iz Fizike: 37 zadataka učenici rješavaju tri sata

A- A+

Najčešće ocjene na maturi iz Fizike prošle su godine bile jedinica i dvojka. Kako bi se takav scenarij izbjegao i ove važno je da se, između ostaloga, maturanti dobro upoznaju s ispitnim katalogom iz tog predmeta. Fizika je najpopularniji izborni predmet na maturi, a na njemu se ispituje znanje iz čak šest cjelina.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Maturanti koji odaberu Fiziku za izborni predmet, ispit će pisati 15. lipnja 2021. Njime se ispituje znanje u području mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike. 

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

Struktura ispita

U odnosu na prethodne dvije godine, ispitni katalog za Fiziku nije doživio izmjene. To bi značilo da će ispit iz Fizike na državnoj maturi i ove godine sadržavati ukupno 37 zadataka, a za njihovo rješavanje pristupnici će imati maksimalno 180 minuta.

Najviše zadataka dolazi s područja mehanike i elektromagnetizma. Pitanja s tog područja čine i najveći bodovni udio, zajedno 50%, a ukupan broj bodova kojeg pristupnici mogu ostvariti na Fizici je 60 bodova.

Sam ispit sastoji se od dvije ispitne cjeline – prva sadržava zadatke zatvorenoga tipa i njih je 25, a druga se sastoji od zadataka otvorenog tipa kakvih je ukupno 12. Svaki točno označen odgovor u prvoj ispitnoj cjelini donosi jedan bod, a njenim uspješnim rješavanjem pristupnik može ostvariti maksimalno 25 bodova. Uspješnim rješavanjem druge ispitne cjeline pristupnik može ostvariti maksimalno 35 bodova. Opširne opise onoga što se za Fiziku treba naučiti možete pronaći u tablicama ispitnog kataloga koji se nalazi pri dnu teksta.

Priprema za ispit

Prema ispitnom katalogu NCVVO-a, literatura za pripremu ispita iz Fizike su svi udžbenici propisani i odobreni od Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Dobro poznavanje načina ispitivanja znatno će pomoći pristupniku da uspješno riješi zadatke u ispitu, savjetuje se u ispitnom katalogu.

Svima koji odaberu ovaj predmet na maturi dodatan je savjet za pripremu da dobro prouče područja ispitivanja, primjere zadataka te se pripremaju, između ostaloga, rješavajući provedene ispite.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Na Matematici trebate riješiti tridesetak zadataka, a ispituju se četiri područja

U samom ispitnom katalogu nalazi se i popis pokusa koji bi se na nastavi trebali izvoditi kao vježba za maturu, ali važno je naglasiti da se samo poznavanje pokusa neće se provjeravati na ispitu. Ipak, iz NCVVO-a naglašavaju da će se u pojedinim zadatcima provjeravati kompetencije koje se stječu eksperimentalnim radom, npr. obrada i tumačenje rezultata mjerenja, razumijevanje značenja pogreške mjerenja, kontrola varijabla.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Već smo spomenuli kako su lani na ljetnom roku najčešće ocjene bile nedovoljan i dovoljan. Maturanti s kojima smo pričali nakon ispita rekli su nam kako je on bio poprilično težak.

– Mislim je da je ovogodišnja matura iz Fizike bila iznimno teška. Očekivao sam da će biti slična kao prethodne, ali sam se na nekim pitanjima stvarno razočarao zbog njihove težine. Najteži zadatak mi je bio računski gdje je bila koliko se sjećam zadana brzina protona i svašta se trebalo izračunati. Ne sjećam se što točno, ali znam da nisam znao odakle da počnem. Za Fiziku sam se pripremao rješavajući prošlogodišnje mature koje mogu reći da su bile uvelike lakše, osim prošlogodišnje, koja je jedina uspjela parirati. Također sam se pripremao preko skripti iz Trinoma bez kojih bi ova matura bila puno teža, rekao nam je ljetos maturant Andrej.

Napomenimo za kraj i kako je lani prag prolaznosti iz Fizike bio 25%, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Fizike možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.33 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.