Pretraga

Umro je profesor i autor legendarnog srednjoškolskog udžbenika: ‘Otišao je suviše tiho’

A- A+

Boris Kalin, ugledni filozof i profesor filozofije, Boris Kalin umro je u 94. godini života, priopćilo je Hrvatsko filozofsko društvo. Kalinovo ime naširoko je poznato – autor je legendarnog udžbenika Povijest filozofije koje je doživjelo 34 izdanja. Kalin je ujedno i jedan od osnivača Hrvatskog filozofskog društva.

filozofija boris kalin

Povijest filozofije|foto: srednja.hr

Velika tuga u hrvatskoj akademskoj zajednici – preminuo je poznati filozof i profesor Boris Kalin. Kako stoji u njegovoj biografiji, završio je gimnaziju u Zagrebu, a potom diplomirao filozofiju na Filozofskom u Zagrebu. Najprije se nakon studija zaposlio u Klasičnoj gimnaziji, gdje je radio kao profesor filozofije i sociologije.

Nakon toga je do 1980. radio na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu te je do 2004. predavao je metodiku nastave filozofije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, čak i nakon umirovljenja 1995. godine. Tijekom ’90-ih metodiku nastave filozofije predavao je i na tada novoosnovanim Hrvatskim studijima.

Izdvojeni članak
Dubravka Sesar

Akademska zajednica zavijena u crno: Preminula profesorica koja je predavala na više fakulteta

Čak i onima kojima nije predavao bio je dobro poznat zahvaljujući svom srednjoškolskom udžbeniku za Filozofiju u gimnazijama, ‘Povijest filozofije (s odabranim tekstovima filozofa)’. On se smatra Kalinovim životnim djelom –  od 1973. do 2010. objavljen je u  32 izdanja Školske knjige čemu se pridodaju i dva izdanja znatno revidiranog udžbenika, pod naslovom Filozofija: uvod i povijest, također u Školskoj knjizi. Veliki trag u hrvatskoj filozofskoj znanosti Boris Kalin ostavio je i kao jedan od osnivača Hrvatskog filozofskog društva 1957. godine. Kalin je umro 13. rujna.

– Otišao suviše tiho s obzirom na njegov značaj za hrvatsku filozofiju i pedagogiju, kao i s obzirom na glasnoću njegova imena, rekao je predsjednik Hrvatskog filozofskog društva Hrvoje Jurić.