Pretraga

[Matura ’23] Maturanti imaju tri sata za rješavanje 47 zadataka iz Kemije, evo kako će izgledati ispit

A- A+

Gotovo tri tisuće kandidata lani je za izborni predmet mature odabralo Kemiju, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je 2,8. Kako bi se što bolje pripremili za taj, kao i ostale ispite mature, važno je da pristupnici dobro prouče ispitni katalog za ovaj predmet. On je već objavljen, u njemu je moguće vidjeti što je sve potrebno usvojiti kako bi bili uspješni na ispitu, a u katalogu se navodi i kakve vrste zadataka očekuju maturante.

kemija državna matura 2022 (2)

Foto: srednja.hr

Ispit državne mature iz Kemije pisat će se 19. lipnja s početkom u 9 sati. Cilj tog ispita je, navodi se u katalogu, provjera stečenoga znanja i razumijevanja unutar triju temeljnih kemijskih koncepata – tvari, promjene i procesi te energija, zatim provjera kognitivnih vještina rješavanjem kemijskih problema koristeći se matematičkim alatima i metodama znanstveno-istraživačkoga pristupa te provjera razumijevanja/upotrebe metoda znanstvenoga istraživanja.

Što će se ispitivati?

Kroz zadatke koji će se pojaviti na ispitu maturanti moraju pokazati znanje vezano uz svojstva, sastav i vrstu tvari, zatim kemijsko nazivlje i simboliku te građu tvari. U području promjena i procesa u ispitu se mogu pojaviti zadaci vezani uz kemijske reakcije organskih i anorganskih tvari, brzinu kemijskih reakcija te kemijsku ravnotežu. Unutar kemijskog koncepta energije ispituje se znanje iz termokemije i elektrokemije.

U ispitnom katalogu, koji se nalazi pri dnu teksta, od osme stranice moguće je pronaći tablicu s obrazovnim ishodima u kojoj se nalazi razrada obrazovnih ishoda, odnosno detaljno je raspisano čime sve maturanti moraju ovladati kako bi uspješno riješili ovaj ispit.

Na ovom ispitu, slično kao i na Biologiji, neće biti dovoljno samo naučiti gradivo napamet. Kako stoji u katalogu, ispit sadrži 25 posto zadataka prepoznavanja i navođenja, 50 posto zadataka u kojima je potrebno pokazati razumijevanje i još 25 posto zadataka koji od pristupnika traže primjenu usvojenog znanja.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

[Matura ’23] Samo ‘štrebanje’ napamet neće biti dovoljno za uspjeh na Biologiji, evo kako izgleda ispit

180 minuta za rješavanje 47 zadataka

Ispit iz Kemije na maturi sastoji se od dviju ispitnih cjelina, od kojih prva sadrži 35 zadataka, a druga 12, dakle ukupno ih je 47. U prvoj će maturanti rješavati pitanja, višestrukog izbora, tj. ‘na zaokruživanje’. Druga ispitna cjelina sastoji se od zadataka otvorenoga tipa, a to mogu biti zadatci dopunjavanja, zadatci kratkoga odgovora te zadatci produženoga odgovora. Primjera zadataka maturanti mogu pronaći u ispitnom katalogu od 66. stranice.

Za rješavanje ispita maturanti imaju ukupno 180 minuta, a na njemu mogu ostvariti najviše 70 bodova, odnosno na svakoj ispitnoj cjelini po 35.

Izdvojeni članak

[Matura ’23] Fizika se najčešće prijavljuje kao izborni na maturi, provjerite kakav vas ispit očekuje ove godine

Prošlogodišnji dojmovi s ispita i savjeti za pripremu

Kao i svake godine, tako i prošle, razgovarali smo s nekolicinom maturanata koji su polagali ovaj ispit, kako bi njihovo iskustvo pomoglo budućim generacijama da se upoznaju s konceptom ispita.

– Bila je otprilike jednaka količina teških i laganih zadataka, tako da se dosta njih moglo riješiti na prvu ili kroz malo dublje razmišljanje o zadatku. Nakon što sam završio s ispitom, osjećao sam se kao da mi je pao kamen sa srca pošto je to za mene bio zadnji izborni ispit koji mi je ostao, a koji mi predstavljao najviše problema i stres oko učenja. Na ispitu je bilo dosta pitanja što se tiče utjecaja položaja atoma u PSE na neke njegove osobine poput bazičnosti ili energije ionizacije, bilo je dosta iščitavanja s grafova, a našla se i poneka redoks jednadžba. Nekoliko zadataka se i ponavljalo, a jedan od njih bio je izračun reakcijske entalpije grafita što je zapravo vrlo jednostavno izračunati samim uvrštavanjem u formulu, ali pošto sam jako dobro zapamtio rješenje s jedne od prijašnjih godina nisam htio trošiti vrijeme na to, rekao nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturant Danijel.

Kada je riječ o pripremi ispita, prvi korak je da maturanti prouče ispitni katalog u kojemu su detaljno raspisani obrazovni ishodi, odnosno što trebaju savladati kako bi ispit što bolje riješili ispit. Literatura za pripremu su svi udžbenici iz Kemije, pomoćna nasta nastavna sredstva i dodatni obrazovni sadržaji koje je odobrilo Ministarstvo. Također, maturantima se savjetuje i rješavanje ranije provedenih ispita mature, kao i nacionalnih ispita koji su dostupni na stranicama NCVVO-a.

– Najbolji su pokazatelji pripremljenosti za ispit državne mature iz Kemije uspješnost u opažanju kemijskih promjena, tumačenju opaženih promjena zabilježenih tijekom kemijskih pokusa i donošenju zaključaka, stoji u ispitnom katalogu iz Kemije.

U nastavku možete proučiti čitav ispitni katalog za ovogodišnju maturu iz Kemije, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.