Pretraga

Maturante na eseju B razine iznenadilo polazno djelo: ‘Duja iz Hrvatskog i nitko sretniji od mene’

A- A+

Nakon jednodnevne blagdanske pauze, ljetni rok mature nastavljen je ovoga petka esejom iz Hrvatskog jezika na B razini. Ove godine maturanti ne moraju zadovoljiti minimalni prag zasebno na testu iz književnosti i jezika i na eseju da bi prošli ispit, ali esej im donosi značajnih 40 bodova, odnosno njih trećinu u cjelokupnom ispitu. Maturante na B razini iznenadila je tema – nisu očekivali da će jedno od polaznih djela biti isto kao i na A razini te na probnom eseju.

Foto: srednja.hr

Ako će ovogodišnja matura iz Hrvatskog ostati upamćena po nečemu osim ‘ludizma’, onda je to djelo Posljednji Stipančići, Vjenceslava Novaka. Ulomak iz tog romana bio je jedan od polaznih tekstova na probnom eseju, na eseju A razine Hrvatskog kao i na današnjem eseju B razine. Dugo zadano djelo na B razini 2020. bilo je Hamlet, Williama Shakespearea, točnije ulomak u kojemu se Polonije oprašta od Laerta.

Treći put ove godine – Stipančići!

Današnji pristupnici eseju na B razini pomalo su iznenađeni činjenicom da su baš Posljednji Stipančići bili jedno od djela temeljem kojega su morali napisati esej, budući da je bilo zadano i na višoj razini.

– Odabir djela je bio unutar onih koji su naveli, dobili smo Posljednje Stipančiće i Hamleta, iako smo mislili da Stipančići neće doći zbog toga što su bili na A razini, kaže nam Lucija iz Elektrotehničke škole u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Stigla rješenja B razine Hrvatskog, provjerite koliko zadataka ste točno riješili

Kao i na test, dodaje, došla je bez stresa, uz to da je dan prije ponovila sva djela koja se ionako obrađuju na nastavi.

– Esej kao esej, ni tamo ni vamo, na Hrvatskom su nas dobro pripremili za njega. Najteže mi je bilo odgovoriti na smjernicu u kojoj je trebalo usporediti Juraja Stipančića s nekim drugim likom iz nekog drugog djela. Iskreno ne znam koliko ću bodova ostvariti, trebam samo prolaz. Da dođe ta duja iz Hrvatskog i nitko sretniji od mene, zaključuje Lucija.

Inače, osim što je u smjernicama bilo zadano usporediti Jurjevu sudbinu sa sudbinom sličnih književnih likova o kojima su učili, maturanti su morali postaviti djela u kontekst književnopovijesnih razdoblja u kojima su nastala. Zatim i protumačiti kako Juraj i Laert utječu na sudbinu ostalih likova te usporediti polazne tekstove na sadržajnoj i stilskoj razini.

– Nisam oduševljena odabirom djela jer se za Hamleta i nisam baš najbolje pripremila. S obzirom na to bilo mi je teško pisati, ali očekujem pozitivno. Iskreno, u školi smo davno obrađivali Hamleta tako da se baš i ne sjećam puno. Najteže mi je bilo uspoređivanje likova s drugim književnim likovima iz drugih djela jer se nisam mogla sjetiti odmah. S obzirom na prijašnje generacije bilo mi je manje stresno, jer ne moramo prijeći minimalni prag, odnosno dobiti dvojku za prolaz Hrvatskog, kaže nam pak Doroteja iz Upravne škole Zagreb.

‘Prošao sam pet od sedam djela i baš ta dva djela nisam’

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Znate li odgovoriti na pitanje o kokošima s B razine Hrvatskog koje je nasmijalo maturante?

Tin iz Medicinske škole Bjelovar također nije imao sreće odabirom djela. Kaže kao se za esej nije puno pripremao jer piše predmete poput Kemije, Biologije i fizike za koje se više priprema, pa nije stigao proći upravo ova dva zadana djela.

–  Točnije, prošao sam pet od sedam djela i baš ta dva djela nisam obradio jer ih nisam očekivao nimalo. Nije bilo preteško pisati esej s obzirom na to da se esej iz Hrvatskog većinom temelji na vlastitoj percepciji i interpretaciji pročitanog pa smo imali veliku slobodu za pisanje i opisivanje. Hrvatski sam imao samo prve dvije godine s obzirom na to da sam medicinska škola, smjer medicinskog tehničara, pa zbog toga nisam imao pojma ni o čemu iz gradiva Hrvatskog, a ako sam ikada i imao, zaboravio sam. Najteže mi je bilo odgovoriti na zadnju smjernicu da obrazložim svoje tvrdnje jer sam ih sve već obrazložio u tekstu jer sam imao potrebu, bile su malo nelogične pa je bilo potrebe, veli nam Tin.

Ukupan broj bodova koje je moguće ostvariti na eseju je 40, a Tin kaže kako očekuje najviše 25 bodova s obzirom na njegovo poznavanje tekstova.

Za razliku od drugih maturanata s kojima smo razgovarali, ne slaže se s tezom da je ovogodišnjoj generaciji bilo lakše polagati esej jer nema minimalnog praga čiji je prolazak uvjet za polaganje čitavog ispita.

– Ne mislim da nam je bilo lakše pisati, s obzirom na cjelokupnu situaciju u državi, od štrajka do korone, a ništa od toga nije nadoknađeno. Ono što je još bitnije, pripreme za maturu koje smo trebali imati cijelu završnu godinu, nismo imali, ili smo imali oskudno što nam je uvelike otežalo situaciju. A situacija s promjenom praga za dvojku je samo snizio određeni pritisak oko prolaska, no nije nam olakšao nimalo s obzirom na to da je redukcija gradiva bila minimalna i zanemariva, bez velikog utjecaja, zaključuje Tin.

…neki su temom oduševljeni

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Oko 20 tisuća maturanata pisalo esej na A razini, temom oduševljeni: ‘Nismo mogli lakše dobiti’

I dok preostalo troje naših sugovornika nije pretjerano oduševljeno temom, Natalia, učenica  iz obrazovanja odraslih na Pučkom otvorenom učilištu POUKA nema zamjerki oko toga.

– Odabir mi je bio jako dobar, nekako sam htjela Posljednje Stipančiće i još Hamlet uz to djelo – super! Stvarno sam prezadovoljna djelima. Cjelokupni dojam je odličan. Esej sam napisala jako brzo svega u sat vremena. Jako je dobar osjećaj pisati o onome što jako dobro znaš. Što se tiče priprema stvarno su nas dobro pripremili i nemam uopće neku žalbu. Na sve smjernice sam odgovorila s lakoćom jer kao što sam rekla to su dva djela koja jako dobro poznajem. Na eseju očekujem 25-30 bodova jer stvarno mislim da sam dobro napisala, ali su se sigurno omakle neke gramatičke greške, kaže nam Natalia i zaključuje kako je na ovogodišnjoj generaciji pritisak ipak bio manji jer nema minimalnog praga kojeg moraju zadovoljiti na eseju.

Napomenimo za kraj kako su danas objavljena točna rješenja testa iz književnosti i jezika na B razini, a možete ih vidjeti na linku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.