Pretraga

Matura ’24: Na ispitu iz Povijesti imate 135 minuta da riješite 47 zadataka, evo kako će izgledati

A- A+

Kao i prethodne godine, maturanti koji odaberu Povijest kao izborni predmet imat će na raspolaganju 135 minuta za rješavanje ukupno 47 zadataka na maturi. Ovaj predmet privlači relativno mali broj pristupnika, s malo manje od 500 prijavljenih prošle godine. Ispitni katalog već je objavljen, a obuhvaća obvezno gradivo koje maturanti moraju naučiti kako bi uspješno položili ispit.

Udžbenici iz povijesti

Foto: srednja.hr

U drugom tjednu ljetnog ispitnog roka mature, točnije 14. lipnja 2024., maturante očekuje ispit iz Povijesti. Predmet je to koji je prošle godine polagalo malo manje od 700 pristupnika, a prosječna ocjena koju su ostvarili bila je 2,9. To je bolje od pretprošle godine kada je prosječna ocjena bila 2,7 i zapravo najbolji rezultat u posljednjih pet godina.

Za maturante koji ove godine planiraju pisati taj izborni predmet Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja već je izdao ispitni katalog. Detaljno proučavanje kataloga trebalo bi biti prvi korak u pripremi ispita.

Gradivo podijeljeno u četiri glavne cjeline

Kako je u njemu navedeno, maturanti kroz ispit pokazuju koliko dobro, među ostalim, koriste svoje vještine i tehničke koncepte vremena i prostora, uzroka i posljedica, kontinuiteta i promjena, rada s povijesnim izvorima, povijesne perspektive te usporedbe i sučeljavanja. Zadaci pokrivaju svo gradivo koje se uči u školi, odnosno sadržaje iz opće i nacionalne povijesti od prapovijesti do suvremenoga doba.

Kao i prethodne godine, na ispitu je gradivo podijeljeno u četiri cjeline: prapovijest i stari vijek; srednji i rani novi vijek; razdoblje od početka 18. stoljeća do kraja 1918. godine i razdoblje nakon 1918. godine. Od sedme stranice ispitnog kataloga, koji se nalazi na samom dnu teksta, detaljno možete vidjeti što morate znati i razumjeti kako biste uspješno riješili ispit iz Povijesti na maturi.

Manje od tri minute po zadatku za rješavanje ispita

U odnosu na prošlu godinu, isti je ostao i broj zadataka na ispitu. Maturanti će tako rješavati njih 47,  a na raspolaganju imaju točno 135 minuta. U ispitu će biti moguće ostvariti najviše 63 boda. Od vrsta zadataka u ispitu iz Povijesti pojavljuju se zadaci ‘na zaokruživanje’, što uključuje i kronološke te zadatke uz polazni sadržaj (povijesni zemljovid, povijesni izvor ili slikovni prilog), kao i jedan zadatak produženog odgovora.

– Od pristupnika se očekuje poznavanje temeljne povijesne terminologije, događaja, pojava i procesa te razumijevanje uzročno-posljedičnih veza (razlikovanje i klasificiranje uzroka i posljedica povijesnih događaja, pojava i procesa, slijeda povijesnih događaja, pojava i procesa, povijesnih promjena i kontinuiteta, povijesnih izvora kroz analizu ilustrativnih i tekstualnih materijala pri interpretaciji povijesnih zemljovida i kronoloških i statističkih tablica) te sposobnost kronološkoga razmišljanja, piše u ispitnom katalogu iz Povijesti.

Kakva su bila iskustva prošlih godina?

U usporedbi s pretprošlom 2022. godinom, kada je uveden gore spomenuti zadatak produženog odgovora, koji nosi čak devet bodova, pojedinci su čak bili i razočarani, a neki su ga se maturanti i pribojavali. Također, te su godine istaknuli zamjerku na premali broj pitanja vezanih uz Domovinski rat.

S druge strane, iskustva maturanata koji su pisali ovaj ispit 2023. godine bila su većinom pozitivna. Maturanti su nam govorili kako su bili zadovoljni i da im je ispit bio iznenađujuće lagan. Kako su nam govorili, bila su pitanja iz opće kulture i pitanja s nekim lakim primjerima teksta. Jedan je maturant kazao kako su mu najteži dio ispita bila pitanja iz prapovijesti/rane povijesti za koje se nije puno pripremao.

– Dojam nakon ispita je jako pozitivan. Nije uopće bilo teško, ni jedan dio ispita mi nije bio nimalo težak. Bila je zapravo iznenađujuće lagana matura. Pripremala sam se tako da sam rješavala prijašnje mature i bile su malo teže od ove. Pripremala sam oko 3 tjedna svakodnevno, ispričala je druga maturantica.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Objavljena rješenja matura Informatike i Povijesti: Pogledajte kako ste ih napisali

Dovoljno je učiti iz udžbenika za pripremu

U ispitnom katalogu navedeno je kako su maturantima za pripremu ispita iz Povijesti dovoljni udžbenici koje je propisalo Ministarstvo. Kao dodatak, pristupnicima se savjetuje da prouče ishode prema predmetom kurikulumu te pokušaju riješiti ranije provedene ispite.

U nastavku možete proučiti ispitni katalog iz Povijesti za ovu godinu. Ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na ovoj poveznici.