Pretraga

Matura ’24: Ispit iz Filozofije podijeljen je u dvije cjeline, a objavljeni su i savjeti za pripremu

A- A+

Stotinjak pristupnika svake godine na maturi odabire Filozofiju kao jedan od izbornih predmeta. Podaci o ocjenama za proteklu godinu još uvijek nisu dostupni u e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali godinu ranije, prosječna ocjena bila je 2,74. Ispitni katalog za Filozofiju ovu godinu već je objavljen, a iz njega je vidljivo kao će izgledati ovogodišnji ispit.

Ilustracija – ispitni katalog iz filozofije | foto: canva

Prema kalendaru državne mature za 2023./2024. godinu, od brojnih izbornih predmeta koji se pišu na maturi, ispit iz Filozofije pisat će se 6. lipnja. Kako bi se što bolje za njega pripremili, maturanti bi prije svega trebali detaljno proučiti ispitni katalog, koji je već objavljen.

Što se sve ispituje iz Filozofije?

Odmah u uvodnom dijelu kataloga navedeno je da je cilj tog ispita ‘utvrditi razine sposobnosti refleksivnoga, kritičkoga i sustavnoga mišljenja te razumijevanja, uspoređivanja i prosuđivanja različitih filozofskih pojmova, teorija, disciplina i autora’. Maturanti na ovom ispitu pišu i esej – kroz njega će pokazati svoju sposobnost analize, tumačenja i komparacije filozofskih i drugih tekstova.

U eseju će pristupnici morati iznositi valjanu argumentaciju i protuargumentaciju te pokazati sposobnost koherentnog izražavanja, navedeno je u ispitnom katalogu. Obvezna područja ispitivanja na maturi podijeljena su na: postojanje i svijet, spoznaja i znanje te djelovanje i orijentacija.

U ispitu državne mature iz Filozofije u školskoj godini 2023./2024. ispitivat će se i izborno područje društvo i politika. Obrazovni ishodi, odnosno ono što maturanti trebali usvojiti kako bi uspješno riješili ovaj ispit, navedeno je u tablicama u ispitnom katalogu koji se nalazi na kraju ovog članka.

Maturanti imaju 150 minuta za rješavanje 21 zadatka

Ispit mature iz Filozofije sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 21 zadatak. Prva ispitna cjelina sadrži 20 zadataka i donosi ukupno 30 bodova, a riječ je o zadacima višestrukoga odgovora, zadatci povezivanja, zadatci kratkoga odgovora i zadatci produženoga odgovora. Druga ispitna cjelina sastoji se od zadatka esejskoga tipa i donosi ukupno 44 boda.

Kako stoji u ispitnom katalogu, u drugoj ispitnoj cjelini pristupnici trebaju sastaviti esej na temelju ponuđenoga teksta ili tekstova. S time da tekstovi u eseju mogu biti odlomci iz filozofske ili ‘nefilozofske’ literature (književni, novinski, tekstovi s interneta ili slično), a popraćeni su smjernicama  za pisanje eseja. Ispit se piše 150 minuta bez stanke, a pristupnik u ispitu može ostvariti 74 boda.

Kako se pripremiti za ispit?

Kada je riječ o pripremi ovog ispita, ona je malo specifičnija od pripreme ostalih predmeta. Pristupnici ma se savjetuje da se prije pripreme konzultiraju s nastavnicima, ‘a posebno da dodatnim individualnim radom iz predložene ispitne literature svladaju cjelokupno gradivo’.

– Za prvi se dio ispita (zadatke zatvorenoga i otvorenoga tipa) pristupnici pripremaju na temelju obrazovnih ishoda iz ispitnoga kataloga, a za drugi dio ispita (zadatak esejskoga tipa) trebaju uz pomoć nastavnika i proučavanjem izvornih tekstova iz udžbenika i dodatne literature vježbati filozofijsku argumentaciju u pisanome obliku. Za uvježbavanje pisanja eseja pristupnicima se preporučuje upotreba oglednoga primjera esejskoga zadatka iz ispitnoga kataloga, kao i provedenih eseja iz Filozofije na državnoj maturi, stoji u ispitnom katalogu.

Izdvojeni članak
matura biologija

Matura ’24: Prosječna ocjena na Biologiji lani je bila 2.6, evo kako se pripremati da prođete bolje

Ondje je navedeno i da se od pristupnika očekuje da u uvodu eseja izraze svoje shvaćanje zadanoga problema, da izvedu koherentno argumentiranu raspravu kojom pokazuju razumijevanje pojmova i problema te da izvedu zaključak koji proizlazi iz navedene argumentacije i svih bitnih implikacija razrade problema.

Također, kao i za ostale ispite mature, za pripremu ispita iz Filozofije su svi udžbenici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Filozofije. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.