Pretraga

Broj djela za maturu udvostručio se u odnosu na prošlu godinu, pitali smo NCVVO zašto

Ove godine na popisu obveznih djela za maturu nalazi se njih osam, dok ih je prošle godine bilo samo četiri. Riječ je o nekima od ključnih djela svjetske i domaće književnosti, a temeljem onog koje će biti zadano maturanti će morati napisati interpretacijski esej od najmanje 440 riječi. Iz NCVVO-a navode da je popis djela povećan u odnosu na lani jer je prošle godine ispit prvi put proveden pod novim pravilima, a žele postupno prijeći na veći broj djela.

esej_matura

Foto: Unsplash/srednja.hr

Nedavno su objavljeni ispitni katalozi za državnu maturu, a dio kataloga za Hrvatski jezik je popis djela za esej na maturi kojeg možete vidjeti na poveznici. Dok su se protekle na popisu obveznih djela nalazila samo četiri, ove godine popis je proširen na osam. Zašto, pitali smo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji provodi maturu.

NCVVO postupno povećava broj djela za maturu

– Ispitni katalog za ispit iz Hrvatskoga jezika na državnoj maturi usklađen je s kurikulom nastavnoga predmeta Hrvatski jezik za osnovne škole i gimnazije. Kako bi se pristupnicima olakšao prijelaz na jedinstvenu razinu ispita, novu strukturu ispita (uvođenje druge ispitne cjeline sažetak), novi način vrednovanja kao i uvođenje praga prolaznosti za ispitnu cjelinu Školski esej, u školskoj godini 2022./2023. ispitivala su se četiri književna djela. S obzirom na to, u školskoj godini 2023./2024. uvodi postupni prijelaz na veći broj književnih djela kojim se ispituje pisanje školskoga eseja, odgovara nam ravnatelj NCVVO-a, Vinko Filipović.

Podsjeća i da je pretprošle, školske godine 2021./22. na višoj razini bilo deset djela, a na osnovnoj njih sedam. Godinu prije na višoj razini bilo ih je četrnaest, dok je popis za osnovnu razinu u 2020./21. sadržavao osam djela.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_esej

Ovo je popis djela za esej na državnoj maturi u 2024. godini

I ove godine probna matura, bit će online

Kao i proteklih godina i ove će godine biti probne mature. Ona će biti organizirana na isti način kao i lani. Prvo će NCVVO na svojoj web stranici objaviti probne ispite, maturanti će imati mjesec dana da preuzmu željeni ispit i riješe ga, a onda će nakon mjesec dana NCVVO objaviti i rješenja kako bi učenici provjerili koliko toga im je točno.

– Budući da je ovo još uvijek generacija maturanata koja je bila zakinuta za nastavu u živo zbog korone, zatim nužnih preseljenja nekih škola zbog potresa u Zagrebu i na Banovini imajući razumijevanja za te poteškoće odlučili smo i maturantima ponuditi probne ispite kako bi nekoliko mjeseci prije pisanja ispita mature na prvom roku mogli vidjeti u kojoj mjeri su spremni polagati obvezne i izborne predmete za koje se odluče. Na mrežnim stranicama Centra 15. veljače objavit ćemo jednu od inačica, a točne odgovore 15. ožujka. Nakon toga maturanti će imati dovoljno vremena da sami ili uz pomoć svojih nastavnika dodatno porade na pripremi za ispite mature ako je to potrebno, kaže Filipović za srednja.hr.

Copy link
Powered by Social Snap