Pretraga

Preminuo profesor i filozof Nenad Mišćević: Zalagao se za multikulturna i tolerantna društva

A- A+

U 74. godini života preminuo je Nenad Mišćević, umirovljeni profesor i doajen hrvatske filozofije. Bio je jedan od glavnih predstavnika analitičke filozofije na ovom području, a prije mirovine predavao je na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Sveučilište u Rijeci opisalo ga je kao voljenog profesora među studentima i iznimno cijenjenog među kolegama. Istaknuli su kako će njegov rad i doprinos hrvatskoj filozofiji ostati trajno zapamćen.

svijeća u pozadini, slika nenada mišćevića u krugu crno-bijela

Foto: Sveučilište u Rijeci | Pixabay

Nenad Mišćević, doajen hrvatske filozofije, preminuo je u 74. godini života, objavilo je Sveučilište u Rijeci. Mišćević je bio umirovljeni profesor Filozofskog fakulteta u Rijeci gdje je predavao, a bio je jedan od glavnih predstavnika analitičke filozofije na ovom području. Za svog života, osim u Rijeci, držao je predavanja u Zadru, Mariboru i Budimpešti.

– Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija sa suradnicima upućuje iskrenu sućut obitelji, prijateljima i kolegama profesora Mišćevića s porukom kako će, usprkos preranom odlasku ovog vrhunskog filozofa i uistinu posebnog čovjeka, njegov rad i doprinos hrvatskoj filozofiji ostati trajno zapamćen. Neizbrisiv trag ovog profesora, voljenog među studentima i iznimno cijenjenog među kolegama, ostaje i u zalaganjima za multikulturna, kozmopolitska, otvorena i tolerantna društva, stoji na stranicama Sveučilišta u Rijeci.

Izdvojeni članak
Ksenofont Ilakovac

Preminuo ugledni hrvatski fizičar i akademik: Godinama je predavao na PMF-u

Mišćević je studij filozofije i sociologije završio u Zagrebu i Chicagu, a poslijediplomski studij pohađao je u Parizu. Doktorirao je 1981. godine u Ljubljani. Akademsku karijeru započinje radom iz poststrukturalizma. Tijekom boravka u Parizu bavio se revizijom seminara koje su držali Foucault, Deleuze i Derrida.

Bio je predsjednik Europskog društva za analitičku filozofiju te je bio član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci. Bavio se filozofijom jezika, teorijom znanosti i filozofijom psihologije, epistemologijom i filozofijom politike.