Pretraga

Matura: Objavljen ispit iz fizike zajedno s rješenjima

A- A+

Tjedan koji je iza nas obilježio je i ispit iz fizike na državnoj maturi, koji je zajedno s pripadajućim rješenjima danas objavljen na mrežnim stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Mnogo maturanata pisalo je ovaj izborni predmet, a u nastavku možete provjeriti kako je točno ispit izgledao. Osim fizike, polagao se i vjeronauk koji je prijavilo tek nešto više od 120 kandidata.

Gotovo osam tisuća maturanata prošli je tjedan pristupilo ispitu iz fizike na državnoj maturi. Nekim maturantima problem je predstavljao zadatak s radioaktivnim otpadom i zadatak s lećama, dok im ostatak optike nije bio toliko težak. Učenici su s nestrpljenjem čekali rješenja s ovog ispita, a mi vam ih donosimo na kraju teksta.

Ispit iz fizike trajao je 180 minuta, a sastojao se od zadataka višestrukog izbora te zadataka produženog odgovora. U potonjima je bilo potrebno osim upisivanja odgovora prikazati cijeli postupak kojim je kandidat došao do odgovora. 

Osim fizike, maturanti su prije nekoliko dana polagali i ispit iz vjeronauka. Svega 125 učenika gimnazija i strukovnih škola je prijavilo ovaj predmet, a u nastavku vam donosimo ispitnu knjižicu zajedno s rješenjima. Uz razne vrste zadataka, maturanti koji su se odlučili na polaganje vjeronauka imali su i zadatke dopunjavanje, gdje ih se, između ostalog, propitivalo značenje imena Isus na hebrejskom, te vrste novozavjetnih poslanica.